Svijet
AKTIVIZAM

Spasimo Australiju nožem i vilicom

objavljeno prije 14 dana i 11 sati

Udruga Prijatelji životinja objavila je da je duboko uznemirena zbog razornih požara u Australiji koji su, prema procjenama, dosad progutali više od 10,3 milijuna hektara zemlje i… više »

ANALIZA

Kler i vojska u borbi za gospodarsku prevlast u Iranu

objavljeno prije 14 dana i 15 sati

„Vojska čuvara Islamske revolucije", zvana još i Pasdaran ili Revolucionarna garda, je paravojna organizacija koja zajedno s regularnom vojskom Arteš, čini… više »

Dogodilo se na današnji dan - 13. siječnja

objavljeno prije 14 dana i 23 sata

Ljudska prava i borba za njihovu zaštitu uvijek su važni koraci u razvoju nekog društva, pa se tako današnji dan bilježi po nekoliko bitnih događaja. Prvi sindikat… više »

GROZNO

Biljke nestaju dvaput brže od životinja

objavljeno prije 15 dana i 11 sati

Gotovo 600 vrsta biljaka nestalo je iz divljine u posljednjih 250 godina, pokazala su istraživanja znanstvenika koji su analizirali populaciju od 330.000 vrsta biljaka iz cijelog svijeta. Oni… više »

EHHH...

Globalno nepovjerenje u Trumpove političke sposobnosti

objavljeno prije 15 dana i 15 sati

Globalna popularnost američkog predsjednika Donalda Trumpa je još uvijek na vrlo niskoj razini. U mnogim zemljama građani nemaju povjerenja u njegove političke… više »

Dogodilo se na današnji dan - 12. siječnja

objavljeno prije 15 dana i 23 sata

Europa je svoje muzeje počela otvarati još u srednjem vijeku, dok je SAD tu zaostao u skladu sa svojim kasnim nastankom. Još i prije nego što su postali neovisna država,… više »

AKTIVIZAM

Greta Thunberg protiv najvećeg rudnika ugljena na svijetu

objavljeno prije 16 dana i 8 sati

Švedska klimatska aktivistica Greta Thunberg pozvala je u subotu njemačku tvrtku Siemens da se povuče iz projekta izgradnje rudnika ugljena u Australiji. Siemens bi u ponedjeljak… više »

???

Erdoganov san o novom Bosporu

objavljeno prije 16 dana i 15 sati

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je poznat po svojoj sklonosti megalomanskim građevinskim projektima u Istanbulu:  tu je nova zračna luka, najveća džamija u Turskoj… više »

Dogodilo se na današnji dan – 11. siječnja

objavljeno prije 16 dana i 23 sata

Hrvatski narodni preporod bio je nacionalno-politički i kulturni pokret koji se razvio u prvoj polovici 19. stoljeća pod utjecajem sličnih pokreta u drugim zemljama Habsburške… više »

LIJEPE RIJEČI...

Europski zeleni dogovor

objavljeno prije 17 dana i 9 sati

Europski zeleni dogovor, kojemu je cilj da Europa do 2050. bude klimatski neutralna, mogao bi biti uzor za cijeli svijet, izjavila je u srijedu u Zagrebu predsjednica Europske komisije Ursula… više »

SJAJNO!

Zagrebački ZOO jedini na svijetu ima čovječju ribicu i dinarskog voluhara

objavljeno prije 17 dana i 13 sati

Zagrebački Zoološki vrt u petak je postao jedini ZOO na svijetu u kojem se može vidjeti čovječja ribica, endem podzemnih slatkovodnih staništa dinarskog krša,… više »

ANALIZA

Iran bi mogao krenuti u cyber-rat

objavljeno prije 17 dana i 15 sati

Dan nakon što je u napadima američkim dronovima ubijen iranski general Kasim Sulejmani, američko Ministarstvo za unutarnju sigurnost izdalo je upozorenje zbog mogućih… više »

Dogodilo se na današnji dan - 10. siječnja

objavljeno prije 17 dana i 23 sata

Gaj Julije Cezar izabrao je baš današnji dan 49. godine prije Krista za kršenje pravila rimskog Senata po kojem niti jedan general nema pravo sa svojim trupama prijeći… više »

ZANIMLJIVO :)

Hrana od zraka postaje konkurencija soji

objavljeno prije 18 dana i 11 sati

Finski znanstvenici koji proizvode proteine "od zraka" kažu da će za deset godina cijenom konkurirati soji. Taj se protein proizvodi od bakterija iz tla koje se hrane vodikom izdvojenim iz… više »

KOMENTAR

Za spas klime je potrebniji razgovor od borbe

objavljeno prije 18 dana i 13 sati

Rasprava se ne pomiče naprijed, suparnici su se međusobno zaglavili. Kultivirana rasprava više nije moguće. Postoje samo oni koji su za i oni koji su protiv. Pravedno i nepravedno.… više »