Svijet
3. RUJNA

Dogodilo se na današnji dan - 3. rujna

objavljeno prije 15 dana i 3 sata

Malo je onih koji nisu čuli za engleskog kralja Richarda I. Dobro, vjerojatno je poznatiji kao Richard the Lionheart, odnosno Richard Lavlje Srce. Nadimak je dobio po iznimnoj hrabrosti i… više »

OHO

Što je zapravo uragan pete kategorije?

objavljeno prije 15 dana i 14 sati

Uragan Dorian obrušio se na sjeverne Bahame kao jedna od najsnažnijih oluja u povijesti i peta po redu oluja 5. kategorije koja se formirala na Atlantiku u zadnje četiri godine. Evo… više »

MOJA EUROPA

Odakle odjednom tolika sloga u Europi?

objavljeno prije 15 dana i 19 sati

"Kad već moram voditi rat, onda najradije protiv neke koalicije", navodno je svojevremeno izjavio Napoleon. Bilo je to doba kada je doduše cijela Europa bila protiv Francuske. Ali… više »

Dogodilo se na današnji dan - 2. rujna

objavljeno prije 16 dana i 3 sata

Legendarna pomorska bitka kod Akcija s još legendarnijim učesnicima, poznatim ljubavnicima Markom Antonijem i Kleopatrom, odigrala se na današnji dan 31. godine prije Krista.… više »

GROZNO

Veliki koraljni greben neumitno nestaje?

objavljeno prije 16 dana i 15 sati

Veliki koraljni greben nema svjetlu budućnost ukoliko se odmah ne poduzmu koraci za borbu protiv klimatskih promjena, objavila je u petak agencija koja upravlja tim grebenom. Agencija je… više »

IGRE

Kako Ursula von der Leyen bira svoje povjerenike?

objavljeno prije 16 dana i 19 sati

Ono što Ursula von der Leyen upravo pokušava uraditi, liči na filigranski rad na čipki. To u Bruxellesu ionako ima dugu tradiciju. Preneseno na politiku, ona upravo… više »

Dogodilo se na današnji dan - 1. rujna

objavljeno prije 17 dana i 3 sata

Broj Zvijeri, iliti broj 666 kojeg sadržava godina 1666., mnogima je objašnjenje uzroka Velikog londonskog požara iste godine. Izuzme li se kršćanska mistika, stvarni uzrok nije… više »

KOMENTAR

Boris Johnson u ulozi diktatora

objavljeno prije 17 dana i 19 sati

Glasnogovornik britanskog parlamenta je potez Borisa Johnsona nazvao monstruoznim. To je još i blag izraz s obzirom na premijerovo stavljanje parlamentarnog prava izvan snage. Sada se… više »

Dogodilo se na današnji dan - 31. kolovoza

objavljeno prije 18 dana i 3 sata

Čovjek opjevan u mnogim djelima kao tiranin i hladnokrvni ubojica, engleski kralj Henry VIII. stvarao je neprijatelje na svakom koraku. Na današnji dan svađa koju je godinama vodio s… više »

COOL

Najsigurniji grad na svijetu je Tokio

objavljeno prije 18 dana i 11 sati

Tokio je najsigurniji svjetski grad, a Amsterdam europski, prema indeksu najsigurnijih svjetskih gradova koji je objavio Economist Intelligence unit u četvrtak,… više »

GROZNO

Nepopravljiva šteta nastala požarima u Brazilu

objavljeno prije 18 dana i 19 sati

„Ne znamo koliko će vatrenih žarišta s njiva prijeći na šume", kaže Paulo Brando, stručnjak neovisnog brazilskog instituta za istraživanje regije Amazonije IPAM.… više »

30. KOLOVOZA

Dogodilo se na današnji dan - 30. kolovoza

objavljeno prije 19 dana i 3 sata

Na današnji dan 1974. dogodila se strašna željeznička nesreća u Zagrebu. U 22 sata i 40 minuta vlak Atena-Dortmund uletio je brzinom od 103 km/h u splet tračnica i skretnica na… više »

DOĐITE

Degustacija povodom Svjetskog dana biljnih mlijeka

objavljeno prije 19 dana i 16 sati

22. kolovoza diljem planeta, pa i u Hrvatskoj, obilježava se Dan biljnih mlijeka (World Plant Milk Day). Tim povodom, udruga Prijatelji životinja, u suradnji s organizacijom ProVeg, poziva… više »

CIRKUS

Kraljica odobrila suspenziju parlamenta

objavljeno prije 19 dana i 19 sati

Boris Johnson zatražio je jučer produženje perioda suspenzije rada parlamenta do 14. listopada u pokušaju da spriječi potkopavanje njezina plana za brexit, pišu svjetske… više »

Dogodilo se na današnji dan - 29. kolovoza

objavljeno prije 20 dana i 3 sata

Nakon pada Beograda 1521. pod tursku vlast, jugoistočne granice Ugarske ostale su nezaštićene. Kako bi ojačao svoj položaj nasuprot Turcima Ludovik II. Jagelović, hrvatsko-ugarski… više »