Svijet
ANALIZA

Papa već umoran od borbe?

objavljeno prije 19 dana i 17 sati

Ove nedjelje završio je katolički Svjetski dan mladih, a već u subotu je preko 300.000 mladih vjernika sa papom Franjom proveo u bdijenju i razgovoru o svakodnevnom životu. Osobito… više »

Dogodilo se na današnji dan - 29. siječnja

objavljeno prije 20 dana i 1 sat

Davne 1676. Feodor III postaje ruskim carem. Iako je bio iznimno učen i inteligentan, zbog deformiranog izgleda, koji je bio posljedica nepoznate bolesti i djelomične paraliziranosti, bio je… više »

MOJA EUROPA

Što povezuje Davos i europske izbore

objavljeno prije 20 dana i 17 sati

U ovo vrijeme nesigurnosti, svijet (a pogotovo Zapad) se nalazi pred teškom zadaćom naći odlučan odgovor drskim protu-demokratima i predstavnicima "neliberalne demokracije". Mora se… više »

Dogodilo se na današnji dan - 28. siječnja

objavljeno prije 21 dan i 1 sat

Kraljevi nekad dobivaju krunu u potpuno neprimjereno i čudno vrijeme, a upravo se to dogodilo Edwardu VI, koji je 1547. godine okrunjen nakon smrti svog oca, zloglasnog Henryja VIII. Naime,… više »

KOMENTAR

Bezobzirnost bez smisla Donalda Trumpa

objavljeno prije 21 dan i 17 sati

Američki predsjednik Donald Trump je čekao 35 dana da potpiše zakon kojeg je mogao potpisati još prije Božića. Prije nego što je prekinuo pregovore je već na stolu bio… više »

Dogodilo se na današnji dan - 27. siječnja

objavljeno prije 22 dana i 1 sat

Kraj devetnaestog stoljeća bio je razdoblje prilično velikog napretka znanosti, a uobičajene dnevne stvari na koje smo navikli prijavljivane su u patentne urede gotovo svakodnevno. Tako je na… više »

Dogodilo se na današnji dan - 26. siječnja

objavljeno prije 23 dana i 1 sat

Australija je kolonizirana kao egzil za najgore britanske kriminalce koje je kruna željela što dalje od svojih granica, no uskoro su počeli stizati i prvi naseljenici u potrazi za… više »

UPOZORENJE

Sir David Attenborough u Davosu upozorio na tmurnu budućnost

objavljeno prije 23 dana i 15 sati

Sir David Attenborough vidio je veći dio planeta i njegovih čuda nego što će to većini ljudi ikada poći za rukom i upozorava da se zbog klimatskih promjena izazvanih ljudskom… više »

PROBLEMI?

Uloga Berlina u kaosu oko Brexita

objavljeno prije 23 dana i 17 sati

Kod njemačkog odnosa prema Brexitu dominiraju dvije maksime. Jedna je da bi Velika Britanija mogla ostati tijesno vezana uz Europsku uniju, jer je ova zemlja važan trgovinski partner, a… više »

Dogodilo se na današnji dan - 25. siječnja

objavljeno prije 24 dana i 1 sat

Na današnji dan 1554. godine osnovan je São Paulo, najbogatiji brazilski grad, najnapučenije područje južne hemisfere te sedma po veličini metropola svijeta u kojoj na… više »

EHHH...

Pet scenarija Brexita

objavljeno prije 24 dana i 13 sati

Novi govor Therese May u britanskom parlamentu nije prihvaćen, a i reakcija iz Berlina bila je prilično hladna. Očekuje se „da se britanska vlada brzo složi oko prijedloga koje će… više »

KOMENTAR

Njemačka i Francuska kao stariji bračni par

objavljeno prije 24 dana i 17 sati

Uvijek u zraku lebdi malo kiča kada jedan stariji bračni par obnavlja svoje bračne obveze. Ako se želi nadvladati faze ravnodušnosti i kriza, onda se na simboličan način obnovi… više »

Dogodilo se na današnji dan - 24. siječnja

objavljeno prije 25 dana i 1 sat

Sumanuti rimski car Gaius Caesar, znan i kao Kaligula, nakon što je konja proglasio rimskim senatorom i zapalio cijeli grad, prema legendi skladajući stihove uz liru pritom, dojadio je… više »

STRAŠNO!!

Led na Grenlandu topi se brže nego što se ranije mislilo

objavljeno prije 25 dana i 13 sati

Gubitak leda na Grenlandu učetverostručio se od 2003. godine, navodi se u novoj studiji objavljenoj u stručnom časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Novo… više »

BREXIT

Što Europa zapravo želi?

objavljeno prije 25 dana i 17 sati

Čelnici Europske unije su u čudu i puni nedoumica i nakon što je britanska premijerka Theresa May, koja je na jedvite jade u ponedjeljak predstavila nešto što bi se samo… više »