Svijet
DOĐITE

Velika ZMAG-ova razmjena sjemena u Uraniji

objavljeno prije 17 dana i 2 sata

Ovogodišnje izdanje ZMAG-ove velike razmjene sjemena održat će se u nedjelju, 15. ožujka od 10 do 14 sati u prostoru kreacije - URANIA, Trg E. Kvaternika 3/3. Razmjena… više »

ZNATE LI?

Što su zapravo virusi?

objavljeno prije 17 dana i 6 sati

Oni su stari koliko i život, ali znanstvenici nisu sigurni jesu li živi. Zapisani su u našoj DNK i svakoga dana ih dotaknemo na stotine milijuna. Dok novi koronavirus izaziva kaos… više »

NA ŽALOST

Krize u svijetu pospješuju kupovinu oružja

objavljeno prije 17 dana i 11 sati

Dok svijet potresaju krize i ratovi, globalna trgovina oružjem je u procvatu. Nijedna zemlja ne izvozi više oružja i vojne opreme od Sjedinjenih Američkih Država. I nijedna država ne… više »

Dogodilo se na današnji dan - 11. ožujka

objavljeno prije 17 dana i 19 sati

1702. godine Velika Britanija je dobila prve nacionalne dnevne novine, Daily Courant. Iako su bile sastavljene od svega dva stupca teksta na jednoj stranici potrajale su do 1735. godine.… više »

PROJEKCIJA

Ribe se vole, a ne love

objavljeno prije 18 dana i 6 sati

Na večernjem štandu koji udruga Prijatelji životinja organizira u srijedu 11. 3. 2020. s početkom u 18 sati, na zagrebačkome Trgu kralja Tomislava, prikazivat će se animirani filmovi o… više »

LOŠE...

Amazonija emitira više CO2 nego što ga apsorbira

objavljeno prije 18 dana i 8 sati

Tropske šume globalno sve brže gube sposobnost apsorpcije ugljičnog dioksida koji nastaje emisijom stakleničkih plinova, a Amazonija bi za petnaestak godina iz najvećega svjetskog… više »

KOMENTAR

Mi, naši strahovi i koronavirus

objavljeno prije 18 dana i 11 sati

Taksistica koja me vozi iz redakcije do Instituta Roberta Kocha u Berlinu ima svoje viđenje teme broj jedan u Njemačkoj. Ona pita: "Što se događa kad novine napišu: 'Ne bojte se… više »

Dogodilo se na današnji dan - 10. ožujka

objavljeno prije 18 dana i 19 sati

Rim je 241. godine pr.K. u bitci kod otoka Aegates porazio Kartagu čime je nakon 23 godine završen I. punski rat. Povod ratu je bila kontrola žitorodne Sicilije, a prema mirovnom… više »

DOĐITE

3. SC Znanstveni kafić na temu klimatskih promjena

objavljeno prije 19 dana i 6 sati

Treći SC Znanstveni kafić na temu Uzroci klimatskih promjena održat će se u četvrtak, 12. ožujka u kafiću Teatra &TD s početkom u 18:00. Ulaz besplatan. O… više »

ANALIZA

Migrantska politika EU-a: 2020. nije 2015.

objavljeno prije 19 dana i 11 sati

„Mi to možemo!", glasio je slogan njemačke kancelarke Angele Merkel iz kolovoza 2015. Kratko nakon toga je Njemačka na nekoliko tjedana otvorila svoje granice što je omogućilo… više »

Dogodilo se na današnji dan - 9. ožujka

objavljeno prije 19 dana i 19 sati

Hrvatski sabor je 1712. godine donio zaključak nazvan Hrvatska pragmatička sankcija kojom je regulirano pitanje nasljedstva hrvatskog prijestolja. Njome je efektivno osigurano prijestolje… više »

OPASNOST

Je li koronavirus znatno duže zarazan no što se mislilo?

objavljeno prije 20 dana i 11 sati

Vrijeme inkubacije novog virusa, odnosno vrijeme između infekcije i pojave simptoma, obično traje od 2 do 14 dana, pa s tim računaju i Svjetska zdravstvena organizacija (WTO), njemački… više »

Dogodilo se na današnji dan - 8. ožujka

objavljeno prije 20 dana i 19 sati

Članak "African Slavery in America", autora Thomasa Painea, objavljen na današnji dan 1775. godine  postao je prvi članak objavljen u SAD-u kojime se pozivalo na emancipaciju… više »

GRČKA

Naoružani civili u potrazi za izbjeglicama

objavljeno prije 21 dan i 6 sati

Kratko je iza 23 sata. U malom selu uz grčko-tursku granicu je vrlo mirno i unatoč skorom dolasku proljeća vrlo hladno. Ispred jedine gostionice koja je još otvorena okuplja… više »

ŽENE

Sigurnost opskrbe proizvodima iz ribarstva uvelike ovisi o ženama

objavljeno prije 21 dan i 8 sati

Prevladavajuće je mišljenje da je ribarstvo muški posao pa bi nas mogla začuditi činjenica da gotovo 50% radne snage u ribarskom sektoru, uključujući ribarstvo i akvakulturu,… više »