Svijet

Dogodilo se na današnji dan - 4. listopada

objavljeno prije 17 dana i 21 sat

Grgur VII. bio je jedan od velikih obnoviteljskih papa. U njegovo doba Hrvatskom je najprije vladao Petar Krešimir IV., a potom Dmitar Zvonimir. U vrijeme slabljenja Bizanta, Zvonimir… više »

Dogodilo se na današnji dan - 3. listopada

objavljeno prije 18 dana i 21 sat

Prema legendi, Koreju je 3. listopada 2333. pr.Kr. utemeljio Tangun, sin boga neba i žene koja je pripadala medvjeđem klanu. Korejska plemena naseljavala su područje Mandžurije i sjever… više »

???

Crveni tepih za despota

objavljeno prije 20 dana i 14 sati

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je već dugo na meti kritika, optužen je da krši ljudska prava, hapsi oporbenjake i kritičare (bilo iz svoje zemlje ili strane branitelje… više »

Dogodilo se na današnji dan - 1. listopada

objavljeno prije 20 dana i 21 sat

Na današnji dan 331. pr. Kr. Aleksandar Veliki porazio je perzijsku vojsku u bitci kod Gaugamele. Makedonski generali htjeli su noću zateći Perzijance nespremne, no Aleksandar je… više »

Dogodilo se na današnji dan - 2. listopada

objavljeno prije 20 dana i 21 sat

2. listopada 1608. nizozemski znanstvenik Hans Lippershey izumio je prvi teleskop. Njegovo dvoje djece igralo se sa staklenim lećama te su opazili da je slika jasnija kad se leće stave jedna… više »

PITANJA...

Makedonija: referendum u podijeljenoj zemlji

objavljeno prije 21 dan i 13 sati

Žestoka politička rasprava zavladala je Makedonijom davno prije održavanja referenduma o budućem nazivu države. Ukoliko građani odluče dodati geografsku odrednicu „Sjeverna" svom… više »

Dogodilo se na današnji dan - 30. rujna

objavljeno prije 21 dan i 21 sat

Na današnji dan 1452. izdana je Gutenbergova Biblija, jedna od prvih knjiga koje su tiskane u Europi. Johannes Gutenberg bio je njemački tiskar i izumitelj tipografije u Europi. Iako… više »

OPASNO VRIJEME

Mediken Zorba pogodio Grčku

objavljeno prije 22 dana i 9 sati

Mediken, mediteranski uragan Zorba pogodio je u subotu Pylos i Methoni na jugu Grčke gdje je nestalo struje i otkazani su trajekti.  Trajekti su zaustavljeni između Pireja i dijelova… više »

ANALIZA

Genetsko-digitalni rat budućnosti

objavljeno prije 22 dana i 13 sati

Prije 35 godina je svijet bio na rubu atomskog rata. Bilo je to na vrhuncu Hladnog rata. U ožujku 1983. se na radiju pojavio Nenin hit "99 balona" (Neunundneunzig Luftballons) - tu se govori… više »

Dogodilo se na današnji dan - 29. rujna

objavljeno prije 22 dana i 21 sat

Godine 1066. iskrcavanjem normanskih trupa kod Pevenseya počela je borba za englesko prijestolje na koje je pravo polagao Vilim, vojvoda od Normandije. Vilim je osvojio vlast nekoliko tjedana… više »

AKCIJA

Akcija "Boranka": Greenpeace o požarima i klimatskim promjenama

objavljeno prije 23 dana i 5 sati

Ovu subotu, 29.rujna započinje prva u nizu akcija pošumljavanja u sklopu najveće volonterske akcije pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije nazvane „Boranka".… više »

ANALIZA

Politička jesen kancelarke Merkel

objavljeno prije 23 dana i 13 sati

„Revolucija" i „Kako sada dalje?", pitanja su koja odzvanjaju Berlinom. Ironija i napetost u Berlinu nakon poraza Angele Merkel. S jedne strane svakodnevna politička rutina… više »

Dogodilo se na današnji dan - 28. rujna

objavljeno prije 23 dana i 21 sat

Iskrcavši se kraj Bulverhythea u Sussexu s oko 8.500 vojnika normanski vojvoda William I. Osvajač 1066. godine započeo je pothvat koji je u povijesti ostao zabilježen kao zadnja… više »

TUŽNO

Antarktika ponovno na udaru klimatskih promjena

objavljeno prije 24 dana i 9 sati

Bujna zelena mahovina istočne Antarktike, koja izlazi iz leda tijekom kratke sezone rasta svakog antarktičkog ljeta, podlegla je klimatskim promjenama, pokazala je studija. U studiji, čiji su… više »

KINA I VATIKAN

Povijesni i sporni sporazum

objavljeno prije 24 dana i 13 sati

To je doista povijesni korak. Približavanje u višedesetljetnom natezanju koje su obilježili usponi i padovi. Vatikan i Narodna Republika Kina sklopili su sporazum o izboru… više »