Svijet
SVE ISPOČETKA

Katalonski separatisti opet imaju apsolutnu većinu

objavljeno prije 26 dana i 22 sata

Nakon što su prebrojeni već gotovo svi glasovi, stranke koje se zalažu za neovisnost Katalonije su osvojile većinu, 70 od ukupno 135 zastupnička mjesta u pokrajinskom parlamentu. Preko… više »

Dogodilo se na današnji dan - 23. prosinca

objavljeno prije 27 dana i 6 sati

Prvi predsjednik SAD George Washington neko je vrijeme obavljao dvije dužnosti, predsjedničku i zapovjednika vojnih snaga novostvorene države. Na današnji dan 1783. odustao je od… više »

MOGUĆE?

Klimatske promjene dovodit će nove valove azilanata

objavljeno prije 27 dana i 19 sati

Zabrinjavajući broj novih azilanata mogao bi pristići u Europu kao posljedica klimatskih promjena, tvrde stručnjaci. Kolumbijsko sveučilište razradilo je nekoliko… više »

EH, DA...

Pravo lice Donalda Trumpa

objavljeno prije 27 dana i 22 sata

Poslije čitavog niza blamaža Republikanci su u Kongresu s poreznom reformom napokon izvojevali i jednu veću zakonodavnu pobjedu. Trump i njegova stranka će idućih mjeseci svakako slaviti to… više »

Dogodilo se na današnji dan - 22. prosinca

objavljeno prije 28 dana i 6 sati

Kako se približava Božić, ljudi kite kuće i stanove lampicama raznih boja. Prvi takav lanac lampica napravio je veliki izumitelj Thomas Alva Edison, 1882 godine, što se pokazalo jednim… više »

POLITIKA

Merkel pritišće SPD

objavljeno prije 28 dana i 22 sata

To je crvena linija i takvom ju želi vidjeti savezna kancelarka i šefica CDU-a Angela Merkel. U predstojećim koalicijskim pregovorima sa SPD-om trebalo bi se razmotriti mogućnosti… više »

Dogodilo se na današnji dan - 21. prosinca

objavljeno prije 29 dana i 6 sati

U američkim novinama New York World na današnji dan 1913. godine objavljena je prva svjetska križaljka u obliku kakvom ju danas poznajemo. Autor ove prve premetalice slova koja se… više »

STVARNO?

Petarde ne treba potpuno braniti djeci?!

objavljeno prije 29 dana i 17 sati

Od pirotehnike se najčešće ozlijede djeca, no, njemački stručnjavci tvrde kako djeci ne treba u potpunosti zabraniti doticaj s pirotehnikom jer im time ona postaje još… više »

ANALIZE

Austrija, bedem na granici Europe

objavljeno prije 29 dana i 22 sata

Nova austrijska ministrica vanjskih poslova Karin Kneissl formalno je ministrica bez stranke, no na mjestu prvog diplomata zemlje našla se na poziv austrijskih desničara i njihovog… više »

20. PROSINCA

Dogodilo se na današnji dan - 20. prosinca

objavljeno prije 1 mjesec

Rusi su 1699. na današnji dan odlučili da Novu godinu više neće slaviti 1. rujna nego 1. siječnja. Novogodišnji praznici u Rusiji traju deset dana, što se poklapa… više »

NADE

Zapadni Balkan se nada bržem ulasku u EU

objavljeno prije 1 mjesec

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini nastavlja započetu tradiciju neformalnog okupljanja čelnika sa Zapadnog Balkana u sjedištu Europske… više »

Dogodilo se na današnji dan - 19. prosinca

objavljeno prije 1 mjesec i 1 dan

Početak rata za neovisnost SAD donio je i jednu kulturnu notu, pa je na današnji dan 1776. godine Thomas Paine objavio svoj prvi esej, u kojem je zapisao čuvenu izreku „Ovo su… više »

Pentagon
IPAK

Pentagon priznaje da je u tajnosti vodio NLO program

objavljeno prije 1 mjesec i 1 dan

Za američko je istraživanje godišnje trošeno 22 milijuna dolara, svota koja je bila skrivena među milijardama dolara u blagajni Ministarstva obrane. Sve je počelo na… više »

Dogodilo se na današnji dan - 18. prosinca

objavljeno prije 1 mjesec i 2 dana

Američkom je Ustavu trebalo prilično vremena da zaživi, jer su ratifikacije u pojedinim državama trajale vrlo dugo, pretežno zbog njegove jednostavnosti i kratkoće, koja je nekim parlamentima… više »

Dogodilo se na današnji dan - 17. prosinca

objavljeno prije 1 mjesec i 3 dana

Dan ne baš previše bogat velikim događanjima, ipak je iznjedrio nekoliko zanimljivih crtica u povijesti. U godini lijepog broja, 1777., Francuska je veselo i brzo priznala… više »