Svijet

Dogodilo se na današnji dan - 4. ožujka

objavljeno prije 1 mjesec i 19 dana

Knez Trpimir je 852. godine izdao povelju u kojoj se naziva "vladarom Hrvata po Božjoj milosti" što je prva hrvatska isprava u kojoj se spominje hrvatsko ime. Kristofer Kolumbo na svom… više »

Dogodilo se na današnji dan - 3. ožujka

objavljeno prije 1 mjesec i 20 dana

Francuska i Velika Britanija 1856. godine objavom rata Kini započele su Drugi opijumski rat tijekom kojega se europskim, a poglavito engleskim trgovcima, pokušalo osigurati nesmetan… više »

ETO...

Juncker: Zajedničkim glasom do EU-a

objavljeno prije 1 mjesec i 21 dan

Najviši dužnosnici BiH, predvođeni predsjedateljem Predsjedništva Draganom Čovićem i predsjedateljem Vijeća ministara Denisom Zvizdićem, uručili su odgovore na pitanja… više »

Dogodilo se na današnji dan - 2. ožujka

objavljeno prije 1 mjesec i 21 dan

U Engleskoj je 1717. godine izveden prvi balet, The Loves of Mars and Venus. 1791. godine u Parizu je predstavljen komunikacijski sustav nazvan semafor. Radilo se o svojevrsnom 'optičkom… više »

Dogodilo se na današnji dan - 1. ožujka

objavljeno prije 1 mjesec i 22 dana

Pokoljem 23 hugenota u francuskom Wassyju 1562. godine započeli su francuski vjerski ratovi koji su trajali do 1598. kada je kralj Henry IV izdao Nantski edikt kojime je protestantima… više »

ANALIZA

Proširenje EU-a kao manje zlo – pogrešna taktika

objavljeno prije 1 mjesec i 23 dana

Karta straha je u ovoj igri uvijek adut. Kada se neka opasnost provuče kroz megafon, onda se sve može - recimo faktičko ukidanje prava na azil uvođenjem proizvoljne „gornje granice" za… više »

Dogodilo se na današnji dan - 28. veljače

objavljeno prije 1 mjesec i 23 dana

John Wesley, svećenik engleske crkve na današnji je dan 1784. godine donio osnovne postulate Metodističke crkve, inspirirane idejama Jacobusa Arminiusa o potrebi čovjeka da Isusa… više »

Dogodilo se na današnji dan - 27. veljače

objavljeno prije 1 mjesec i 24 dana

U Križevcima je 1397. godine održan tzv. Krvavi sabor na kojemu su pristaše Žigmunda Luksemburškog podmuklo ubile hrvatskog bana Stjepana II. Lackovića i velik broj hrvatskih… više »

PITANJE...

Važnija trgovina oružjem ili ljudska prava?

objavljeno prije 1 mjesec i 25 dana

Fotografije jedne turske novinske agencije to dokazuju: Turska vojska koristi tenkove njemačke proizvodnje Leopard 2 u napadima na kurdske milicije YPG u Siriji. U Berlinu su brojni… više »

Dogodilo se na današnji dan - 26. veljače

objavljeno prije 1 mjesec i 25 dana

Napoleon Bonaparte 1815. godine pobjegao je s otoka Elbe na kojem je bio zatočen manje od godinu dana. Nakon bijega Napoleon se vratio na vlast, ali je već u lipnju 1815. godine poražen u… više »

EH, DA...

Svijet bez ratova je i dalje sanak pusti

objavljeno prije 1 mjesec i 25 dana

Globalni mir nije moguć, sve se čini, iako u zadnjih sedamdesetak godina nije bilo ratova globalnog karaktera, no količina lokalnih, možda još i brutalnijih i krvavijih se ne smanjuje… više »

Dogodilo se na današnji dan - 25. veljače

objavljeno prije 1 mjesec i 26 dana

Samuel Colt je 1836. godine patentirao svoj revolver, prvi pištolj s rotacijskim bubnjem. Godine 1901. J.P.Morgan i Elbert H. Gary osnovali su United States Steel Corporation koji je… više »

Dogodilo se na današnji dan - 24. veljače

objavljeno prije 1 mjesec i 27 dana

303. godine u Istočnom Rimskom carstvu izdan je edikt kojime je započeo poslijednji veliki progon kršćana, a u kojem je sudjelovao i tadašnji car zapadnog dijela carstva,… više »

Dogodilo se na današnji dan - 23. veljače

objavljeno prije 1 mjesec i 28 dana

Gutenbergova Biblija 1455. godine postala je prva knjiga zapadne civilizacije štampana na pokretnom tiskarskom stroju. 1836. godine u San Antaniju u Teksasu počela je opsada Alama.… više »

ETO...

Socijalna nejednakost je globalni problem

objavljeno prije 1 mjesec i 29 dana

Dobra vijest je da se nejednakost između zemalja globalnog juga i zemalja sjevera smanjuje jer se bruto nacionalni proizvod u zemljama u ubrzanom ekonomskom razvoju povećava. A loša da… više »