Svijet

Dogodilo se na današnji dan - 13. rujna

objavljeno prije 1 mjesec i 8 dana

Michelangelov David rađen od 1500. to 1504., remek-djelo je kiparstva renesanse i jedno od Michelangelova dva najveća kiparska djela, zajedno s Pietom. Sám David smatra se jednim od… više »

AKTIVIZAM

Burberry odbacuje krzno, poziva se i Prada

objavljeno prije 1 mjesec i 9 dana

Uoči početka tjedana mode u svjetskim modnim prijestolnicama, tema korištenja životinjskog krzna u modi postala je ponovno iznimno aktualna. Modna kuća Burberry najavila je da odbacuje… više »

PROBLEMI?

Sankcije Mađarskoj?

objavljeno prije 1 mjesec i 9 dana

Marta Pardavi, potpredsjednica Mađarskog helsinškog odbora (HHC), kaže da je sve vrijeme znala što će uslijediti nakon što u Bruxellesu progovori o represijama i stanju… više »

12. rujna

Dogodilo se na današnji dan - 12. rujna

objavljeno prije 1 mjesec i 9 dana

Ljudima često genijalne ideje padaju na pamet na najčudnijim mjestima, pa je tako današnji dan 1933. godine definitivno ušao u najuži izbor za najluđi dan u godini. Naime,… više »

IZBORI

Tko će vladati u Švedskoj?

objavljeno prije 1 mjesec i 10 dana

U početku je bilo pretjeranog izvještavanja čak i u Švedskoj, a posebno u međunarodnim medijima. Objavljivali su se rezultati senzacionalističkih anketa koje su desničarske… više »

Dogodilo se na današnji dan - 11. rujna

objavljeno prije 1 mjesec i 10 dana

Henry Hudson engleski je morepolovac koji je najpoznatiji po istraživanju područja oko današnjeg New Yorka početkom 17. stoljeća kako bi pronašao zapadni put do Indije. 11.… više »

BRAVO

Počinje akcija čišćenja oceana od plastike

objavljeno prije 1 mjesec i 11 dana

Brod koji za sobom vuče duge plastične cijevi ispunjene zrakom čija je svrha počistiti oceane od plastičnog smeća, isplovio je u subotu iz San Francisca u pokusnu vožnju prije nego što… više »

KOMENTAR

Istok i Zapad – dva pogleda na svijet

objavljeno prije 1 mjesec i 11 dana

Svatko tko u Saskoj gleda, sluša ili čita izvještaje (zapadno)njemačkih medija o svojoj domovini, vjerojatno se osjeća kao i mi u Mađarskoj kada o našoj zemlji… više »

Dogodilo se na današnji dan - 10. rujna

objavljeno prije 1 mjesec i 11 dana

Simon Bolivar, vojskovođa i državnik, 10. rujna 1823. izabran je za predsjednika Perua. Taj borac za nezavisnost u trogodišnjem ratu za oslobođenje Južne Amerike prešao je Ande,… više »

NE VALJDA?

Koale pred izumiranjem?

objavljeno prije 1 mjesec i 12 dana

Koale, ta prekrasna bića koja bi svi mazili mogle bi izumrijeti u australskoj saveznoj državi Novi Južni Wales do 2050. godine zbog drastično povećanog krčenja šuma za poljoprivredna… više »

Dogodilo se na današnji dan - 9. rujna

objavljeno prije 1 mjesec i 12 dana

Nakon što je Škotska u 14. stoljeću izborila nezavisnost od Engleske, sukobi tih dvaju naroda trajali su stoljećima. Težak poraz Škoti su pretrpjeli 9. rujna 1513. u… više »

STVARNO?

Klimatske promjene štete plućima

objavljeno prije 1 mjesec i 13 dana

Klimatske promjene utječu na dišne organe i ako ih ne budemo zaustavili imat će nepovratne posljedice na naše zdravlje, upozorava u petak pet organizacija, među kojima i… više »

PROBLEMI?

Nijemci nezadovoljni politikom Angele Merkel

objavljeno prije 1 mjesec i 13 dana

U Berlinu je parlamentarna ljetna stanka završila isto onako kako je i počela: svađom unutar vladajuće koalicije. Tema je ponovo politika prema izbjeglicama. Nakon eskalacije na… više »

Dogodilo se na današnji dan - 8. rujna

objavljeno prije 1 mjesec i 13 dana

Iako se smatra prvim čovjekom koji je oplovio svijet, slavni moreplovac Ferdinand Magellan ipak nije bio te sreće. Krenuvši na put 1520. oplovio je veći dio Zemlje a najveća zasluga mu… više »

ZANIMLJIVO!

Ekološki prihvatljiv rast spašava svjetsko gospodarstvo?

objavljeno prije 1 mjesec i 14 dana

Odlučne mjere suzbijanja promjena klime mogle bi povećati vrijednost svjetskog gospodarstva do 2030. za 26 tisuća milijardi dolara, pokazalo je novo istraživanje, prigušujući bojazni… više »