Svijet
COOL

MarGnet pretvara morski otpad u biodizel

objavljeno prije 29 dana i 11 sati

Plastični otpad u morima ove je godine izbio u prvi plan kada je riječ o zaštiti okoliša. Rješenja ima. Jedno od njih zajednički su ponudili znanstvenici iz Hrvatske i… više »

RAZMIŠLJANJA

Zašto Njemačka ne treba primiti sve izbjeglice

objavljeno prije 29 dana i 15 sati

U ove božićne dane teško je ne dići ruku za prijedlog Roberta Habecka, šefa njemačkih Zelenih. On je tražio da Njemačka primi više tisuća izbjegličke djece koja u… više »

Dogodilo se na današnji dan - 29. prosinca

objavljeno prije 29 dana i 23 sata

Na današnji dan 1885. Gottlieb Daimler patentirao je prvi motocikl ugradivši u drveni okvir bicikla benzinski motor sa zračnim hlađenjem. Daimler je jedna od ključnih ličnosti u… više »

PITANJE

Što se zbiva u Tihom oceanu istočno od Novog Zelanda

objavljeno prije 1 mjesec

Satelitske snimke južnog dijela Tihog oceana pokazale su da se istočno od Novog Zelanda nalazi veliko područje neuobičajeno toplog oceana, prenio je CNN. Temperatura vode je oko pet stupnjeva… više »

ANALIZA

Božićna rasprava o migrantima

objavljeno prije 1 mjesec

Europska komisija poziva Njemačku i druge zemlje Europske unije da prihvate maloljetne migrante bez pratnje iz preopterećenih grčkih kampova. „Komisija je zabrinuta zbog teške… više »

Dogodilo se na današnji dan - 28. prosinca

objavljeno prije 1 mjesec

Galileo Galilei na današnji dan 1612. godine postaje prvi astronom koji je detaljno promotrio našeg udaljenog susjeda iz Sunčevog sustava, planet Neptun. Iako jedan od pionira… više »

COOL

Čovječja ribica ima 15 puta veći genom od ljudi

objavljeno prije 1 mjesec i 1 dan

Slovenski znanstvenici uspjeli su dešifrirati genom endemske vrste prethistorijskog vodozemca, simbola dugovječnosti. Zvijezda Postojnske jame, latinskim imenom proteus,… više »

OPREZNO

Atmosfera ratnog stanja danas stiže na ulice

objavljeno prije 1 mjesec i 1 dan

Više od 30 000 građana potpisalo je peticiju za zabranu petardi i time poručilo da im je dosta terora. Udruga Prijatelji životinja još jednom je uputila dopis Ministarstvu… više »

ANALIZA

Što donosi predsjedanje u EU: mnogo posla i dobra prilika

objavljeno prije 1 mjesec i 1 dan

Šest mjeseci predsjedavanja Europskim vijećem svakoj članici pruža priliku pokazati se kao dobar domaćin, organizator ili dirigent za složene teme EU. Neke malene i stare članice… više »

Dogodilo se na današnji dan - 27. prosinca

objavljeno prije 1 mjesec i 1 dan

Aja Sofija ili Crkva Svete mudrosti najprepoznatljiviji je simbol Istanbula. Građevina koja je bila crkva, zatim prenamijenjena u džamiju, a potom u muzej, predstavlja remek-djelo bizantske… više »

GROZNO

Pticama na Novom Zelandu trebalo bi 50 milijuna godina da se oporave - od ljudi

objavljeno prije 1 mjesec i 2 dana

Otkako su prije 700 godina stigli na Novi Zeland ljudi su u tolikoj mjeri uništili tamošnji ptičji svijet da bi mu za oporavak trebalo 50 milijuna godina, objavili su… više »

Dogodilo se na današnji dan - 26. prosinca

objavljeno prije 1 mjesec i 2 dana

Ruski carevi nisu tijekom stoljeća imali previše oporbe, osim zadnjeg kojeg su komunisti skratili za glavu zajedno s cijelom obitelji. No, početkom 19. stoljeća, upravo na… više »

LOŠE...

El Nino stiže u Novoj godini

objavljeno prije 1 mjesec i 3 dana

El Nino koji obično donosi iznimno obilnu kišu i duga sušna razdoblja u zemljama duž Tihog oceana, od Perua preko Indonezije do Australije, vjerojatno će se ponovo pojaviti… više »

Dogodilo se na današnji dan - 25. prosinca

objavljeno prije 1 mjesec i 3 dana

Prema Novom zavjetu, kao jedinom izvoru, Isus se rodio u judejskom gradu Betlehemu u Palestini, za vladavine rimskog cara Augusta i judejskog kralja Heroda. Prema Luki, Josip i Marija morali… više »

ALARMANTNO

Ovo je najtoplije desetljeće otkad postoje mjerenja

objavljeno prije 1 mjesec i 4 dana

Desetljeće u kojemu živimo gotovo sigurno je najtoplije, izvijestila je u utorak Svjetska meteorološka organizacija (WMO) na samitu UN-a o klimatskim promjenama u Madridu. Po… više »