Svijet

Dogodilo se na današnji dan - 6. studenoga

objavljeno prije 1 mjesec i 9 dana

Gaj Julije Cezar bio je rimski vojskovođa, političar i pisac. Najslavniji rimski Imperator, Cezar je brojnim vojnim pobjedama znatno proširio utjecaj i vlast Rimskog imperija.… više »

LOŠE

Trump – propovjednik mržnje

objavljeno prije 1 mjesec i 9 dana

Riječ „ksenofobija" potječe iz drevnoga grčkog jezika i doslovno znači „strah od stranaca". Gledano sa psihološkog aspekta je to slično s korištenjem pojma fobija u… više »

Dogodilo se na današnji dan - 5. studenoga

objavljeno prije 1 mjesec i 10 dana

Na današnji dan, 5. studenog 1872. godine, Susan B. Anthony (1820.-1903.), velika sufražetkinja, glasala je na izborima za američkog predsjednika - i time zaradila prekršajnu… više »

IZUM

Biološki razgradiva plastika od korijena manioka

objavljeno prije 1 mjesec i 10 dana

Nepodnošljiv smrad se širi. Podnevno sunce grije otvoreno odlagalište smeća u blizini indonezijskoga grada Tangeranga, nedaleko od glavnoga grada Jakarte. Divovski žohari… više »

PREKO OCEANA

Europska emancipacija od SAD-a

objavljeno prije 1 mjesec i 10 dana

Trenutno o oba doma američkog parlamenta - i u Senatu i u Predstavničkom domu - Republikanska stranka ima većinu. To predsjedniku Donaldu Trumpu trenutno omogućuje vladanje bez pretjeranog… više »

Dogodilo se na današnji dan - 4. studenoga

objavljeno prije 1 mjesec i 11 dana

Bitka kod Wabasha dogodila se 4.11. 1791. na Sjeverozapadnom teritoriju između konfederacije američkih Indijanaca i Američke vojske. Spada u najveću pobjedu Indijanaca nad vojskom. Vodio ih… više »

NAPOKON!

Portugal zabranio divlje životinje u cirkusima

objavljeno prije 1 mjesec i 11 dana

Portugalske vlasti odlučile su do 2024. zabraniti korištenje divljih životinja u cirkuskim predstavama, a zakon, što ga je u prošli tjedan usvojio portugalski parlament,… više »

Dogodilo se na današnji dan - 3. studenoga

objavljeno prije 1 mjesec i 12 dana

Carska i kraljevska dvojna monarhija Austro-Ugarska (1867. - 1918.) bila je višenacionalna država u Srednjoj Europi s vladarima iz kuće Habsburg. U njoj su živjeli Nijemci, Talijani,… više »

BRAVO

Palau zabranjuje kreme za sunčanje da zaštiti koraljne grebene

objavljeno prije 1 mjesec i 12 dana

Palau, otočna državica sa samo 21 tisuću stanovnika u Tihom oceanu između Australije i Japana prva je zemlja na svijetu koja je zabranila kreme za sunčanje zbog njihova toksičnog… više »

WWF

Više od 100.000 stanovnika Europe protiv izmjene propisa koji štiti europske vode

objavljeno prije 1 mjesec i 12 dana

Više od 100.000 potpisa građana Europske unije za očuvanje aktualnog propisa koji štiti europske vodne resurse znak je da Europska komisija treba odustati od revizije tog… više »

IZBORI

Retorika nasilja i izbori za Kongres

objavljeno prije 1 mjesec i 12 dana

Otpor posjetu američkog predsjednika i „prve dame" Melanije Pittsburghu je bio golem. Preko 30.000 pripadnika židovske zajednice potpisalo je otvoreno pismo u kojem se Donalda… više »

Dogodilo se na današnji dan - 2. studenoga

objavljeno prije 1 mjesec i 13 dana

Navijačice ili ''cheerleadersice'' privlače pozornost na svakom sportskom događaju. Navijanje kao posebna disciplina definira se kao sport u kojem se koriste elementi plesa, navijanja i… više »

Dogodilo se na današnji dan - 1. studenoga

objavljeno prije 1 mjesec i 14 dana

Prije 18. stoljeća, Lisabon je pogodilo nekoliko većih potresa. S procijenjenim stanovništvom od 200 000 do 275 000, Lisabon je 1755. bio jedan od najvećih gradova Europe. Između… više »

BRAVO

Green Sail - akcija čišćenja podmorja

objavljeno prije 1 mjesec i 14 dana

Green Sail, ekološka udruga koja svojim djelovanjem potiče pozitivna rješenja unutar nautičkog sektora s ciljem zaštite mora i morskog okoliša dana 28.10.2018.… više »

EHHH...

Pew Research Center: Europa je ideološki podijeljena

objavljeno prije 1 mjesec i 14 dana

Zid koji je do 1989. dijelio Europu je fizički odavno pao. No, u kulturološkom smislu je i dalje tu, barem neki njegovi dijelovi o kojima se govori u studiji američkog Pew Research… više »