Svijet

Dogodilo se na današnji dan - 23. listopada

objavljeno prije 1 mjesec i 26 dana

Ivan Kukuljević Sakcinski na posljednjem staleškom zasjedanju Hrvatskog sabora 23. listopada 1847. godine održao je vatreni govor nakon kojeg je Sabor proglasio hrvatski jezik… više »

BRAVO

Boranka - najveći volonterski projekt pošumljavanja u Hrvatskoj

objavljeno prije 1 mjesec i 27 dana

U projekt Boranka, najveće volontersko pošumljavanje opožarenih područja organizirano u Hrvatskoj uključili su se i zaposlenici Wiener osiguranja VIG koji su ispod Zvjezdanog sela… više »

LUD, LUĐI...

Trump najavio povlačenje iz Sporazuma o nuklearnom naoružanju

objavljeno prije 1 mjesec i 27 dana

To je težak udarac za odnose Washingtona i Moskve. Američki predsjednik Donald Trump najavljuje povlačenje iz nuklearnog sporazuma s Rusijom i tvrdi da je Moskva prekršila taj… više »

Dogodilo se na današnji dan - 22. listopada

objavljeno prije 1 mjesec i 27 dana

Etnografski muzej u Zagrebu osnovan je na današnji dan 1919. godine na poticaj Salamona Bergera, trgovca tekstilom i tvorničara, porijeklom iz Slovačke, koji je Muzeju ostavio jednu od… više »

WOW!

Pauci ispleli mrežu dužu od kilometra

objavljeno prije 1 mjesec i 28 dana

Pauci nas ponekad užasavaju - ne samo arahnofobe, već i običnu ekipu koja će na pauka odmahnuti rukom, a kad naleti na veliku mrežu također... no ovu sigurno ne biste željeli vidjeti uživo.… više »

PANIKA?

Demokracija u opasnosti: kako spasiti izbore od kibernetičkih napada?

objavljeno prije 1 mjesec i 28 dana

Poslije minimalne pobjede na izborima, sve češće, ne samo oni koji su izgubili, uzdišu i začuđeno klimaju glavom: kako to da je došlo do takvog rezultata? Zašto su… više »

Dogodilo se na današnji dan - 21. listopada

objavljeno prije 1 mjesec i 28 dana

Portugalski moreplovac i istraživač Ferdinand Magellan uplovio je 1520. na današnji dan u prolaz koji je kasnije dobio njegovo ime. Mageljanov prolaz nalazi se na krajnjem jugu Južne… više »

Dogodilo se na današnji dan - 20. listopada

objavljeno prije 1 mjesec i 29 dana

Marija Terezija na vlast je došla na današnji dan 1740. nakon smrti oca cara Karla VI. Habsburškog. Okrunjena je četiri godine kasnije u Pragu, a za njenu vladavinu… više »

KLIMATSKE PROMJENE

Švicarski ledenjaci se smanjuju

objavljeno prije 2 mjeseca

Godina 2018. može se nazvati godinom klimatskih ekstrema za švicarske ledenjake, koji su unatoč zimi s vrlo obilnim snježnim padalinama izgubili čak 2,5 posto volumena uslijed visokih… više »

KOMENTAR

Murphyjev zakon i Brexit

objavljeno prije 2 mjeseca

Bio je to najkraći summit Europske unije ikada. Političari su se sastali, pojeli nešto i onda se u miru razišli. Dogodilo se pritom nije ništa. Britanska premijerka… više »

Dogodilo se na današnji dan - 19. listopada

objavljeno prije 2 mjeseca

Opsada Yorktowna ili Bitka za Yorktown odigrala se na današnji dan 1781. godine i predstavlja ključni trenutak američkog rata za neovisnost. Američke snage predvodio je legendarni… više »

BRAVO

Počeo projekt uklanjanja plastike u Pacifiku

objavljeno prije 2 mjeseca i 1 dan

Ocean Cleanup, prvi plutajući sustav za čišćenje svjetskih mora i oceana od plastike koji je osmislio nizozemski student hrvatskog podrijetla Bojan Šlat postavljen je u Tihom… više »

TEROR?

Mađarska: zakonom protiv beskućnika

objavljeno prije 2 mjeseca i 1 dan

Kada su se prije oko 30 godina na ulicama Budimpešte i pod mostovima pojavili prvi beskućnici, mnogi Mađari su bili šokirani zbog tog efekta predstojeće promjene sustava. Sada… više »

Dogodilo se na današnji dan - 18. listopada

objavljeno prije 2 mjeseca i 1 dan

Aljaska je otkrivena u 18. stoljeću, a Rusi su na toj hladnoj zemlji osnovali prva naselja. Nakon Krimskog rata počeli su se bojati da će Aljasku osvojiti Amerikanci, pa su pomislili da ju je… više »

UPOZORENJE

Kitovi na Trgu bana Jelačića

objavljeno prije 2 mjeseca i 2 dana

U centru Zagreba, tik do spomenika bana Josipa Jelačića, uočena su dva primjerka golemog morskog sisavca. Dojava o kitovima stiže iz Greenpeacea, a riječ je o majci i mladunčetu koji su,… više »