Svijet
31. 10.

Danas je Dan reformacije

objavljeno prije 2 mjeseca i 19 dana

Reformacija je vjerski i društveni pokret koji je nastao u Europi tijekom 16. stoljeća. Bio je to pokušaj unošenja duhovnih i strukturalnih promjena u Crkvu… više »

POLITIKA

Teška hrvatska iskušenja s Rusijom

objavljeno prije 2 mjeseca i 19 dana

Izuzetne kontroverze kolaju javnim prostorom nakon nedavne posjete hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Rusiji. Ne zbog samoga toga gostovanja na najvišoj razini, a o kojem… više »

Dogodilo se na današnji dan - 31. listopada

objavljeno prije 2 mjeseca i 20 dana

Reformacija je vjerski i društveni pokret koji je nastao u Europi tijekom 16. stoljeća. Bio je to pokušaj unošenja duhovnih i strukturalnih promjena u Crkvu što je… više »

SITUACIJA

Puigdemont poziva Katalonce na mirni otpor

objavljeno prije 2 mjeseca i 20 dana

Kao reakciju na ukidanje autonomije i raspuštanje katalonske vlade od strane središnjih vlasti u Madridu, premjer lokalne vlade u Barceloni Carles Puigdemont je najavio nastavak… više »

Dogodilo se na današnji dan – 30. listopada

objavljeno prije 2 mjeseca i 21 dan

Križarski ratovi bili su vojni pohodi zapadnoeuropskih velikaša i vladara od 11. do 13. stoljeća kojima je bio cilj "osloboditi" Jeruzalem i Svetu zemlju od Islama. Ratovi su počeli u… više »

STRAŠNO

Američka (uzaludna) borba protiv opijata

objavljeno prije 2 mjeseca i 21 dan

Kao i mnogo toga drugog, ovaj američki predsjednik je uvjeren i da se ovaj golemi problem može riješiti potpisom i velikim riječima: „Mi možemo biti naraštaj koji će… više »

KOMENTAR

Španjolska - najavljena katastrofa

objavljeno prije 2 mjeseca i 21 dan

Dva vlaka u Španjolskoj jure jedan prema drugom i kao da ih nitko ne može zaustaviti. Tu sliku o tvrdoglavosti i nepopustljivosti, kako Madrida, tako i Barcelone tokom ove krize,… više »

Dogodilo se na današnji dan – 29. listopada

objavljeno prije 2 mjeseca i 22 dana

Babilon je bio antički grad na rijeci Eufrat u Mezopotamiji, današnjem Iraku. Grad se prvi put spominje u 24. stoljeću prije Krista, a bio je prilično nevažan sve dok nije postao… više »

OZBILJNO?!

Neopravdani strah od lažnih vijesti?

objavljeno prije 2 mjeseca i 22 dana

Skoro svaka treća osoba vjeruje da su lažne vijesti (engleski: Fake News) imale veliki utjecaj na njemačke savezne parlamentarne izbore održane 24. rujna. To pokazuju ispitivanja koja je… više »

Dogodilo se na današnji dan – 28. listopada

objavljeno prije 2 mjeseca i 23 dana

Prva europska nacija koja je počela aktivno tražiti put do Azije bio je Portugal. Portugalci su već bili počeli istraživati Afriku 1400., a 1415. su otkrili sjevernu Afriku i zaposjeli… više »

CIRKUS

Katalonija proglasila neovisnost, Madrid aktivirao suspenziju

objavljeno prije 2 mjeseca i 23 dana

Katalonski parlament u Barceloni izglasao je u petak popodne nezavisnost Katalonije od Španjolske, a španjolski parlament u Madridu sat vremena kasnije odobrio je izvanredne… više »

STRAŠNO

Preko 200 milijuna žena na milost i nemilost predatora na poslu

objavljeno prije 2 mjeseca i 23 dana

Više od trećine država nema zakone protiv seksualnog zlostavljanja na poslu, zbog čega je više od 200 milijuna žena ostavljeno bez pravne zaštite na svom radnom mjestu,… više »

Dogodilo se na današnji dan – 27. listopada

objavljeno prije 2 mjeseca i 24 dana

Amsterdam je glavni grad i važno gospodarsko i kulturno središte Nizozemske. Smješten je na ušću rijeke Amstel u IJseelmeer. Stariji dijelovi grada ispresjecani su… više »

Dogodilo se na današnji dan - 26. listopada

objavljeno prije 2 mjeseca i 25 dana

Današnji dan pun je obljetnica vrijednih bilježenja, a čak su se dvije stvari koje trenutno određuju različite aspekte života gotovo jednako snažno dogodile iste godine. 1863. godine u… više »

Dogodilo se na današnji dan - 25. listopada

objavljeno prije 2 mjeseca i 26 dana

Oktobarska revolucija ili Listopadska revolucija je revolucija u Rusiji koja je dovela do raspada Ruskog Carstva i stvaranja Saveza Socijalističkih Sovjetskih Republika. 7. studenog (25.… više »