Svijet
KOMENTAR

Pobjeda kancelarke, ali i udarac EP-u

objavljeno prije 1 mjesec i 18 dana

Ovo je bila neočekivana pobjeda za Angelu Merkel. Pola vijeka Njemačka nije imala svog čovjeka na vrhu Europske komisije (EK), Ursula von der Leyen bi trebala postati prva žena na… više »

Dogodilo se na današnji dan 5. srpnja

objavljeno prije 1 mjesec i 18 dana

Sveti Ćiril i Sveti Metod su kršžanski sveci, a spomendan im je na današnji dan jer su 5. srpnja 863. počeli širiti kršćanstvo po Velikomoravskoj kneževini. Braća… više »

Dogodilo se na današnji dan - 4. srpnja

objavljeno prije 1 mjesec i 19 dana

Prva zabilježena eksplozija supernove dokumentirana u arhivima neke civilizacije datira iz 1054. godine, kada su kineski, arapski i indijanski astronomi u svoje zapise i usmenu predaju… više »

NAKON IZBORA

Novi Europski parlament – mlađi i s više žena

objavljeno prije 1 mjesec i 20 dana

"Kada za doručak otvorim novine, ugledam Europu koju predstavljaju stariji muškarci, sijede kose i tamnih odijela koji u nekakvim zabačenim kancelarijama potpisuju sporazume." Ovo je… više »

Dogodilo se na današnji dan - 3. srpnja

objavljeno prije 1 mjesec i 20 dana

Zapadnorimski car Konstantin Veliki je 323. godine u bitci kod Hadrianopolisa pobijedio svog 'kolegu', istočnorimskog cara Licinija. 324. godine Konstantin je progoneći vizigotske… više »

BRAVO

Rezervat biosfere otoka Galapagosa veći gotovo 15 milijuna hektara

objavljeno prije 1 mjesec i 20 dana

UNESCO je proširio rezervat biosfere otoka Galapagosa za gotovo 15 milijuna hektara, pa se ono sada proteže i na morski dio arhipelaga, objavilo je ekvadorsko ministarstvo za… više »

ZMAG

Što je to Društvena banka sjemena i zašto (nam) je važna

objavljeno prije 1 mjesec i 20 dana

Društvena banka sjemena (DBS) novi je projekt Zelene mreže aktivističkih grupa (ZMAG) čiji je glavni cilj doprinijeti očuvanju lokalnih i tradicijskih sorti sjemena, ali i obnovi onih… više »

EU

Pregovarački maraton se nastavlja

objavljeno prije 1 mjesec i 21 dan

Prethodno su lideri EU-a rano jučer bili nastavili pregovore o budućim nositeljima najvažnijih dužnosti u Uniji. Poslije neprospavane noći i 14 sati pregovora, „šanse za… više »

Dogodilo se na današnji dan - 2. srpnja

objavljeno prije 1 mjesec i 21 dan

Dvadeset milja od obale Kube 53 pobunjena afrička roba predvođeni Josephom Cinqueom 1839. godine zauzeli su brod za prijevoz roblja Amistad. Afrički robovi, oteti iz svojih sela, utrpani na… više »

DOĐITE

Kitovi u Istri 2. - 4. srpnja

objavljeno prije 1 mjesec i 21 dan

Prizor kitova koji izranjaju iz mora plastičnog otpada prošle je godine ganuo stanovnike Zagreba. Šestmetarska umjetnička instalacija sljedećeg tjedna ponovo… više »

DILEMA

Zaštita klime: letjeti ili ne letjeti?

objavljeno prije 1 mjesec i 22 dana

Klimatska aktivistica Greta Thunberg iz Švedske nikada ne leti. Čak ni na summit Ujedinjenih naroda o klimi u New Yorku ona ne želi preko Atlantika zrakoplovom - umjesto toga ona će… više »

Dogodilo se na današnji dan - 1. srpnja

objavljeno prije 1 mjesec i 22 dana

Pokraj američkog gradića Gettysburga u Pennsylvaniji 1863. godine započela je najkrvavija bitka Američkog građanskog rata. Nakon više od dvije godine krvavog sukoba južnjačka vojska… više »

ANALIZA

Njemački mediji o Mariji Pejčinović Burić

objavljeno prije 1 mjesec i 23 dana

Njemački mediji su zabilježili imenovanje hrvatske ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović Burić na dužnost glavne tajnice Vijeća Europe uglavnom prenošenjem… više »

Dogodilo se na današnji dan - 30. lipnja

objavljeno prije 1 mjesec i 23 dana

Francuski kralj Henry II. 1559. godine tijekom viteškog turnira smrtno je ranjen zbog čega je deset dana kasnije i umro. Njegovim stupanjem na prijestolje dolazi do personalne unije… više »

WOW!

Vrućine i požari poharali Europu

objavljeno prije 1 mjesec i 23 dana

totine vatrogasaca u subotu se borilo protiv požara u južnoj Francuskoj, što je povezano s toplinskim valom koji je prouzročio rekordne temperature u dijelovima Europe, zbog čega je… više »