Svijet

Dogodilo se na današnji dan - 21. kolovoza

objavljeno prije 5 dana i 9 sati

Današnji dan u povijesti ima priličnu količinu zanimljivih događaja, a najdavniji od njih mogao bi biti 1831. godine, kada je bivši rob Nat Turner podigao bunu u Virgniji.… više »

BRAVO

Netradicionalnom "narodnom" farmom protiv klimatskih promjena

objavljeno prije 5 dana i 17 sati

Svinje se valjaju u blatu, krave preživaju, kokoši hodaju voćnjakom... idilična je to slika s nizozemske farme koja ipak nije tako tradicionalna kakvom se čini. Vlasnici i upravitelji… više »

INICIJATIVE

Religije za mir

objavljeno prije 6 dana i 1 sat

„Religions for Peace" (Religije za mir) je globalna mreža religijskih zajednica. „Sve religije svijeta su u nekom obliku dio ove mreže koja je nastala u sedamdesetim godinama… više »

Dogodilo se na današnji dan - 20. kolovoza

objavljeno prije 6 dana i 9 sati

Jedina osoba u SSSR-u koja se suprotstavila Staljinu i barem malo poživjela je Leon Trocki, no niti njegova sudbina nije bila sjajna. Nakon sukoba sa gruzijskim diktatorom morao je pobjeći… više »

MOJA EUROPA

Koliko jedinstva, koliko raznolikosti treba Europa?

objavljeno prije 7 dana i 1 sat

Budimpešta, kolovoz 2019. - Bilo je vremena u kojima je, kada se govorilo o Europi, riječ bila više različitim tehničkim pitanjima. Brda putra i jezera mlijeka, koja su… više »

19. KOLOVOZA

Dogodilo se na današnji dan - 19. kolovoza

objavljeno prije 7 dana i 9 sati

Jedna od stvari kojom je moderna civilizacija pretjerano okupirana, izbori ljepote, slave upravo današnji dan kao rođendan. Ne zna se tko je bio inicijator, no na današnji dan… više »

EHHH...

Rodna ravnopravnost ne postoji

objavljeno prije 7 dana i 15 sati

Nijedna zemlja nije postigla zadovoljavajuću razinu kada se radi o rodnoj avnopravnosti na koju se poziva u razvojnom planu Ujedinjenih naroda, objavljeno je u izvješću u utorak. Sve… više »

BRAVO

EU zabranila četvrtinu pesticida koji se koriste u SAD

objavljeno prije 7 dana i 16 sati

U Europskoj uniji zabranjena je uporaba više od četvrtine pesticida kojima se koriste poljoprivrednici u Sjedinjenim Državama, odnosno 3 posto tih pesticida zabranjeno je u Kini, a 2… više »

ZNANJE

Njemačka sve omiljenija kao mjesto za studij

objavljeno prije 8 dana i 1 sat

Prema najnovijim podacima Njemačke službe za akademsku razmjenu (DAAD) za zimski semestar 2017/18 je u ovoj zemlji bilo 375 tisuća studentica i studenata iz inozemstva. 83% upitanih je… više »

Dogodilo se na današnji dan - 18. kolovoza

objavljeno prije 8 dana i 9 sati

Mayflower je već neko vrijeme bio na obalama Amerike i nova naseobina puritanaca se razvijala prilično dobro. No, sve do današnjeg dana 1587. godine nisu bili pretjerano sretni u Novom… više »

OD DAVNINA...

Špiljski medvjed izumro je zbog ljudi?

objavljeno prije 8 dana i 15 sati

Dolazak ljudskih predaka u Europu prije otprilike 40.000 godina poklopio se s izumiranjem špiljskog medvjeda, otkrili su znanstvenici, prenosio je u petak BBC. Novi dokazi pokazuju da… više »

STRAŠNO!!

Mikroplastika je svuda, pada i sa snijegom

objavljeno prije 8 dana i 20 sati

Mikroplastika je sveprisutna, šokirani su znanstvenici koji su otkrili da čak i na Arktiku mikroskopske čestice plastike padaju s neba zajedno sa snijegom, otkrila je studija.… više »

PITANJE

Rusko čudo od oružja – stvarnost ili znanstvena fantastika?

objavljeno prije 9 dana i 1 sat

Ruski predsjednik Vladimir Putin je svoje novo čudo od oružja prvi put spomenuo 1. ožujka 2018. u svom obraćanju naciji. Tom prilikom pokazao je video-animaciju na kojoj se vidi krstareća… više »

Dogodilo se na današnji dan - 17. kolovoza

objavljeno prije 9 dana i 9 sati

Robert Fulton, nakon što je upoznao izumitelja parnog stroja Jamesa Watta u Engleskoj, bacio se na novu znanost, strojarstvo, pokušavajući naći primjenu za tu vrstu pogona na… više »

EKOLOŠKI...

Opasno putovanje pod zastavom Grete Thunberg

objavljeno prije 9 dana i 19 sati

Greta Thunberg  krenula je na svoje avanturističko putovanje. Ona odbija letjeti avionom, već se odlučila na opasno putovanje jedrilicom preko Atlantika, kako bi u rujnu u New Yorku… više »