Svijet
AKCIJA

Hongkong želi demokraciju

objavljeno prije 5 dana i 16 sati

Stanovnici Hongkonga svijetu impresivno pokazuju koliko je važno založiti se za demokraciju. Akademske 2017./2018. godine sam kao gostujući znanstvenik na City University Hongkong postao… više »

Dogodilo se na današnji dan - 13. lipnja

objavljeno prije 6 dana

Martin Luther, začetnik reformacije koji je 1517. godine objavio svojih 95 teza, što je za sobom povuklo svađu s papom i ekskomunikaciju iz Katoličke crkve četiri godine kasnije, na… više »

Dogodilo se na današnji dan - 12. lipnja

objavljeno prije 7 dana

Francuska povijesna junakinja i svetica Ivana Orleanska je 1429. povela francusku vojsku u svoju prvu opsadu pod gradić Jargeau. Mlada seljanka koja je francuske vojne zapovjednike uvjerila… više »

Dogodilo se na današnji dan - 11. lipnja

objavljeno prije 8 dana

Prema izračunima grčkog matematičara, astronoma i oca geografije Eratostena, 1184. godine p.n.e. osvojena je, opljačkana i spaljena Troja. Jedini povijesni izvor u kojem se opisuje… više »

GROZNO

Koliko mikroplastike unosimo u organizam?

objavljeno prije 8 dana i 10 sati

Prosječna osoba godišnje konzumira najmanje 50.000 mikroplastičnih čestica, a još toliko ih udahne, rezultati su prve studije o unosu plastičnog otpada u ljudski organizam,… više »

STVARNO?

Nehumanitarna svakodnevica u humanitarnim organizacijama

objavljeno prije 8 dana i 16 sati

Organizacija koja se zalaže za dobro u svijetu opet se našla u negativnim udarnim vijestima. U srijedu se saznalo da Amnesty International mijenja svoje rukovodstvo. Glavni tajnik Kumi… više »

Dogodilo se na današnji dan - 10. lipnja

objavljeno prije 9 dana

Njemački kralj i car Svetog Rimskog Carstva Frederick I. Barbarossa, utopio se 1190. godine u rijeci Saleph u Anatoliji (današnji Göksu u Turskoj) čime su ozbiljno poremećeni… više »

MYTHBUSTERS

Raskrinkavanje mitova o tajnim službama

objavljeno prije 9 dana i 7 sati

Svijet je, kako to ponekad izgleda, danas poprilično kaotičan - a tajne službe uvijek i svuda u tome imaju svoj udio: u Engleskoj napad otrovom, u Crnoj Gori pokušaj puča, u Njemačkoj… više »

LOŠE...

Oceani rastu prebrzo...

objavljeno prije 9 dana i 12 sati

Oceani prekrivaju dvije trećine planeta i presudni su za život na Zemlji, a kao ekološka tema spominju se tek u raspravama o onečišćenju plastikom, no znanstvenici upozoravaju… više »

RAZMIŠLJANJA

Theresa May - najgora premijerka svih vremena?

objavljeno prije 9 dana i 16 sati

Politički nekrolozi koji prate kraj mandata Therese May su izrazito oštri. Je li ona bila najgora britanska premijerka od kraja osamnaestog stoljeća kada Lord North nije… više »

Dogodilo se na današnji dan - 9. lipnja

objavljeno prije 10 dana

Rimski car Neron je 53. godine oženio svoju polusestru Klaudiju Oktaviju koja je na isti dan 62. godine ubijena po njegovom nalogu, a i sam car je na isti dan 68. godine presudio sebi, iako… više »

ZAŠTITIMO IH

Danas je Svjetski dan oceana

objavljeno prije 10 dana i 12 sati

Ususret Svjetskom danu oceana 8. lipnja, organizacija Green Sail iz Splita na otoku Braču snimila je video o problemu mikroplastike u Jadranskom moru, u suradnji s višestrukim… više »

Dogodilo se na današnji dan - 8. lipnja

objavljeno prije 11 dana

Opatiju Lindisfarne u britanskoj Northumbriji 793. godine napali su, opljačkali i uništili Vikinzi što povjesničari označavaju kao početak skandinavske invazije britanskog… više »

WWF

Neučinkovit sustav gospodarenja plastičnim otpadom pogađa gospodarstvo Mediterana

objavljeno prije 11 dana i 10 sati

Neuspješno gospodarenje plastičnim otpadom značajno pridonosi rekordnoj razini plastičnog onečišćenja u Sredozemnom moru. Prema novom izvješću svjetske organizacije za… više »

EU više nema strpljenja s dugovima Italije

objavljeno prije 11 dana i 16 sati

Europska komisija je već ispalila više hitaca upozorenja: koncem 2018. je još - uz veliku muku - prihvatila kompromis s vladom u Rimu, ali prošlog tjedna je opet iz… više »