Svijet
NEUGODNO

Tajani i Salvini otvorili stare rane

objavljeno prije 5 dana i 7 sati

Skandalozno svojatanje Istre i Dalmacije od strane predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve fojbi u nedjelju u Bazovici kod Trsta odjeknulo… više »

Dogodilo se na današnji dan - 13. veljače

objavljeno prije 5 dana i 15 sati

Toskanski fizičar, matematičar, filozof i astronom, Galileo Galilei, jedna od najbitnijih osoba u 'znanstvenoj revoluciji', otac moderne astronomije, došao je 1633. u Rim kako bi mu se… više »

ANALIZA

Afrički san o gospodarskoj uniji

objavljeno prije 6 dana i 7 sati

Afrička unija još od 2012. sanja o „najvećoj zoni slobodne trgovine na čitavom svijetu" koji bi trebao obuhvaćati čitav „Crni kontinent". Doduše, taj superlativ bi… više »

Dogodilo se na današnji dan - 12. veljače

objavljeno prije 6 dana i 15 sati

Veliki portugalski moreplovac Vasco da Gama krenuo je 1502. godine na svoj drugi put u Indiju predvodeći flotu od dvadeset ratnih brodova. Po povratku s puta dodijeljena mu je titula grofa od… više »

Dogodilo se na današnji dan - 11. veljače

objavljeno prije 7 dana i 15 sati

Moreplovci su 1809. godine postali neovisniji od sile vjetra. Američki izumitelj Robert Fulton patentirao je parobrod, a iako je bio izrađivan i ranije, Fultonov brod je prvi doživio… više »

KOMENTAR

Nerazdvojni partneri prebrodili krizu?

objavljeno prije 8 dana i 7 sati

Bio je to politički obrat kakav se zbiva samo između država koje se zaista ne podnose. A kada ovako pukne između dviju zemalja koje su takorekuć prekjučer potpisale ugovor o svom navodno… više »

Dogodilo se na današnji dan - 10. veljače

objavljeno prije 8 dana i 15 sati

Stanovnici Latinske Amerike sjetiti će se Simona Bolivara. Taj borac za nezavisnost bio je jedna od najzaslužnijih osoba za stvaranje južnoameričkih država Venecuele, Kolumbije, Ekvadora,… više »

PROBLEMI?

EU u slijepoj ulici s migrantima

objavljeno prije 9 dana i 7 sati

Rumunjska kao predsjedateljica EU-a si je dala truda prirediti ovu konferenciju ministara unutarnjih poslova Unije u pompoznoj zgradi parlamenta: golema mramorna stubišta ispod… više »

Dogodilo se na današnji dan - 9. veljače

objavljeno prije 9 dana i 15 sati

Podjele između Sjevera i Juga završile su građanskim ratom koji je odnio desetke tisuća života. Secesionistički Jug ubrzo nakon otcjepljenja počela je graditi državnu strukturu, pa je… više »

KOMENTAR

EU mora zadržati kontrolu nad energetskom opskrbom

objavljeno prije 10 dana i 7 sati

Trenutno više od deset europskih zemalja tri četvrtine svojih energetskih potreba za zemnim plinom „pokriva" plinom iz Rusije. To američke saveznike čini ranjivima, jer im Moskva… više »

Dogodilo se na današnji dan - 8. veljače

objavljeno prije 10 dana i 15 sati

Mletački dužd Domenico Selvo 1075. godine protjerao je Normane iz dalmatinskih gradova koji su mu se svečano obvezali da nikada više neće dovoditi niti Normane niti druge strance u… više »

AJOJ!

Trump ne odustaje od zida na granici

objavljeno prije 11 dana i 7 sati

U prve dvije godine na funkciji predsjednika Donald Trump je podijelio SAD kao ni jedan drugi predsjednik prije njega. Ipak u ovoj situaciji je izabrao riječi koje spajaju kako bi smanjio… više »

Dogodilo se na današnji dan - 7. veljače

objavljeno prije 11 dana i 15 sati

Emile Zola na današnji je dan 1898. godine izašao pred sud u Parizu zbog svog pamfleta J'Accuse kojim je optužio francusku vladu za antisemitizam i nepravedno utamničenje… više »

STRAŠNO!!

Himalajski ledenjaci smanjit će se za trećinu?

objavljeno prije 12 dana i 2 sata

Globalni porast temperatura do kraja 21. stoljeća mogao bi rezultirati otapanjem trećine ledenjaka u himalajskom području, čak i ako se ispune ciljevi što ih je čovječanstvo pred sebe… više »

BUĐENJE

"Političko proljeće" u Poljskoj?

objavljeno prije 12 dana i 7 sati

Kontroverzna vlada Poljske pod vodstvom desno-nacionalne stranke Pravo i pravda (PiS) dobila je političkog konkurenta: Robert Biedron, bivši gradonačelnik grada Slupsk na sjeveru… više »