Svijet

Dogodilo se na današnji dan - 19. veljače

objavljeno prije 4 dana i 2 sata

1600. godine zabilježena je najjača erupcija na južnoameričkom kontinentu kada je eksplodirao peruanski stratovulkan Huaynaputina. Engleska i Nizozemska potpisale su 1674. godine… više »

ČESTITAMO

Spasila 15 pasa, sada ambasadorica Zaklade

objavljeno prije 4 dana i 13 sati

Svi se još sjećamo Maje Sertić, mlade žene iz Samobora koja je sve oduševila kada je u prosincu prošle godine, potaknuta smrću svojega voljenog psa, krenula u veliku… više »

KOMENTAR

Transatlantski (ne)prijatelji

objavljeno prije 4 dana i 18 sati

Dugo se kuhalo; sada su duboke pukotine u transatlantskom odnosu izašle na vidjelo i to otvoreno kao nikad do sada. Replika američkog ministra vanjskih poslova Mikea Pompea na uvodni… više »

Dogodilo se na današnji dan - 18. veljače

objavljeno prije 5 dana i 2 sata

U Zadru je 1358. godine između Mletačke Republike i ugarsko-hrvatskog kralja Ludovika I. Anžuvinca sklopljen Zadarski mir kojim su se Mlečani odrekli Dalmacije. 1885. godine po prvi su put… više »

PRIPAZIMO!

Opstanak riba u našim je rukama

objavljeno prije 5 dana i 13 sati

Svi su barem jednom u životu pogledali animirani film „Potraga za Nemom", priču o ribi koja odluči svojem ocu dokazati da svijet nije opasno i strašno mjesto kako mu ga on… više »

AKTIVIZAM

Održivi prijevoz mijenja aute do 2030. u najvećim gradovima?

objavljeno prije 5 dana i 15 sati

Održivi prijevoz, od javnog prijevoza do bicikliranja, mogao bi zamijeniti automobile u najvećim gradovima u svijetu do 2030., pokazuje studija objavljena u ponedjeljak. Vožnja privatnih… više »

HMMM...

Viktor Orbán, Angela Merkel i rušenje tabua

objavljeno prije 5 dana i 18 sati

Kakav je tvoj odnos prema desnici? To je u Europi proteklih godina postalo nezgodno političko ključno pitanje. I to s razlogom: takozvani desni populisti ili desni ekstremisti sudjeluju u… više »

Dogodilo se na današnji dan - 17. veljače

objavljeno prije 6 dana i 2 sata

Godine 1600. talijanski filozof Giordano Bruno spaljen je na rimskom Campo de' Fioriju zbog optužbi za herezu. Prvi brod prošao je kroz 193 kilometra dug Sueski kanal 1867. godine iako… više »

ZANIMLJIVO :)

Pustite maslačke u vrtu da cvjetaju

objavljeno prije 6 dana i 8 sati

Maslačak je najbolji prijatelj oprašivača i zato se preporuča da ih ovog proljeća ne uklanjate iz svoga vrta. Kako bi pomogli oprašivačima, dopustite da trava naraste do visine… više »

SJAJNO!

Morski zmajevi uspješno uzgojeni u akvariju

objavljeno prije 6 dana i 13 sati

Znanstvenici Sveučilišta u Kaliforniji, uspješno su u akvariju Birch u San Diegu uzgojili par rijetkih morskih zmajeva, što Birch svrstava među rijetke akvarije u svijetu… više »

DOBAR POTEZ

Marcron spreman deblokirati pristupanje Uniji

objavljeno prije 6 dana i 18 sati

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je u subotu da će podržati otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom o pristupanju EU-u, ako Europska komisija u ožujku pozitivno… više »

Dogodilo se na današnji dan - 16. veljače

objavljeno prije 7 dana i 2 sata

Na današnji se dan 1659. pojavio prvi ček ikad. Vrijednost mu je bila 400 funti. Danas je izložen u Westminster Abbeyu. Počekom 20. stoljeća Zagreb je zatrpao snijeg - u Maksimiru je… više »

INICIJATIVE

Urbana bioraznolikost: promatranje živog svijeta oko nas

objavljeno prije 7 dana i 14 sati

Zaštita bioraznolikosti u velikim gradovima od velikog je značaja za poboljšanje kvalitete života gradskog stanovništva. Urbana bioraznolikost ključna je za povezivanje… više »

PO UŠIMA

Kritike Hrvatske u Europskom parlamentu

objavljeno prije 7 dana i 18 sati

Navodno baš Hrvatska, zemlja koja trenutačno predsjeda Europskom unijom, uvijek iznova ilegalno protjeruje migrante u susjednu Bosnu i Hercegovinu. Ta optužba nije nova. Inače… više »

Dogodilo se na današnji dan - 15. veljače

objavljeno prije 8 dana i 2 sata

U Zagrebu je 1573. godine pogubljen Matija Gubec. Vođa brutalno ugušene seljačke bune mučen je i pogubljen na Markovom trgu, a legenda kaže kako se među podnim pločama trga još… više »