Svijet

Dogodilo se na današnji dan - 22. svibnja

objavljeno prije 5 dana i 21 sat

Aleksandar Makedonski 334. godine p.n.e. pobijedio je u bitci kod Granika perzijsku vojsku, što je bila prva od njegove tri velike pobjede nad Darijem III. Poslije smrti svog oca… više »

INTERRAIL

Željeznicom kroz Europu za mlade

objavljeno prije 6 dana i 13 sati

InterRail je karta kojom su se još od sedamdesetih mladima otvorila vrata za mnoge zemlje i gradove Europe. Ovoj inicijativi koja je pokrenuta povodom 50. obljetnice Udruge… više »

Dogodilo se na današnji dan - 21. svibnja

objavljeno prije 6 dana i 21 sat

Papa Ivan VIII. 879. godine na misi je blagoslovio kneza Branimira, hrvatski narod i zemlju, što je kasnije potvrdio u pismu koje se smatra prvim međunarodnim priznanjem hrvatske… više »

KOMENTAR

Negdje između nepovjerenja i približavanja

objavljeno prije 7 dana i 13 sati

Već dugo nije bilo dobrih vijesti u njemačko-ruskim odnosima. Bilo da je to rat u Ukrajini, podrška Rusije sirijskom predsjedniku Asadu, međusobne sankcije ili afera Skripal: godinama… više »

Dogodilo se na današnji dan - 20. svibnja

objavljeno prije 7 dana i 21 sat

Godine 325. u Niceji u Bitiniji (današnja Turska), održan je prvi nicejski, odnosno ekumenski crkveni sabor. Sazvan je od strane rimskog cara Konstantina I. Velikog kako bi… više »

KOMENTAR

Umjesto o Balkanu, EU na pohodu protiv SAD

objavljeno prije 8 dana i 13 sati

Na Balkanu je malo toga novog. To bi mogao biti sažetak sastanka na najvišoj razini između Europske unije i šest kandidata sa Balkana u Sofiji. EU jamči da će šest država… više »

Dogodilo se na današnji dan - 19. svibnja

objavljeno prije 8 dana i 21 sat

Francuska vojska pod zapovjedništvom Luisa d'Enghiena 1643. godine porazila je u bitci kod Rocroia španjolske trupe koje je vodio Francisco de Melo. Bitka je bila dio… više »

STVARNO?

Turizam donosi - 8 posto stakleničkih plinova

objavljeno prije 9 dana i 8 sati

Putovanja šire vidike, no po rezultatima nove studije u većoj mjeri nego što se dosad mislilo ona šire i ugljični otisak, ukupnu količinu stakleničkih plinova čiju… više »

SUMMIT

Za približavanje EU-a i Zapadnog Balkana

objavljeno prije 9 dana i 13 sati

Europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn najavljuje nove poticaje za šest zemalja Zapadnog Balkana koje se nadaju daljnjem približavanju Europskoj uniji. Bruxelles… više »

Dogodilo se na današnji dan - 18. svibnja

objavljeno prije 9 dana i 21 sat

Mamelučki sultan Baibars 1268. godine uništio je križarsku kneževinu Antiohiju. Mameluci su 1250. srušili dinastiju Ajubida, preuzeli vlast u Egiptu i vladali njime gotovo tri… više »

WWF

Europska komisija pala kao posljednja obrana prirode

objavljeno prije 10 dana i 9 sati

Europska komisija ne upozorava dosljedno države članice zbog nedopuštenog uništavanja prirode, čime uvelike potkopava napore za zaštitu prirode. Na to upozoravaju četiri… više »

Dogodilo se na današnji dan - 17. svibnja

objavljeno prije 10 dana i 21 sat

Na današnji dan 1756. Velika Britanija je proglasila rat Francuskoj koji je u povijest ušao kao Sedmogodišnji rat (Pomeranski rat ili Francusko-indijanski rat).… više »

Dogodilo se na današnji dan - 16. svibnja

objavljeno prije 11 dana i 21 sat

Naseljavanje američkog Zapada najviše je ostalo u sjećanju po karavanama naseljenika, koji su putovali u stotinama kola koja su vukli konji. Slike kola poslaganih u krug oko kojih… više »

Dogodilo se na današnji dan - 15. svibnja

objavljeno prije 12 dana i 21 sat

Las Vegas, najveći svjetski centar kocke, a s više od pola milijuna stanovnika i najveći grad u američkoj saveznoj državi Nevadi, osnovan je 1905. godine. Prije razvoja samog Las… više »

KOMENTAR

Merkel mora nagraditi Macronovo strpljenje

objavljeno prije 13 dana i 13 sati

Savezna kancelarka Angela Merkel mora odgovoriti francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu na njegove ideje o budućnosti Europe. Od nje se očekuje i reakcija na Macronovo veliko… više »