Svijet

Dogodilo se na današnji dan - 17. listopada

objavljeno prije 4 dana i 1 sat

Kao samouk, Thomas Alva Edison je u mladosti počeo stvarati i objavljivati tehničke izume. Osnovao je u Menlo Parku 1876. godine, nedaleko od New Yorka, glasoviti laboratorij u kojem je radio… više »

NAJAVE

Greta Thunberg dobitnica prvog Exitovog • LIFE STREAM priznanja

objavljeno prije 4 dana i 12 sati

Nastao prije dva desetljeća na temeljima društvenog aktivizma, EXIT je u tijeku svoje povijesti pokrenuo čitav niz projekata od društvene važnosti, a kao najavu velike proslave… više »

LOŠE...

Švicarski ledenjaci u zadnjih 10 godina smanjili se za pet posto

objavljeno prije 4 dana i 15 sati

Zaštitni znak Švicarske, ledenjaci, izgubili su desetinu svojeg volumena u zadnjih pet godina, što je najbrža zabilježena stopa njihova otapanja dosad, podaci su… više »

Dogodilo se na današnji dan - 16. listopada

objavljeno prije 5 dana i 1 sat

Zadnja kraljica apsolutističke Francuske Marija Antoaneta, pogubljena je giljotinom na današnji dan 1793. godine u Parizu. Ta austrijska nadvojvotkinja u povijesti je zapamćena kao… više »

BRAVO

Tele2 proslavio rođendan u šumi

objavljeno prije 5 dana i 8 sati

Ne možda, već sasvim sigurno oko 150 zaposlenika Tele2 danas je bilo u šumi. I to zato što su uobičajeni radni dan zamijenili sadnjom više od tri tisuće sadnica smreke… više »

AKTIVIZAM

Svjetski dan hrane: zahtjev Saboru

objavljeno prije 5 dana i 10 sati

16. listopada 2019. godine obilježava se Svjetski dan hrane kojemu je cilj podizanje globalne svijesti o problemima krajnjeg siromaštva, nestašice hrane i zagađenja vode kroz… više »

SJAJNO!

Naša dobra hrana 3 – pozitivni utjecaji ekoloških modela hrane

objavljeno prije 5 dana i 13 sati

Treća Konferencija o održivosti prehrambenog sustava pod nazivom Naša dobra hrana održat će se u subotu, 19. listopada 2019. godine na Agronomskom fakultetu u… više »

MEDIJI

Izolacija Turske zbog invazije u Siriju

objavljeno prije 5 dana i 17 sati

Savezna kancelarka Angela Merkel je u telefonskom razgovoru u nedjelju zahtijevala od turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da odmah obustavi intervenciju na sjeveru Sirije. Na to se… više »

Dogodilo se na današnji dan - 15. listopada

objavljeno prije 6 dana i 1 sat

Bizantski vojskovođa Belizar, jedan od najvećih vojnih stratega u povijesti, 533. godine trijumfalno je ušao u Kartagu. Mjesec dana ranije Belizar je s bizantskom vojskom izvojevao… više »

EKOSFERA

Ozonska rupa je manja, ali...

objavljeno prije 6 dana i 9 sati

Oporavak ozonskog omotača iznad Antarktike ne smijemo shvaćati zdravo za gotovo te i dalje moramo biti oprezni, poruka je dr. Jonathana Shanklina, jednog od znanstvenika koji je prvi,… više »

PROBLEMI

Skoro prazna blagajna - Ujedinjenim narodima nedostaje novca

objavljeno prije 6 dana i 17 sati

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda António Guterres kaže da se UN nalaze u „najgoroj financijskoj krizi u posljednjem desetljeću". Šef UN-a je upozorio da bi… više »

Dogodilo se na današnji dan - 14. listopada

objavljeno prije 7 dana i 1 sat

Normani pod vodstvom Williama Osvajača 1066. godine porazili su Anglo-Saksonce pod vodstvom kralja Harolda II. koji je tom prilikom i poginuo. Haroldova vojska od oko 5 tisuća ljudi je pred… više »

OPASNO?

Turska invazija i džihadisti

objavljeno prije 7 dana i 9 sati

Na sjeveru Sirije, gdje Turska želi uspostaviti svoju "sigurnosnu zonu", se nalaze kampovi i zatvori u kojima su zatvoreni džihadisti. Oni bi mogli iskoristiti ovaj napad za bijeg - u Europu.… više »

DIVERZITET

Prvi cjelovit popis slatkovodnih riba

objavljeno prije 7 dana i 13 sati

Slatke vode u Hrvatskoj nastanjuje 137 vrsta riba i paklara što predstavlja izuzetno visoku raznolikost na relativno malom području, a više od trećine njih živi na ograničenom… više »

Dogodilo se na današnji dan - 13. listopada

objavljeno prije 8 dana i 1 sat

Agripina Mlađa, sestra cara Kaligule, 54. godine otrovala je muža Klaudija, tadašnjeg rimskog cara, kako bi na njegovo mjesto sjeo njezin sin Neron koji je ujedno bio posljednji… više »