Svijet

Dogodilo se na današnji dan - 12. siječnja

objavljeno prije 5 dana i 19 sati

Europa je svoje muzeje počela otvarati još u srednjem vijeku, dok je SAD tu zaostao u skladu sa svojim kasnim nastankom. Još i prije nego što su postali neovisna država,… više »

Dogodilo se na današnji dan – 11. siječnja

objavljeno prije 6 dana i 19 sati

Hrvatski narodni preporod bio je nacionalno-politički i kulturni pokret koji se razvio u prvoj polovici 19. stoljeća pod utjecajem sličnih pokreta u drugim zemljama Habsburške… više »

LOŠE...

EU upozorava na rekordne razine CO2 i metana u atmosferi

objavljeno prije 7 dana i 3 sata

Globalno, prošla je godina bila peta najtoplija otkako se vode mjerenja, s prosječnom temperaturom 1,1 do 1,2 stupnjeva Celzijevih višom od razina u razdoblju od 1850. do 1900.… više »

STRAŠNO!!

Inspekciji je u redu pas na lancu s tumorom

objavljeno prije 7 dana i 7 sati

Udruga Prijatelji životinja ukazuje na još jedan tužan slučaj zanemarene životinje, koji potvrđuje da veterinarska inspekcija pomaže zlostavljačima, a ne životinjama. Psa Nera u… više »

Dogodilo se na današnji dan - 10. siječnja

objavljeno prije 7 dana i 19 sati

Gaj Julije Cezar izabrao je baš današnji dan 49. godine prije Krista za kršenje pravila rimskog Senata po kojem niti jedan general nema pravo sa svojim trupama prijeći… više »

STVARNO?

EU ulaže 500 milijardi u nuklearke?!

objavljeno prije 8 dana i 6 sati

"Samo postojeće nuklearne elektrane trebat će 50 milijardi eura ulaganja od sada do 2030. godine. A nove generacije trebat će 500 milijardi!" rekao je Thierry Breton za Journal… više »

EHHH...

SAD i Rusija na pregovorima

objavljeno prije 8 dana i 11 sati

Pregovori na visokoj razini otvaraju tjedan diplomacije u kojem će se Rusija sastati s NATO-om i Organizacijom za europsku sigurnost i suradnju (OESS), a SAD pokušava uvjeriti europske… više »

Dogodilo se na današnji dan - 9. siječnja

objavljeno prije 8 dana i 19 sati

Rubrika ovog tipa uvijek donosi neka zbivanja od svjetskog značaja, ali i neki naizgled manje važni događaji također su zanimljivi. Tako je na današnji dan zapanjeni Kristofor Kolumbo… više »

PROBLEMI?

Svaka druga godina bit će ekstremna?

objavljeno prije 9 dana i 3 sata

Studija, koja je izradila modele, kombinirala je podatke o dosadašnjim emisijama i obećanjima pet najvećih zagađivača - Kine, SAD-a, Europske unije,… više »

UPS?

Ubrzano zakiseljavanje ugrožava mora

objavljeno prije 9 dana i 6 sati

Samo gledajući u more, ne znamo što se u njemu zbiva.  „Kad sam djedu rekao da je ribe bilo daleko više kad sam bio mali, samouvjereno je odgovorio da je i sada… više »

KLIMA

Građani finaliziraju svoje preporuke za zdravstvene i klimatske politike EU-a

objavljeno prije 9 dana i 11 sati

Panel o zdravlju, klimatskim promjenama i okolišu, na kojem će do nedjelje građani oblikovati svoje konačne preporuke i očekivanja od EU-a, jedan je od četiriju panela… više »

Dogodilo se na današnji dan - 8. siječnja

objavljeno prije 9 dana i 19 sati

Poslovanje preko oceana počelo je još davno, no prva službeno utemeljena tvrtka u Americi bila je New York Fishing Co, upisana u registar na današnji dana 1675. godine.… više »

ANALIZA

Je li napad na Kapitol promijenio SAD?

objavljeno prije 10 dana i 11 sati

Više od dva stoljeća je potvrda rezultata američkih predsjedničkih izbora u Kongresu bila jedna vrsta proceduralnog pečata. Ali, 6. siječnja 2021. to je bio trenutak… više »

Dogodilo se na današnji dan - 7. siječnja

objavljeno prije 10 dana i 19 sati

Ponekad se zapanjimo kada čujemo za što su sve bili sposobni ljudi u prilično dalekoj prošlosti, a jedan od takvih podviga je i otkriće prva tri Jupiterova satelita, Io, Europe… više »

MA DAJ...

Sjeverna Koreja opet priča bajke...

objavljeno prije 11 dana i 3 sata

Sjeverna Koreja je u srijedu lansirala projektil po prvi puta od listopada te je to izazvalo snažne kritike SAD-a, Južne Koreje i Japana. Za razliku od balističkih projektila koji lete u… više »