Svijet
NAPOKON :)

Europljani se žele angažirati za okoliš

objavljeno prije 3 dana i 23 sata

Novo Mastercardovo istraživanje o održivosti otkriva da je pandemija uzrokovala značajan porast strasti Europljana prema okolišu. Čak se 83% ispitanika želi osobno angažirati u borbi… više »

Dogodilo se na današnji dan - 13. travnja

objavljeno prije 4 dana i 13 sati

Unatoč opetovanim papinskim prijetnjama ekskomunikacijom križari su 1204. godine tijekom četvrtog križarskog rata, osvojili i opljačkali Carigrad, glavni grad Bizantskog carstva. Loše… više »

NE!

Norveška mora odustati od rudarenja podmorja

objavljeno prije 4 dana i 21 sat

Norveška Vlada je u siječnju pokrenula postupak otvaranja područja u proširenom kontinentalnom pojasu za istraživanje i proizvodnju minerala. Prve dozvole Oslo želi izdati već u… više »

NEVJEROJATNO

Teška borba za "slobodno" sjeme

objavljeno prije 4 dana i 23 sata

Od kako postoji kultura poljoprivrede, sve je bilo isto: bilo to voće, povrće ili žitarice, seljak je odvojio dio koji će mu poslužiti kao sjeme za sljedeći urod. Ne samo to: pogledao je i… više »

Dogodilo se na današnji dan - 12. travnja

objavljeno prije 5 dana i 13 sati

Američki građanski rat vodio se između sjevernih saveznih država (Unije) i južnih robovlasničkih država (Konfederacije). Odvajanje južnih država počinje nakon predsjedničkih izbora 1860.,… više »

STVARNO?

I plastike nedostaje – zašto?

objavljeno prije 5 dana i 20 sati

Pandemija koronavirusa je jasno pokazala koliko su krhki globalni lanci opskrbe. Problema ima i s toliko jednostavnim proizvodima kao što je prozirna folija za pakiranje, koja u… više »

BRAVO

Izum mladih Splićana čisti more

objavljeno prije 5 dana i 23 sata

U morima se, stoji u izvješću UN-a za okoliš, nalazi 51 bilijun čestica mikroplastike, a preko morskih životinja ona dolazi u prehrambeni lanac čovjeka te može štetiti… više »

Dogodilo se na današnji dan - 11. travnja

objavljeno prije 6 dana i 13 sati

Bela IV. (1206.-1270.) hrvatsko-ugarski kralj, vladao je 1235. - 1270. godine. Mongolska plemena ujedinio je početkom 13. stoljeća Džingis kan i započeo osvajanja. Njegov nasljednik kan… više »

ZANIMLJIVO

Kako spasiti i simbol Istre - istarsku kozu?

objavljeno prije 7 dana i 2 sata

Istarska koza, simbol Istarske županije koja je tako našla mjesto i na grbu Republike Hrvatske, gotovo je pred izumiranjem. Na poluotoku je preostao mali broj jedinki životinje koja… više »

Dogodilo se na današnji dan - 10. travnja

objavljeno prije 7 dana i 13 sati

Vulkan Tambora na indonezijskom otoku Sumbawa 1815. godine ušao je u najjaču fazu erupcije koja je trajala puna tri mjeseca. U 7 sati ujutro erupcija se intenzivirala, a svjedoci su… više »

INDIGO

Zeko je reko: Pivovara Medvedgrad pomaže udruzi Indigo

objavljeno prije 7 dana i 18 sati

Prošle godine je zbog pandemije zeko preskočio svoj red, no ne i ove. Pivovara Medvedgrad nastavlja s kuhanjem humanitarnih piva u sklopu projekta Dobri duh, nakon 2019. godine danas… više »

PROBLEMI

Pandemija skraćuje očekivani životni vijek u EU-u

objavljeno prije 7 dana i 23 sata

Pandemija ubija, i to poprilično, pokazalo je istraživanje očekivanja životnog vijeka u zemljama Europske unije. Najveće smanjenje očekivanog životnog vijeka u trenutku rođenja bilježi se u… više »

Dogodilo se na današnji dan - 9. travnja

objavljeno prije 8 dana i 13 sati

Najveći vojskovođa Američkog građanskog rata, južnjački general Robert E. Lee predao se 1865. godine s vojskom Sjeverne Virginije generalu Ulyssesu S. Grantu kod Appomattox Courthousea.… više »

NAPOKON

Norveški fond izravno uložio u obnovljive izvore energije

objavljeno prije 8 dana i 23 sata

Najveći državni stabilizacijski fond u svijetu kupio je za 1,375 milijardi eura od danske kompanije Orsted 50-postotni udio u vjetroelektranama Borssele 1 i 2 uz obale Nizozemske, navodi se u… više »

KOMENTAR

Zašto smo žene u koroni ostavili na cjedilu?

objavljeno prije 9 dana i 5 sati

Užasno lice korone se vidi u bolesti, smrti i očajanju mnogih ljudi. Žene su s time suočene svakog dana jer one nose posebno težak teret u pandemiji. Žene su više ugrožene od… više »