Svijet
ANALIZA

Tko je prekršio sporazum o izbjeglicama: Turska ili EU?

objavljeno prije 21 dan i 10 sati

Poslije dugih pregovora Angela Merkel je 18. ožujka 2016. ponosno predstavila sporazum o izbjeglicama između Europske unije i Turske koji je sklopljen „zajedno sa svih 28… više »

Dogodilo se na današnji dan - 7. ožujka

objavljeno prije 21 dan i 18 sati

Rimski car Konstantin I. proglasio je 321. godine dies Solis Invicti (sunčani-dan, nedjelju) danom odmora u carstvu. Od tada pa sve do danas nedjelja se u kršćanskoj tradiciji smatra… više »

EHHH...

Preko 100 milijuna Europljana na meti onečišćenja bukom

objavljeno prije 22 dana i 6 sati

Svaki peti Europljanin izložen je onečišćenju bukom, problemu koji bi u narednim godinama mogao postati još veći zbog pojačanog cestovnog prometa i urbanizacije, objavila je u… više »

SJAJNO!

Podrške i dalje pristižu: 10 ministarstava za zabranu petardi

objavljeno prije 22 dana i 8 sati

Iako je javna rasprava o potpunoj zabrani petardi i redenika kategorija F2 i F3 tijekom cijele godine završila još 7. veljače, Prijatelji životinja javljaju da i dalje dobivaju… više »

STANJE

Frontex – što rade europski graničari?

objavljeno prije 22 dana i 10 sati

Frontex - o njemu se odmah počne govoriti kada se zaoštri situacija na vanjskim granicama Europske unije. Tako je i ovog puta: grčka Vlada je zatražila pomoć, a Agencija za europsku… više »

Dogodilo se na današnji dan - 6. ožujka

objavljeno prije 22 dana i 18 sati

Posada na čelu s portugalskim istraživačem Ferdinandom Magellanom 1521. godine postaje prva europska ekspedicija koja je stigla do Guama u Marijanskim otocima. Tijekom opskrbe za nastavak… više »

GROZNO

Plastika i u novootkrivenoj vrsti rakova

objavljeno prije 23 dana i 6 sati

Istraživači sa Sveučilišta u Newcastleu otkrili su novu vrstu dubokomorskih rakušaca (ampifoda). To samo po sebi možda ne bi izazvalo veliko čuđenje, da u tom rakušcu… više »

DOBAR?

Kako funkcionira brzi test za koronavirus?

objavljeno prije 23 dana i 10 sati

Za sada ne postoje lijek ili cjepivo protiv novog koronavirusa SARS-CoV-2 ili COVID19. Potrebno je najmanje 18 do 24 mjeseci dok se cjepivo ne razvije, testira na neželjene učinke u svim… više »

Dogodilo se na današnji dan - 5. ožujka

objavljeno prije 23 dana i 18 sati

1770. godine u Bostonu je negodovanje grupe građana protiv britanskih kraljevskih vojnika iz gađanja grudama snijega preraslo u sukob prilikom kojega su vojnici ubili pet civila. Tragični… više »

STVARNO?

Zagađenje zraka veći je javnozdravstveni rizik od pušenja

objavljeno prije 24 dana i 4 sata

Pandemija zagađenja zraka prosječno skraćuje život gotovo tri godine i izaziva 8,8 milijuna prijevremenih smrti godišnje, objavili su znanstvenici u utorak. Uklanjanje toksičnog… više »

GROZNO

Polovici pješčanih plaža na svijetu prijeti nestajanje

objavljeno prije 24 dana i 8 sati

Polovica svjetskih pješčanih plaža mogla bi nestati do kraja stoljeća zbog porasta razina mora i drugih posljedica klimatskih promjena, a najpogođenije bi mogle biti obale Australije,… više »

STANJE

Zabrinutost na „balkanskoj ruti“

objavljeno prije 24 dana i 10 sati

Osim političko-diplomatskog dijaloga s turskim predsjednikom Erdoganom svima bi trebalo biti jasno da grčka vlada neće dozvoliti migrantima i izbjeglicama da ilegalno uđu na teritorij te… više »

Dogodilo se na današnji dan - 4. ožujka

objavljeno prije 24 dana i 18 sati

Knez Trpimir je 852. godine izdao povelju u kojoj se naziva "vladarom Hrvata po Božjoj milosti" što je prva hrvatska isprava u kojoj se spominje hrvatsko ime. Kristofer Kolumbo na svom… više »

LOŠE...

Klimatske promjene donose i noćne more

objavljeno prije 25 dana i 8 sati

U istraživanju je oko 17 posto djece u Britaniji reklo da im zabrinutost zbog klimatskih promjena ometa san a 19 posto da im ti strahovi uzrokuju noćne more. Istraživanje provedeno za BBC… više »

ANALIZA

EU se pouzdavala u Tursku - i sada nema plan B

objavljeno prije 25 dana i 10 sati

Četiri godine se EU pouzdavala u Tursku kao čuvara ulaznih vrata pred kojima stoje izbjeglice i drugi migranti. Sada je turski predsednik Rejep Tayyip Erdogan ispunio staru… više »