Svijet

Dogodilo se na današnji dan - 27. siječnja

objavljeno prije 2 mjeseca i 25 dana

Kraj devetnaestog stoljeća bio je razdoblje prilično velikog napretka znanosti, a uobičajene dnevne stvari na koje smo navikli prijavljivane su u patentne urede gotovo svakodnevno. Tako je na… više »

Dogodilo se na današnji dan - 26. siječnja

objavljeno prije 2 mjeseca i 26 dana

Australija je kolonizirana kao egzil za najgore britanske kriminalce koje je kruna željela što dalje od svojih granica, no uskoro su počeli stizati i prvi naseljenici u potrazi za… više »

Dogodilo se na današnji dan - 25. siječnja

objavljeno prije 2 mjeseca i 27 dana

Na današnji dan 1554. godine osnovan je São Paulo, najbogatiji brazilski grad, najnapučenije područje južne hemisfere te sedma po veličini metropola svijeta u kojoj na… više »

Dogodilo se na današnji dan - 24. siječnja

objavljeno prije 2 mjeseca i 28 dana

Sumanuti rimski car Gaius Caesar, znan i kao Kaligula, nakon što je konja proglasio rimskim senatorom i zapalio cijeli grad, prema legendi skladajući stihove uz liru pritom, dojadio je… više »

EUROPA

Njemačko-francusko prijateljstvo na novom putu

objavljeno prije 2 mjeseca i 29 dana

Četiri mjeseca poslije izbora za Bundestag, zastupnici u Berlinu i dalje čekaju. Još nema vlade, pa je parlamentarni rad praktično paraliziran. U Francuskoj je sasvim drugačije. Tamo… više »

Dogodilo se na današnji dan - 23. siječnja

objavljeno prije 2 mjeseca i 29 dana

Islamski kalendar stupio je na snagu upravo na današnji dan 638 godine, prema odredbi drugog kalifa Umara, a računa se od prve Hidžre, tj. selidbe proroka Muhameda iz Meke u Medinu.… više »

UDAR

Novi zakon u Mađarskoj protiv Sorosa i nevladinih organizacija

objavljeno prije 3 mjeseca

Omiljeni neprijatelj mađarskog premijera Viktora Orbana zove se George Soros. Orban smatra da taj američki milijarder, mađarsko-židovskog podrijetla, planira uništiti kršćansku… više »

Dogodilo se na današnji dan - 22. siječnja

objavljeno prije 3 mjeseca

Hrpica otoka usred ničega krajem prošlog stoljeća izazvala je rat Argentine i Velike Britanije, štoviše Margaret Thatcher poslala je flotu razarača i nosača aviona da… više »

INICIJATIVA

Uspio drugi Marš žena protiv Trumpove politike

objavljeno prije 3 mjeseca

Stotine tisuća Amerikanki odazvale su se pozivu na drugi Marš žena, nizu prosvjeda širom zemlje protiv američkog predsjednika Donalda Trumpa, označivši tako kraj… više »

EH, DA... :)

Od Zapada ništa novo ni s Trumpom

objavljeno prije 3 mjeseca i 1 dan

S prvom godinom mandata američkog predsjednika Donalda Trumpa, posvuda se analiziraju i lokalne posljedice njegova upravljanja najvećom svjetskom silom. U tom kontekstu, obratili smo pažnju… više »

Dogodilo se na današnji dan - 21. siječnja

objavljeno prije 3 mjeseca i 1 dan

Revolucija jede svoju djecu, kaže izreka, no obično se prije toga dobro najede onih protiv kojih je i podignuta. Francuska je revolucija prvo dobro doručkovala kralja Louisa XVI, koji je na… više »

LJUDSKA PRAVA

Male zemlje su hrabre, a velike kukavice

objavljeno prije 3 mjeseca i 1 dan

DW: Vaš facit za medije glasi: „Borba za ljudska prava je uspješna". Međutim, ljudska prava se i dalje svakodnevno krše: u Jemenu, Mjanmaru, Turskoj. Gdje… više »

POLITIKA

Rusija želi "vlastiti" Internet?

objavljeno prije 3 mjeseca i 2 dana

Zatvorske kazne za postove na društvenim mrežama, zabrana VPN usluga ili proširenja pohrane podataka samo su neki od znakova sve manje slobode Interneta u Rusiji. Najnoviji… više »

Dogodilo se na današnji dan - 20. siječnja

objavljeno prije 3 mjeseca i 2 dana

Razmišljanja o parlamentarnoj demokraciji nestala su sa starim Grcima i trebalo im je prilično dugo da se ponovno pojave. Tek, ili možda već, 1265. godine sazvan je prvi britanski… više »

STVARNO?!

Trumpov "Fake-News-Awards"

objavljeno prije 3 mjeseca i 3 dana

Američki predsjednik Donald Trump je u noći dodjele "Fake News Awards" ponudio nagradu za po njegovom mišljenju, naročito nepošteno i lažno izvještavanje. Trump je na… više »