Svijet

Dogodilo se na današnji dan - 24. listopada

objavljeno prije 2 mjeseca i 27 dana

Nogomet je najvažnija sporedna stvar na svijetu, kako je vole zvati, i sve što je vezano uz 22 igrača koji guraju kožnu loptu terenom tretira se kao vijest. No, ovo što ćemo… više »

Dogodilo se na današnji dan - 23. listopada

objavljeno prije 2 mjeseca i 28 dana

Ivan Kukuljević Sakcinski na posljednjem staleškom zasjedanju Hrvatskog sabora 23. listopada 1847. godine održao je vatreni govor nakon kojeg je Sabor proglasio hrvatski jezik… više »

HMMM

Europski parlament protiv malih državica?

objavljeno prije 2 mjeseca i 28 dana

Predsjednik Europskog parlamenta Talijan Antonio Tajani smatra da se Europa mora bojati gomilanja državica, u trenutku kad se Katalonija bori za svoju nezavisnost a talijanske regije… više »

TAJNE

Trump otvara dosje o ubojstvu Kennedyja

objavljeno prije 2 mjeseca i 28 dana

Donald Trump objavio je na Twitteru da će odobriti objavu preostalih klasificiranih dokumenata o atentatu na predsjednika Johna Kennedya 1963. Američki nacionalni arhiv je kroz godine već… više »

SLOVENIJA

Zašto je dosadna predizborna kampanja dobra vijest

objavljeno prije 2 mjeseca i 28 dana

Slovenski predsjednik Borut Pahor asfaltira put u radnom dijelu narančaste boje, pješači sa sinom kroz Sloveniju i sunča svoje atletsko tijelo s tetovažom delfina u Piranskom zaljevu.… više »

Dogodilo se na današnji dan - 22. listopada

objavljeno prije 2 mjeseca i 29 dana

Etnografski muzej u Zagrebu osnovan je na današnji dan 1919. godine na poticaj Salamona Bergera, trgovca tekstilom i tvorničara, porijeklom iz Slovačke, koji je Muzeju ostavio jednu od… više »

ČLANAK 155

Španjolska ukida autonomiju Kataloniji

objavljeno prije 2 mjeseca i 29 dana

Španjolska vlada aktivirala je u subotu članak Ustava kojim namjerava preuzeti kontrolu nad regionalnom vladom Katalonije te u roku od šest mjeseci tamo organizirati… više »

SRAMOTA!!!

Najviše gladnih i dalje u Africi

objavljeno prije 2 mjeseca i 29 dana

Gladnih u ovome svijetu ima i dalje, unatoč svom tehnološkom i inom napretku, čudima koje nosimo u džepovima i na rukama - djeca umiru od gladi! Globalno gledajući od 2000. godine u… više »

Dogodilo se na današnji dan - 21. listopada

objavljeno prije 3 mjeseca

Portugalski moreplovac i istraživač Ferdinand Magellan uplovio je 1520. na današnji dan u prolaz koji je kasnije dobio njegovo ime. Mageljanov prolaz nalazi se na krajnjem jugu… više »

ZAOŠTRAVANJE?

Madrid prijeti ukidanjem katalonske autonomije

objavljeno prije 3 mjeseca

Katalonska vlada nije udovoljila ni drugom ultimatumu središnje vlade u Madridu i nije se jednoznačno izjasnila o neovisnosti. Ultimatum je istekao 19.10. u 10 sati. U pismu upućenom… više »

PANORAMA

Politizacija školskoga gradiva - trend u EU

objavljeno prije 3 mjeseca

Djeca koja marširaju i vježbe iz gađanja vatrenim oružjem kao dio nastave - ono što za mnoge istočne Europljane predstavlja mračno sjećanje na vrijeme komunizma, uskoro bi moglo… više »

Dogodilo se na današnji dan - 20. listopada

objavljeno prije 3 mjeseca i 1 dan

Marija Terezija na vlast je došla na današnji dan 1740. nakon smrti oca cara Karla VI. Habsburškog. Okrunjena je četiri godine kasnije u Pragu, a za njenu vladavinu… više »

Dogodilo se na današnji dan - 19. listopada

objavljeno prije 3 mjeseca i 2 dana

Opsada Yorktowna ili Bitka za Yorktown odigrala se na današnji dan 1781. godine i predstavlja ključni trenutak američkog rata za neovisnost. Američke snage predvodio je legendarni… više »

Dogodilo se na današnji dan - 18. listopada

objavljeno prije 3 mjeseca i 3 dana

Aljaska je otkrivena u 18. stoljeću, a Rusi su na toj hladnoj zemlji osnovali prva naselja. Nakon Krimskog rata počeli su se bojati da će Aljasku osvojiti Amerikanci, pa su pomislili da ju je… više »

Dogodilo se na današnji dan - 17. listopada

objavljeno prije 3 mjeseca i 4 dana

Kao samouk, Thomas Alva Edison je u mladosti počeo stvarati i objavljivati tehničke izume. Osnovao je u Menlo Parku 1876. godine, nedaleko od New Yorka, glasoviti laboratorij u kojem je radio… više »