Svijet
COOL

Jadran poručuje: Upecajte suosjećanje

objavljeno prije 1 mjesec i 17 dana

Jadran je riba koja živi sasvim običnim životom. Voli svoju ženu i obožava svoje dvoje djece, a najdraži dio dana mu je zajednički obiteljski doručak nakon kojeg običava pročitati… više »

MOLIM?!

Ropstvo nije kriminalizirano u pola država svijeta?!

objavljeno prije 1 mjesec i 18 dana

Ropstvo nije zločin u gotovo polovini država, pokazalo je u srijedu objavljeno istraživanje o svjetskim zakonodavstvima, pozvavši zemlje da riješe pravne rupe koje omogućuju… više »

IGNORANCIJA

Hrvatski znanstvenici za klimu

objavljeno prije 1 mjesec i 18 dana

Prije gotovo mjesec dana, točnije 14. siječnja, uručen je Apel za sustavnu klimatsku akciju s potpisima 556 znanstvenika Uredu predsjednika RH, Vladi, Saboru i Ministarstvu zaštite… više »

ANALIZA

Zapad na prekretnici

objavljeno prije 1 mjesec i 18 dana

Osnivači Minhenske konferencije, Nijemac Ewald von Kleist (izdavač) i Edward Teller (američki znanstvenik mađarsko-židovskog podrijetla), 1962. godine su došli na ideju da se jednom… više »

Dogodilo se na današnji dan - 13. veljače

objavljeno prije 1 mjesec i 18 dana

Toskanski fizičar, matematičar, filozof i astronom, Galileo Galilei, jedna od najbitnijih osoba u 'znanstvenoj revoluciji', otac moderne astronomije, došao je 1633. u Rim kako bi mu se… više »

UBIJAMO IH

Ugroženo je pola milijuna vrsta kukaca

objavljeno prije 1 mjesec i 18 dana

Pola milijuna vrsta kukaca pod prijetnjom su od izumiranja, a njihov bi nestanak za čovječanstvo bio katastrofalan, upozorili su znanstvenici. "Situacija s nestankom kukaca jako zabrinjava",… više »

LOŠE...

Bumbarima prijeti izumiranje

objavljeno prije 1 mjesec i 19 dana

Bumbari spadaju među najvažnije oprašivače u prirodi, no njihova je sudbina na oštrici noža - prema podacima novog istraživanja ovi insekti se mnogo rjeđe sreću nego ranije.… više »

EU

Krizni sastanak zbog koronavirusa

objavljeno prije 1 mjesec i 19 dana

Janez Lenarčič, europski povjerenik za krizni menadžment, stoji ispred zida na kojem su brojni monitori. Promatra najnovije informacije o širenju koronavirusa. U resoru EU-a za krizno… više »

Dogodilo se na današnji dan - 12. veljače

objavljeno prije 1 mjesec i 19 dana

Veliki portugalski moreplovac Vasco da Gama krenuo je 1502. godine na svoj drugi put u Indiju predvodeći flotu od dvadeset ratnih brodova. Po povratku s puta dodijeljena mu je titula grofa od… više »

STRAŠNO!!

Kolonije pingvina na Antarktici smanjile su se i do 77%

objavljeno prije 1 mjesec i 19 dana

Znanstvenici koji su u sklopu Greenpeacove ekspedicije istraživali populaciju pingvina na Antarktici otkrili su drastično smanjenje u mnogim kolonijama, a neke su opale za čak 77% otkako su… više »

GREEN DEAL

Vlakovi kao ključ za ostvarenje "Green Deala"

objavljeno prije 1 mjesec i 20 dana

Noćni vlakovi proslavljaju svoj „comeback" u nekoliko europskih zemalja. Nakon pauze od 16 godina, sredinom siječnja je prvi noćni vlak, koji je povezivao Beč i Bruxelles, napustio… više »

KOMENTAR

Irska na putu prema ujedinjenju?

objavljeno prije 1 mjesec i 20 dana

Ne može se računati na zahvalnost birača. Irski premijer Leo Varadkar je bio uspješan. Pametno je djelovao kada je riječ o odnosima s vladom u Londonu i Brexitu te pridobio zemlje… više »

Dogodilo se na današnji dan - 11. veljače

objavljeno prije 1 mjesec i 20 dana

Moreplovci su 1809. godine postali neovisniji od sile vjetra. Američki izumitelj Robert Fulton patentirao je parobrod, a iako je bio izrađivan i ranije, Fultonov brod je prvi doživio… više »

EHHH...

Zakon dobar – provedba loša za napuštene njuške

objavljeno prije 1 mjesec i 20 dana

52 udruge Mreže za zaštitu životinja upozoravaju da se Zakon o zaštiti životinja, koji je na snagu stupio prije više od dvije godine, i dalje ne provodi u velikome dijelu… više »

MOJA EUROPA

Prekretnica u politici proširenja EU-a ili još jedno prazno obećanje?

objavljeno prije 1 mjesec i 21 dan

5. veljače je nova Europska komisija predstavila javnosti svoj prijedlog za reformu politike proširenja, točnije, metodologije pristupnih pregovora sa zemljama zapadnog Balkana.… više »