Svijet

Dogodilo se na današnji dan - 20. lipnja

objavljeno prije 2 mjeseca i 1 dan

Na današnji dan 1819. godine u englesku luku Liverpool uplovio je SS Savannah, prvi parobrod koji je preplovio Atlantski ocean. Brod je krenuo iz istoimene američke luke u saveznoj… više »

SIPRI

Nastavlja se utrka u nuklearnom naoružanju

objavljeno prije 2 mjeseca i 1 dan

2017. je bila posebna godina za protivnike nuklearnog oružja: 122 zemlje članice Ujedinjenih naroda su se obvezale da ne žele proizvoditi i posjedovati atomsko oružje. To nas ipak nije… više »

Dogodilo se na današnji dan - 19. lipnja

objavljeno prije 2 mjeseca i 2 dana

Nadvojvoda Ferdinand Maximilian Joseph von Österreich, član austrijske Habsburško-Lotarinške vladarske obitelji i meksički car, strijeljan je u Meksiku 1867. godine.… više »

GOTOVO JE?

Povijesni dogovor Grčke i Makedonije

objavljeno prije 2 mjeseca i 2 dana

"Potpisivanjem dogovora o rješavanju spora koji je trajao skoro tri desetljća i o strateškom partnerstvu, zaista smo napravili ogroman posao. Danas privodimo kraju… više »

Dogodilo se na današnji dan - 18. lipnja

objavljeno prije 2 mjeseca i 3 dana

Francuska vojska je 1429. nanijela je težak poraz Englezima u bitci kod Pataya. Bitka je bila kulminacija kampanje čišćenja doline rijeke Loire od engleske prisutnosti. Iako se pobjeda… više »

SJAJNO!

Izvlačenje CO2 iz zraka pojeftinjuje?

objavljeno prije 2 mjeseca i 3 dana

Visoki troškovi izvlačenja plinova s učinkom staklenika iz zraka mogli bi se smanjiti s novim tehnologijama koje mogu pomoći u borbi protiv klimatskih promjena, izjavili su u četvrtak… više »

Dogodilo se na dana�nji dan - 17. lipnja

objavljeno prije 2 mjeseca i 4 dana

Mumtaz Mahal, �ena vladara Mogulskog carstva šaha D�ahana I., 1631. godine umrla je pri porodu njihovog 14. djeteta, Gauhara Beguma. Prije smrti zamolila je supruga da joj izgradi… više »

KATASTROFA

Mikroplastika se nalazi i na Antarktici

objavljeno prije 2 mjeseca i 4 dana

Antarktika je, baš kao i ostatak zemaljske kugle, zagađena mikroplastikom i štetnim kemikalijama, otkrili su aktivisti Greenpeacea. U sedam od osam uzoraka koje je uzela ta… više »

ŽICE... U GLAVAMA

Hrvatska i susjedstvo kao kolateralne žrtve njemačke svađe oko zatvaranja granica?

objavljeno prije 2 mjeseca i 4 dana

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović našao se u Berlinu u trenutku kada njegov domaćin, ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer prolazi kroz vrlo kompliciranu… više »

STRAŠNO

Najstariji baobabi polako nestaju

objavljeno prije 2 mjeseca i 4 dana

Velika većina najstarijih baobaba u Africi sasušila se djelomično ili potpuno u posljednjih desetak godina, upozoravaju stručnjaci koji tu pojavu pripisuju klimatskim promjenama.… više »

PROBLEMI?

Pada li Merkel na temi izbjeglica?

objavljeno prije 2 mjeseca i 4 dana

Izvanredno stanje u Bundestagu: sjednica se prekida. Prvo je riječ od dva sata ali pauza se produžuje na četiri. Razlog: najveći zastupnički klub u Bundestagu, onaj Unije CDU/CSU, je zakazao… više »

Dogodilo se na današnji dan - 16. lipnja

objavljeno prije 2 mjeseca i 5 dana

Bitkom kod Stoke Fielda u 1487. godine završili su engleski 'Ratovi ruža'. Vođeni između 1455. i 1485. Ratovi ruža su u načelu bili isprekidani građanski rat koji se vodio oko… više »

KOMENTAR

Svjetsko prvenstvo u sterilnoj Rusiji

objavljeno prije 2 mjeseca i 5 dana

Zaposlenici Centra za higijenu i Službe za epidemiologiju u okružnoj upravi Jekaterinburga javljaju da su uspješno izveli postupak „obrade" gradskih jezera protiv ličinki… više »

Dogodilo se na današnji dan - 15. lipnja

objavljeno prije 2 mjeseca i 6 dana

Engleski kralj Ivan 'Bez Zemlje' 1215. godine potpisao je glasoviti dokument Magna Cartu Libertatum. Mir koji je engleski kralj sklopio s papom Inocentom III., prema kojem je Engleska postala… više »

ČESTITAMO

Uručena nagrada DW-a za slobodu govora

objavljeno prije 2 mjeseca i 6 dana

Kad je intendant DW-a Peter Limbourg predao nagradu Sadegu Zibakalamu, taj iranski politolog je tek kratko mogao uživati u posebnom trenutku. Jer, dobitniku DW-ove nagrade "Freedom of… više »