Svijet
GROZNO

Plastika i u novootkrivenoj vrsti rakova

objavljeno prije 1 mjesec i 4 dana

Istraživači sa Sveučilišta u Newcastleu otkrili su novu vrstu dubokomorskih rakušaca (ampifoda). To samo po sebi možda ne bi izazvalo veliko čuđenje, da u tom rakušcu… više »

DOBAR?

Kako funkcionira brzi test za koronavirus?

objavljeno prije 1 mjesec i 4 dana

Za sada ne postoje lijek ili cjepivo protiv novog koronavirusa SARS-CoV-2 ili COVID19. Potrebno je najmanje 18 do 24 mjeseci dok se cjepivo ne razvije, testira na neželjene učinke u svim… više »

Dogodilo se na današnji dan - 5. ožujka

objavljeno prije 1 mjesec i 5 dana

1770. godine u Bostonu je negodovanje grupe građana protiv britanskih kraljevskih vojnika iz gađanja grudama snijega preraslo u sukob prilikom kojega su vojnici ubili pet civila. Tragični… više »

STVARNO?

Zagađenje zraka veći je javnozdravstveni rizik od pušenja

objavljeno prije 1 mjesec i 5 dana

Pandemija zagađenja zraka prosječno skraćuje život gotovo tri godine i izaziva 8,8 milijuna prijevremenih smrti godišnje, objavili su znanstvenici u utorak. Uklanjanje toksičnog… više »

GROZNO

Polovici pješčanih plaža na svijetu prijeti nestajanje

objavljeno prije 1 mjesec i 5 dana

Polovica svjetskih pješčanih plaža mogla bi nestati do kraja stoljeća zbog porasta razina mora i drugih posljedica klimatskih promjena, a najpogođenije bi mogle biti obale Australije,… više »

STANJE

Zabrinutost na „balkanskoj ruti“

objavljeno prije 1 mjesec i 5 dana

Osim političko-diplomatskog dijaloga s turskim predsjednikom Erdoganom svima bi trebalo biti jasno da grčka vlada neće dozvoliti migrantima i izbjeglicama da ilegalno uđu na teritorij te… više »

Dogodilo se na današnji dan - 4. ožujka

objavljeno prije 1 mjesec i 6 dana

Knez Trpimir je 852. godine izdao povelju u kojoj se naziva "vladarom Hrvata po Božjoj milosti" što je prva hrvatska isprava u kojoj se spominje hrvatsko ime. Kristofer Kolumbo na svom… više »

LOŠE...

Klimatske promjene donose i noćne more

objavljeno prije 1 mjesec i 6 dana

U istraživanju je oko 17 posto djece u Britaniji reklo da im zabrinutost zbog klimatskih promjena ometa san a 19 posto da im ti strahovi uzrokuju noćne more. Istraživanje provedeno za BBC… više »

ANALIZA

EU se pouzdavala u Tursku - i sada nema plan B

objavljeno prije 1 mjesec i 6 dana

Četiri godine se EU pouzdavala u Tursku kao čuvara ulaznih vrata pred kojima stoje izbjeglice i drugi migranti. Sada je turski predsednik Rejep Tayyip Erdogan ispunio staru… više »

Dogodilo se na današnji dan - 3. ožujka

objavljeno prije 1 mjesec i 7 dana

Francuska i Velika Britanija 1856. godine objavom rata Kini započele su Drugi opijumski rat tijekom kojega se europskim, a poglavito engleskim trgovcima, pokušalo osigurati nesmetan… više »

STRAŠNO!!

Polarni medvjedi postaju kanibali

objavljeno prije 1 mjesec i 7 dana

Ruski znanstvenici koji prate život polarnih medvjeda na Arktiku, među tim su životinjama zamijetili porast kanibalizma, za što odgovornima smatraju ljude. Uočili su i češće… više »

PROMJENE

Ljeta u Australiji dulja za 50 posto zbog klimatskih promjena

objavljeno prije 1 mjesec i 7 dana

Ljeta u Australiji traju dvostruko dulje nego zime zbog klimatskih promjena i rasta temperature, pokazuje studija objavljena u jeku sezone šumskih požara, do danas neviđenih na tom… više »

STANJE

Situacija na granicama - Grčka odolijeva, Bugarska mirna

objavljeno prije 1 mjesec i 7 dana

Turski ministar unutarnjih poslova Sulejman Sojlu napisao je na Twitteru da je do nedjelje ujutro 78.358 izbjeglica napustilo Edirne u Turskoj. Ta pokrajina na sjeverozapadu Turske graniči s… više »

Dogodilo se na današnji dan - 2. ožujka

objavljeno prije 1 mjesec i 8 dana

U Engleskoj je 1717. godine izveden prvi balet, The Loves of Mars and Venus. 1791. godine u Parizu je predstavljen komunikacijski sustav nazvan semafor. Radilo se o svojevrsnom 'optičkom… više »

FRKA?

Od Hrvatske se traži sazivanje hitnog sastanaka EU ministara

objavljeno prije 1 mjesec i 8 dana

Margaritis Schinas se obratio hrvatskom ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću kako bi zatražio hitni sastanak ministara unutarnjih poslova, napisao je Schinas na… više »