Svijet

Dogodilo se na današnji dan - 22. veljače

objavljeno prije 1 mjesec i 29 dana

Galilejeva knjiga Dijalog o dvama glavnim sustavima svijeta, u kojoj su uspoređeni kopernikanski i ptolomejski sustav, objavljena je 1632. godine. 1797. godine dogodila se posljednja vojna… više »

Dogodilo se na današnji dan - 21. veljače

objavljeno prije 2 mjeseca

1431. godine engleski osvajači započeli su suđenje francuskoj heroini, kasnije i katoličkoj svetici, Ivani Orleanskoj. Crkveni sud ju je po naredbama Engleza optužio za herezu i 30. svibnja… više »

AFERE

Gubitak povjerenja zbog seksualnih skandala

objavljeno prije 2 mjeseca i 1 dan

Suradnik neke humanitarne organizacije trebao bi djelovati u korist onih koji ovise o njegovoj pomoći. No slika nesebičnih pomagača na područjima zahvaćenima ratom je mit. Jer, onaj tko… više »

Dogodilo se na današnji dan - 20. veljače

objavljeno prije 2 mjeseca i 1 dan

Prvi predsjednik SAD-a George Washington, potpisao je 1792. godine Postal Service Act kojim je osnovan Poštanski ured SAD-a. Grad Concepción u Čileu 1835. godine još je… više »

KOMENTAR

Moja Europa: Radije da se prvo svađamo!

objavljeno prije 2 mjeseca i 2 dana

Od kako se mogu sjetiti, EU odzvanja posmrtno zvono. „Članice će se posvađati oko čelika", „EU će se raspasti zbog kvota za ulov ribe", „EU će propasti zbog migranata".… više »

Dogodilo se na današnji dan - 19. veljače

objavljeno prije 2 mjeseca i 2 dana

1600. godine zabilježena je najjača erupcija na južnoameričkom kontinentu kada je eksplodirao peruanski stratovulkan Huaynaputina. Engleska i Nizozemska potpisale su 1674. godine… više »

PROBLEMI?

Minhenska konferencija: Dan Europljana

objavljeno prije 2 mjeseca i 3 dana

Središte Münchena je opet pod opsadom policije, ali organizator konferencije Wolfgang Ischinger nije se baš punim srcem ispričao građanima zbog neugodnosti koje će ih… više »

Dogodilo se na današnji dan - 18. veljače

objavljeno prije 2 mjeseca i 3 dana

U Zadru je 1358. godine između Mletačke Republike i ugarsko-hrvatskog kralja Ludovika I. Anžuvinca sklopljen Zadarski mir kojim su se Mlečani odrekli Dalmacije. 1885. godine po prvi su put… više »

Dogodilo se na današnji dan - 17. veljače

objavljeno prije 2 mjeseca i 4 dana

Godine 1600. talijanski filozof Giordano Bruno spaljen je na rimskom Campo de' Fioriju zbog optužbi za herezu. Prvi brod prošao je kroz 193 kilometra dug Sueski kanal 1867. godine iako… više »

STVARNO?

NATO sprema „vojni Schengen“

objavljeno prije 2 mjeseca i 5 dana

Njemačka je NATO savezu ponudila formiranje novog zapovjednog stožera za brzo premještanje postrojbi i materijala unutar Europe. Njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen je na… više »

Dogodilo se na današnji dan - 16. veljače

objavljeno prije 2 mjeseca i 5 dana

Na današnji se dan 1659. pojavio prvi ček ikad. Vrijednost mu je bila 400 funti. Danas je izložen u Westminster Abbeyu. Počekom 20. stoljeća Zagreb je zatrpao snijeg - u Maksimiru je… više »

OPET?

Europska vojska pred vratima

objavljeno prije 2 mjeseca i 6 dana

Nekoliko godina poslije završetka Drugog svjetskog rata ugovorom su bili regulirani svi detalji buduće europske vojske za koju bi vojnike davali Francuska, Njemačka, Italija i zemlje… više »

Dogodilo se na današnji dan - 15. veljače

objavljeno prije 2 mjeseca i 6 dana

U Zagrebu je 1573. godine pogubljen Matija Gubec. Vođa brutalno ugušene seljačke bune mučen je i pogubljen na Markovom trgu, a legenda kaže kako se među podnim pločama trga još… više »

Dogodilo se na današnji dan - 14. veljače

objavljeno prije 2 mjeseca i 7 dana

Kapetan James Cook, britanski moreplovac, kartograf i istraživač, smrtno je stradao u sukobu s domorocima na otoku Hawaii tijekom svoje treće ekspedicije na Pacifik 1779. godine. Britanska… više »

Dogodilo se na današnji dan - 13. veljače

objavljeno prije 2 mjeseca i 8 dana

Toskanski fizičar, matematičar, filozof i astronom, Galileo Galilei, jedna od najbitnijih osoba u 'znanstvenoj revoluciji', otac moderne astronomije, došao je 1633. u Rim kako bi mu se… više »