Svijet

Dogodilo se na današnji dan - 1. siječnja

objavljeno prije 1 mjesec i 18 dana

Dolazak Nove Godine obično označava i nove početke, no, na samom startu 404. godine došlo je do završetka službenih gladijatorskih igara u Rimskom carstvu. Mnogo kasnije,… više »

PITANJE

Sad da zabranimo i... vatromet?

objavljeno prije 1 mjesec i 19 dana

Vatromet je veliko zlo jer rakete koje se ispaljuju neminovno uzrokuje sitnu prašinu koja ponekad i danima ugrožava zdravlje građana. I tu je inicijativu povela ekološka… više »

Dogodilo se na današnji dan - 31. prosinca

objavljeno prije 1 mjesec i 19 dana

Stara godina uobičajeno nije pretjerano bogata događanjima od svjetske važnosti, no nekolicina bitnijih stvari ipak je obilježila zadnji dan godine. Tako je 1879. godine Thomas Alva Edison,… više »

COOL

Doček Nove godine bez petardi za pse

objavljeno prije 1 mjesec i 19 dana

Opuštajući doček Nove godine za životinje koje se boje petardi i vatrometa moguć je - u švedskom hotelu. Hotel u Stockholmu ima posebnu ponudu za nervozne životinje. Više… više »

DAVOS

Lanjski snijeg za svjetsku elitu

objavljeno prije 1 mjesec i 20 dana

„Trasa preko doline Sertig je moja omiljena trasa, klasično dobra", s oduševljenjem govori legenda skijaškog tračanja Dario Cologna. „Ova prekrasna dolina je uvijek… više »

Dogodilo se na današnji dan - 30. prosinca

objavljeno prije 1 mjesec i 20 dana

Uobičajeno usporavanje događaja na pragu nove godine ipak je ovaj dan u povijesti obilježilo s nekoliko važnih stvari. Tako je 1854. godine utemeljena prva naftna kompanija u SAD,… više »

UNICEF

Užasna godina za djecu svijeta

objavljeno prije 1 mjesec i 21 dan

To je sažetak godišnjeg izvješća međunarodnog fonda za djecu UNICEF-a objavljenog ovoga petka (28.12.). Milijuni mališana su i ove godine bili izloženi teškim… više »

Dogodilo se na današnji dan - 29. prosinca

objavljeno prije 1 mjesec i 21 dan

Na današnji dan 1885. Gottlieb Daimler patentirao je prvi motocikl ugradivši u drveni okvir bicikla benzinski motor sa zračnim hlađenjem. Daimler je jedna od ključnih ličnosti u… više »

Dogodilo se na današnji dan - 28. prosinca

objavljeno prije 1 mjesec i 22 dana

Galileo Galilei na današnji dan 1612. godine postaje prvi astronom koji je detaljno promotrio našeg udaljenog susjeda iz Sunčevog sustava, planet Neptun. Iako jedan od pionira… više »

EH, DA...

Zašto se puca 27. prosinca?

objavljeno prije 1 mjesec i 22 dana

Udruga Prijatelji životinja, uz podršku većine građana, zalaže se za zabranu petardi kategorije F2 i F3 koje su s razlogom zabranjene tijekom ostatka godine pa bi iz istoga razloga… više »

ANALIZA

Prošla i "ključna" godina za proširenje EU-a

objavljeno prije 1 mjesec i 23 dana

Za one koji se ne sjećaju, da podsjetimo: kraj 2017. godine umnogome je ličio na kraj 2018. godine kada su odnosi EU-a i Zapadnog Balkana u pitanju. Šefica EU-diplomacije pozvala je… više »

Dogodilo se na današnji dan - 27. prosinca

objavljeno prije 1 mjesec i 23 dana

Aja Sofija ili Crkva Svete mudrosti najprepoznatljiviji je simbol Istanbula. Građevina koja je bila crkva, zatim prenamijenjena u džamiju, a potom u muzej, predstavlja remek-djelo bizantske… više »

LAŽOV

Dirljive laži o Balkanu

objavljeno prije 1 mjesec i 24 dana

Potres koji je izazvao raskrinkavanje novinara Claasa Relotiusa na medijskoj sceni njemačkog govornog područja još uvijek traje. Koja god redakcije je s njim imala posla, počela je… više »

Dogodilo se na današnji dan - 26. prosinca

objavljeno prije 1 mjesec i 24 dana

Ruski carevi nisu tijekom stoljeća imali previše oporbe, osim zadnjeg kojeg su komunisti skratili za glavu zajedno s cijelom obitelji. No, početkom 19. stoljeća, upravo na… više »

WOW!

Etna i dalje riga lavu

objavljeno prije 1 mjesec i 24 dana

Etna u utorak i dalje izbacuje lavu na talijanskom otoku Siciliji, dan nakon što su erupcije proizvele veliki oblak pepela koji je zatvorio lokalnu zračnu luku. Aerodrom u Cataniji u… više »