Svijet

Dogodilo se na današnji dan - 5. svibnja

objavljeno prije 1 mjesec i 16 dana

Mir koji je engleski kralj John (Ivan Bez Zemlje) sklopio sa papom Inocentom III. prema kojem je Engleska postala papin feud, a engleski kralj njegov vazal, porazi koje je doživljavao u… više »

DOĐITE

Najava 7. VegeSajma

objavljeno prije 1 mjesec i 17 dana

Hamburgeri, kebap, ćevapčići, nekoliko vrsta sireva, falafel, nepalski „džepići" punjeni povrćem, egzotične baklavice, svježi tofu i sejtan, pite, kolači, hrana za pse i mačke...… više »

Dogodilo se na današnji dan - 4. svibnja

objavljeno prije 1 mjesec i 17 dana

Francuski car Napoleon 1814. godine stigao je u Portoferraio na otoku Elbi čime je započelo njegovo zatočeništvo. Nakon što su u ožujku 1814. savezničke trupe osvojile Pariz,… više »

POLITIKA

Svijet se i dalje naoružava

objavljeno prije 1 mjesec i 18 dana

DW: Gospodine Wezeman, u izvještaju za 2017. godinu Štokholmski međunarodni institut za mirovna istraživanja (SIPRI) ustanovio je blago povećanje vojnih izdataka.… više »

Dogodilo se na današnji dan - 3. svibnja

objavljeno prije 1 mjesec i 18 dana

Pionir indijskog igranoga filma Dadasaheb Phalke režirao je 3. svibnja 1913. prvi film u povijesti indijskog igranog filma Raja Harishchandra. Radi se o nijemom filmu o kralju Harishchandri,… više »

ANALIZA

Kaznene carine: Ultimatumi jednog narcisa

objavljeno prije 1 mjesec i 19 dana

Drama s kaznenim carinama na čelik i aluminij, kojima SAD prijeti svojim trgovinskim partnerima se nastavlja. Nešto prije isteka samovoljno određenog roka, američki predsjednik Donald… više »

Dogodilo se na današnji dan - 2. svibnja

objavljeno prije 1 mjesec i 19 dana

Anne Boleyn, druga od šest žena zloglasnog engleskog kralja Henryja VIII na današnji je dan 1536. godine uhićena i zatvorena uz optužbe za preljub, incest, vještičarenje… više »

UŽAS

Dnevno se bacaju strašne količine hrane

objavljeno prije 1 mjesec i 20 dana

Dnevno se u SAD baci oko 150.000 tona hrane ili više od 400 grama po osobi, prema istraživanju koje precizira da se najčešće odbacuju voće i povrće. Ta hrana koja se baca u… više »

Dogodilo se na današnji dan - 1. svibnja

objavljeno prije 1 mjesec i 20 dana

Škotski i Engleski parlamenti 1707. godine donijeli su Zakon o uniji (Act of Union) kojime su Škotska i Engleska kraljevina spojene u jedinstveno Ujedinjeno kraljevstvo Velike… više »

DILEME

Kako se EU želi suprotstaviti lažnim vijestima?

objavljeno prije 1 mjesec i 21 dan

„Ne želimo uspostaviti ministarstvo za istinu", rekao je povjerenik Europske unije za sigurnost Julian King u Bruxellesu. Ne radi se ovdje o totalnoj kontroli kao u romanu Georgea… više »

Dogodilo se na dana�nji dan - 30. travnja

objavljeno prije 1 mjesec i 21 dan

Hrvatski ban i vojskovo?a Petar Zrinski i njegov šurjak, plemi? i pjesnik Fran Krsto Frankapan, 1671. godine pogubljeni su u Be?kom Novom Mjestu. Dvojica hrvatskih plemi?a bili su dio… više »

NAPOKON?

Australija obećala obnovu i zaštitu Velikog koraljnog grebena

objavljeno prije 1 mjesec i 22 dana

Veliki koraljni greben je goruća tema, a napokon je stiglo obećanje australske vlade o ulaganju 312 milijuna eura u njegovo obnavljanje i zaštitu zbog šteta nastalih klimatskim… više »

POKUŠAJI

Merkel kod Trumpa - već je i kurtoazija pomak

objavljeno prije 1 mjesec i 22 dana

Idemo odmah promotriti neizbježnu usporedbu između sastanaka njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Emamnuela Macrona s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u… više »

Dogodilo se na današnji dan - 29. travnja

objavljeno prije 1 mjesec i 22 dana

Francuska heroina i rimokatolička svetica Ivana Orleanska 1429. godine, na čelu samo nekoliko stotina Francuza, zauzela je grad Orleans i natjerala engleske osvajače koji su sedam mjeseci… više »

Dogodilo se na današnji dan - 28. travnja

objavljeno prije 1 mjesec i 23 dana

Fletcher Christian pokrenuo je 1789. godine vjerojatno najpoznatiju pobunu u povijesti pomorstva, onu na britanskom brodu Bounty. Brok Kraljevske ratne mornarice bio je na petomjesečnoj… više »