Svijet
EHHH

Moja Europa: I stranci mogu biti rasisti

objavljeno prije 1 mjesec i 29 dana

Ali izuzeci, kako je poznato, potvrđuju pravilo, podsjeća Krsto Lazarević. Ima tako recimo jedan beskućnik, Poljak, koji se nedaleko od moje zgrade redovno opija na stanici gradske… više »

Dogodilo se na današnji dan - 20. studenoga

objavljeno prije 2 mjeseca

Povelja o pravima, poznati Bill of Rights, jedan je od temeljnih dokumenata na kojima su se gradile Sjedinjene Američke Države. Povijesni dokument prolazio je ratifikaciju parlamenata svih… više »

STVARNO?!

Nakon Brexita - Polexit?

objavljeno prije 2 mjeseca

„Izašli smo na kraj sa Grčkom Alexisa Tsiprasa, tako da ćemo moći živjeti i s Kaczynskijevom Poljskom", mislili su diplomati EU-a 2015. nakon izborne pobjede… više »

Dogodilo se na današnji dan - 19. studenoga

objavljeno prije 2 mjeseca i 1 dan

Zagonetni Čovjek sa željeznom maskom umro je na današnji dan u Bastilli. Pravi identitet osobe koja je život provela okovana u željeznu masku nikad nije službeno utvrđen, a brojne… više »

Dogodilo se na današnji dan - 18. studenoga

objavljeno prije 2 mjeseca i 2 dana

Na današnji dan 1820. dogodilo se posljednje veliko geografsko otkriće kada je kapetan Nathaniel Palmer otkrio Antarktiku. Kao neustrašiv lovac na tuljane, Palmer je u svom… više »

Dogodilo se na današnji dan - 17. studenoga

objavljeno prije 2 mjeseca i 3 dana

Nakon smrti kraljice Mary, na engleski se tron popela njena sestra, kraljica Elizabeta I. Dugogodišnja uspješna vladavina ušla je u povijest kao elizabetinsko razdoblje,… više »

Dogodilo se na današnji dan - 16. studenoga

objavljeno prije 2 mjeseca i 4 dana

Hrvatsko-ugarski kralj Bela IV. 1242. godine izdao je Zlatnu bulu, dokument kojim je Zagreb, preciznije zagrebački Gradec, dobio status slobodnoga kraljevskog grada, zbog čega se… više »

Dogodilo se na današnji dan - 15. studenoga

objavljeno prije 2 mjeseca i 5 dana

Manuel Deodoro da Fonseca bio je prvi predsjednik Brazila. Vojnu karijeru započeo je rano, brzo je napredovao i isticao se kao sposoban vojnik. Blizak republikanskim intelektualcima i… više »

EU udario temelje "obrambenoj uniji"

objavljeno prije 2 mjeseca i 5 dana

Povjerenica EU-a za vanjsku politiku Federica Mogherini bila je upravo oduševljena postignutim sporazumu koji su potpisale 23 članice. Nazvala je to povijesnim trenutkom" za Europu i… više »

Dogodilo se na današnji dan - 14. studenoga

objavljeno prije 2 mjeseca i 6 dana

Jedna od najpoznatijih bitaka u engleskoj povijesti odigrala se upravo na današnji dan kod legendarnog Hastingsa 1066. godine, preciznije na Senlac Hillu. Vojska normanskih osvajača… više »

Imaju li pravo?

Engleska crkva potiče škole da dozvole "istraživanje spolnog identiteta"

objavljeno prije 2 mjeseca i 6 dana

"Djeci bi trebalo biti omogućeno da istražuju različite aspekte svojeg identiteta, bez da ih se pritom zlostavlja ili usuđuje", savjet je to Engleske crkve upućen u više… više »

Dogodilo se na današnji dan - 13. studenoga

objavljeno prije 2 mjeseca i 7 dana

Tijekom rata za neovisnost SAD-a, snage mlade zemlje imale su prilično veliku količinu površine za pokriti, tako da su na današnji dan 1775. godine osvojili Montreal, koji je… više »

12. studenoga

Dogodilo se na današnji dan - 12. studenoga

objavljeno prije 2 mjeseca i 8 dana

Današnji je dan jedan od onih kada se dogodilo nešto što je preokrenulo povijest cijelog svijeta. Prije 81 godinu na čelno mjesto Komunističke partije Sovjetskog Saveza… više »

ESKALACIJA?

Prijeti li rat Saudijske Arabije i Irana?

objavljeno prije 2 mjeseca i 8 dana

DW: Saudijski princ bin Salman optužuje Teheran da stoji iza raketnog napada na Rijad prošlog vikenda, koji naziva "ratnim činom". Jesu li to prvi okršaji u mogućem ratu… više »

Dogodilo se na današnji dan - 11. studenoga

objavljeno prije 2 mjeseca i 9 dana

Oporučni glavni nasljednik i Cezarov usvojeni sin Gaj Julije Cezar Oktavijan, vojskovođa Marko Antonije i raniji vođa konjanika Lepid, 43. godine pr.n.e. sklopili su u Bologni trojni savez -… više »