Svijet
NE VALJDA?

Koale pred izumiranjem?

objavljeno prije 1 mjesec i 14 dana

Koale, ta prekrasna bića koja bi svi mazili mogle bi izumrijeti u australskoj saveznoj državi Novi Južni Wales do 2050. godine zbog drastično povećanog krčenja šuma za poljoprivredna… više »

Dogodilo se na današnji dan - 9. rujna

objavljeno prije 1 mjesec i 14 dana

Nakon što je Škotska u 14. stoljeću izborila nezavisnost od Engleske, sukobi tih dvaju naroda trajali su stoljećima. Težak poraz Škoti su pretrpjeli 9. rujna 1513. u… više »

STVARNO?

Klimatske promjene štete plućima

objavljeno prije 1 mjesec i 15 dana

Klimatske promjene utječu na dišne organe i ako ih ne budemo zaustavili imat će nepovratne posljedice na naše zdravlje, upozorava u petak pet organizacija, među kojima i… više »

PROBLEMI?

Nijemci nezadovoljni politikom Angele Merkel

objavljeno prije 1 mjesec i 15 dana

U Berlinu je parlamentarna ljetna stanka završila isto onako kako je i počela: svađom unutar vladajuće koalicije. Tema je ponovo politika prema izbjeglicama. Nakon eskalacije na… više »

Dogodilo se na današnji dan - 8. rujna

objavljeno prije 1 mjesec i 15 dana

Iako se smatra prvim čovjekom koji je oplovio svijet, slavni moreplovac Ferdinand Magellan ipak nije bio te sreće. Krenuvši na put 1520. oplovio je veći dio Zemlje a najveća zasluga mu… više »

ZANIMLJIVO!

Ekološki prihvatljiv rast spašava svjetsko gospodarstvo?

objavljeno prije 1 mjesec i 16 dana

Odlučne mjere suzbijanja promjena klime mogle bi povećati vrijednost svjetskog gospodarstva do 2030. za 26 tisuća milijardi dolara, pokazalo je novo istraživanje, prigušujući bojazni… više »

Dogodilo se na današnji dan - 7. rujna

objavljeno prije 1 mjesec i 16 dana

Majanski kalendar jedan je od najspominjanijih načina mjerenja vremena u zadnjih nekoliko godina, jer je prema dosadašnjim tumačenjima kraj tog kalendara 21.12. 2012., kada se trebalo… više »

SVI NA TRG!

Počinje 11. ZeGeVege festival

objavljeno prije 1 mjesec i 17 dana

Ovog petka i subote, 7. rujna 2018. (8 - 21 sat) i 8. rujna 2018. (8 - 19 sati) glavni zagrebački trg zazelenit će već 11. godinu zaredom brojni izlagači, predavači i gosti najvećeg veganskog… više »

KOMENTAR

Prekrajanje granica na Balkanu je loša ideja

objavljeno prije 1 mjesec i 17 dana

Američka diplomacija na Balkanu, od Dejtonskog sporazuma u Bosni 1995. do proglašenja kosovske neovisnosti 2008. godine nikada nije slijedila ideju prekrajanja međunarodnih granica… više »

Dogodilo se na današnji dan – 6. rujna

objavljeno prije 1 mjesec i 17 dana

Poznati brod Mayflower isplovio je iz engleske luke na današnji dan 1620. Brod je prevozio Pilgrime, engleske separatiste, iz Engleske do mjesta Plymouth u SAD-u. Brod je inače trebao… više »

EKOLOGIJA

Green Sail potiče pozitivne prakse u nautičkom turizmu

objavljeno prije 1 mjesec i 18 dana

Green Sail, inicijativa koja potiče ekološke prakse unutar nautičkog sektora, s ciljem doprinosa razvoju održivog turizma u Hrvatskoj, snimila je video o pozitivnoj praksi… više »

STVARNO?

Američki saveznici s ruskim oružjem?

objavljeno prije 1 mjesec i 18 dana

Od 2015. godine Rusija je ušla na Bliski istok na način koji je do tada malo tko mogao zamisliti. Premda je vojna intervencija Moskve u Siriji služila kao podrška režimu… više »

5. RUJNA

Dogodilo se na današnji dan - 5. rujna

objavljeno prije 1 mjesec i 18 dana

Nacionalna asocijacija profesionalnih bejzbolskih liga formirana je 1901. kao krovna organizacija manjih liga. Na današnji dan potpisan je ugovor između većih i manjih liga; njime se… više »

BANGKOK

Počela konferencija UN-a o klimatskim promjenama

objavljeno prije 1 mjesec i 19 dana

U Bangkoku je u utorak započela konferencija Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama uslijed poziva razvijenim zemljama na veći napredak i povećanu odgovornost u zaštiti klime.… više »

PROBLEMI?

Je li se Emmanuel Macron preračunao?

objavljeno prije 1 mjesec i 19 dana

Slatko i letargično ljeto je prošlo. Francuzi se vraćaju s godišnjih odmora. Mnoge prodavaonice su nakon dužeg vremena ponovo otvorene. Metroi su puni, a učenicima je počela… više »