Svijet

Dogodilo se na današnji dan - 1. siječnja

objavljeno prije 27 dana i 16 sati

Dolazak Nove Godine obično označava i nove početke, no, na samom startu 404. godine došlo je do završetka službenih gladijatorskih igara u Rimskom carstvu. Mnogo kasnije,… više »

STVARNO?

Životinje mogu osjetiti potres

objavljeno prije 27 dana i 23 sata

Literatura je zabilježila vezu između potresa i ponašanja životinja još u Grčkoj četiri stotine godina prije Krista. Jedno od takvih svjedočenja zabilježeno je ujesen 1969. na… više »

Dogodilo se na današnji dan - 31. prosinca

objavljeno prije 28 dana i 16 sati

Stara godina uobičajeno nije pretjerano bogata događanjima od svjetske važnosti, no nekolicina bitnijih stvari ipak je obilježila zadnji dan godine. Tako je 1879. godine Thomas Alva Edison,… više »

BUDITE BOLJI...

Zbog potresa pomoć stradalima umjesto petardi

objavljeno prije 29 dana

Udruga Prijatelji životinja poziva sve da dočekaju 2021. godinu bez ispucavanja petardi i druge bučne pirotehnike iz obzira i poštovanja prema žrtvama potresa u Petrinji, Glini, Sisku… više »

HMMM...

Rasprava o obveznom cijepljenju nema veze sa stvarnošću

objavljeno prije 29 dana i 8 sati

U Njemačkoj je upravo počelo cijepljenje. I već su političari, ekonomisti, novinari i ostali predstavnici brbljajuće kaste pokrenuli živu raspravu o navodnom nastanku dvoklasnog… više »

Dogodilo se na današnji dan - 30. prosinca

objavljeno prije 29 dana i 16 sati

Uobičajeno usporavanje događaja na pragu nove godine ipak je ovaj dan u povijesti obilježilo s nekoliko važnih stvari. Tako je 1854. godine utemeljena prva naftna kompanija u SAD,… više »

GROZNO

Izvješće Reportera bez granica

objavljeno prije 29 dana i 21 sat

Brojka pokazuje da se povećava broj ubijenih novinara koji istražuju organizirani kriminal, korupciju ili ekološka pitanja, rekao je RSF. Posebno su istaknuli ubojstva u Meksiku,… više »

PRIJATELJI ŽIVOTINJA

Suosjećanje kao novogodišnja odluka

objavljeno prije 1 mjesec

Svake godine milijuni ljudi diljem svijeta razmišljaju o promjenama i donose odluke zbog kojih će u Novoj godini biti bolje osobe. Najčešće su te odluke iste kod većine ljudi, a… više »

ANALIZA

Macron i Orbán tjeraju Njemačku na razmišljanje

objavljeno prije 1 mjesec

Počasni predsjednik bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU) Edmund Stoiber u Budimpešti je 8. studenoga 2019. dobio visoko mađarsko odlikovanje. Uručio mu ga je mađarski… više »

Dogodilo se na današnji dan - 29. prosinca

objavljeno prije 1 mjesec

Na današnji dan 1885. Gottlieb Daimler patentirao je prvi motocikl ugradivši u drveni okvir bicikla benzinski motor sa zračnim hlađenjem. Daimler je jedna od ključnih ličnosti u… više »

MA DA?

Klokani mogu komunicirati s ljudima

objavljeno prije 1 mjesec

Klokani nisu samo snažni, već i prilično pametni, pokazalo se jednostavnim praćenjem. U istraživanju je sudjelovalo 11 klokana koji su živjeli u zatočeništvu, ali nisu bili… više »

SJAJNO!

Franck objavio prvo Izvješće o održivosti

objavljeno prije 1 mjesec i 1 dan

Franck d.d. objavio je svoje prvo Izvješće o održivosti pod nazivom „Održivost u šalici" koje obuhvaća sve dosadašnje aktivnosti i buduće planove u poslovanju prema… više »

NAPOKON

Trump potpisao paket pomoći u pandemiji

objavljeno prije 1 mjesec i 1 dan

Trump je potpisao i prijedlog državnog proračuna, zahvaljujući čemu se izbjegla blokada javnih službi. "Potpisujem ovaj zakon kako bi se ponovno pokrenula pomoć za nezaposlene, zaustavile… više »

EHHH...

Zapadni Balkan u čekaonici za proširenje

objavljeno prije 1 mjesec i 1 dan

"Želja Crne Gore je da postane 28. članica EU-a, a to bi se optimalno moglo postići 2025. godine", rekao je crnogorski premijer Zdravko Krivokapić na izmaku 2020. godine, tijekom svoje prve… više »

Dogodilo se na današnji dan - 28. prosinca

objavljeno prije 1 mjesec i 1 dan

Galileo Galilei na današnji dan 1612. godine postaje prvi astronom koji je detaljno promotrio našeg udaljenog susjeda iz Sunčevog sustava, planet Neptun. Iako jedan od pionira… više »