Svijet
PITANJE

Zašto Hrvatsku ne zanima Krško?

objavljeno prije 1 mjesec i 9 dana

Nuklearna elektrana Krško u Sloveniji mogla bi u dogledno vrijeme biti nadograđena još jednim blokom. Barem ako je suditi po nedavnoj najavi slovenskog premijera Marjana… više »

PROBLEMI?

Nova kriza talijanske vlade već na vidiku

objavljeno prije 1 mjesec i 9 dana

Italija ima novu vladu. Šezdeset i šestu od Drugog svjetskog rata. Nada, rizik, eksperiment ili šansa? Od svega po malo. U Europskoj uniji se probudila nada da će neki… više »

Dogodilo se na današnji dan – 6. rujna

objavljeno prije 1 mjesec i 10 dana

Poznati brod Mayflower isplovio je iz engleske luke na današnji dan 1620. Brod je prevozio Pilgrime, engleske separatiste, iz Engleske do mjesta Plymouth u SAD-u. Brod je inače trebao… više »

GROZNO

I dalje uništavamo zaštićena područja u Europi

objavljeno prije 1 mjesec i 10 dana

Ljudski utjecaji na promjene okoliša u Europi i dalje su veliki, a što je posebno opasno, prisutni su u zaštićenim područjima, rezultat je to nedavno objavljenog… više »

PROBLEMI

Dva poraza Borisa Johnsona u jednom danu

objavljeno prije 1 mjesec i 10 dana

Britanski zastupnici odbili su prijedlog premijera Borisa Johnsona za održavanjem prijevremenih izbora 15. listopada, koji je iznio nakon što je parlament blokirao izlazak… više »

5. RUJNA

Dogodilo se na današnji dan - 5. rujna

objavljeno prije 1 mjesec i 11 dana

Nacionalna asocijacija profesionalnih bejzbolskih liga formirana je 1901. kao krovna organizacija manjih liga. Na današnji dan potpisan je ugovor između većih i manjih liga; njime se… više »

DIVNO!

Grbavi kitovi pjevaju oko otočja Kermadec

objavljeno prije 1 mjesec i 11 dana

Grbavi kitovi okupljaju se jednom godišnje u vodama oko sjevernog dijela Novog Zelanda na 'pjevačkoj smotri' na kojoj razmjenjuju napjeve i uče jedni od drugih nove melodije, pokazalo… više »

DOĐITE

Počinje ZeGeVege!

objavljeno prije 1 mjesec i 11 dana

U petak 6. rujna od 8 do 21 sat i subotu 7. rujna 2019. od 8 do 20 sati Trg bana Jelačića u Zagrebu već dvanaesti put zaredom ugostit će najveću vegansku manifestaciju u ovome dijelu Europe -… više »

FRKA?!

Boris Johnson izgubio većinu, želi prijevremene izbore

objavljeno prije 1 mjesec i 11 dana

Pobunjeni torijevci i oporbeni parlamentarni zastupnici porazili su u utorak navečer vladu u prvoj fazi pokušaja donošenja zakona namijenjenog sprječavanju Brexita bez dogovora,… više »

Dogodilo se na današnji dan - 4. rujna

objavljeno prije 1 mjesec i 12 dana

Moreplovac Henry Hudson istraživajući sjeveroistočnu obalu Amerike dospio je do ušća široke rijeke u blizini današnjeg New Yorka. Nadao se da će mu upravo ta rijeka… više »

INICIJATIVE

Jedan pojas, jedan put - održivo?

objavljeno prije 1 mjesec i 12 dana

Kineska inicijativa Jedan pojas, jedan put mora pri ulaganjima u zemlje u razvoju koristiti ekonomične nove tehnologije s niskim udjelom ugljika, a izbjegavati zastarjelu 'zagađujuću'… više »

ŠKOTSKA, IRSKA...

Hoće li kraljica vladati "Malom Britanijom"?

objavljeno prije 1 mjesec i 12 dana

Koliko će tvrdi Brexit bez prijelazne faze, kojeg namjerava provesti novi britanski premijer Boris Johnson, promijeniti stanje u Uniji? Pri tom se ne misli na stanje u Europskoj… više »

3. RUJNA

Dogodilo se na današnji dan - 3. rujna

objavljeno prije 1 mjesec i 13 dana

Malo je onih koji nisu čuli za engleskog kralja Richarda I. Dobro, vjerojatno je poznatiji kao Richard the Lionheart, odnosno Richard Lavlje Srce. Nadimak je dobio po iznimnoj hrabrosti i… više »

OHO

Što je zapravo uragan pete kategorije?

objavljeno prije 1 mjesec i 13 dana

Uragan Dorian obrušio se na sjeverne Bahame kao jedna od najsnažnijih oluja u povijesti i peta po redu oluja 5. kategorije koja se formirala na Atlantiku u zadnje četiri godine. Evo… više »

MOJA EUROPA

Odakle odjednom tolika sloga u Europi?

objavljeno prije 1 mjesec i 13 dana

"Kad već moram voditi rat, onda najradije protiv neke koalicije", navodno je svojevremeno izjavio Napoleon. Bilo je to doba kada je doduše cijela Europa bila protiv Francuske. Ali… više »