Svijet
ZAPAMTITE!

Što najviše prijeti zaštićenim područjima?

objavljeno prije 1 mjesec i 12 dana

Lov na divlje životinje zbog hrane i rekreativni sportovi poput planinarenja i vožnje brdskim biciklom predstavljaju dvije najveće prijetnje zaštićenim područjima u svijetu, pokazalo… više »

LOŠE...

Borba poljoprivrednika, turista i prirode za vodu

objavljeno prije 1 mjesec i 13 dana

Nacionalni park Doñana uz obalu Atlantskog oceana na jugu Španjolske je raj od 50.000 hektara: u laguni Santa Olalla žive brojne ptice močvarice, plamenci s dugim vitkim nogama… više »

Dogodilo se na današnji dan - 14. srpnja

objavljeno prije 1 mjesec i 13 dana

Jurišom i osvajanjem pariške utvrde Bastille 1789. godine započela je Francuska Revolucija. Osvajanje zloglasne tamnice u pariškom predgrađu Saint Antoine, na mjestu gdje… više »

WWF

Izumiranje morskih pasa kao signal propadanja Sredozemnog mora

objavljeno prije 1 mjesec i 13 dana

Više od polovice vrsta morskih pasa i raža Sredozemnog mora ugroženo je, a gotovo trećina njih lovi se do razine izumiranja [1]. Zabrinjavajuće stanje morskih grabežljivaca jasan je… više »

PITANJE

Mora li Njemačka ipak platiti ratnu odštetu?

objavljeno prije 1 mjesec i 14 dana

Osam desetljeća nakon početka Drugog svjetskog rata bi pitanje ratnih odšteta ponovo moglo postati glavna tema. Već godinama s vremena na vrijeme, posebno iz Varšave i Atene,… više »

Dogodilo se na današnji dan - 13. srpnja

objavljeno prije 1 mjesec i 14 dana

U ravnici na utoku Korane u Kupu, podno stare gradine Dubovac, 1579. godine osnovan je grad Karlovac čiji je točan datum nastanka poznat jer je relativno mlado naselje. Karlovac je osnovan… više »

AKCIJA

Zaštitimo Europsku Amazonu

objavljeno prije 1 mjesec i 14 dana

Dan Europske Amazone, koji se obilježava svake godine 14. srpnja, podsjetnik je na važnost očuvanja iznimno vrijednog riječnog krajolika planiranog 5-državnog rezervata biosfere… više »

Dogodilo se na današnji dan - 12. srpnja

objavljeno prije 1 mjesec i 15 dana

Na današnji dan 1859. godine William Goodale iz Massachutesa patentirao je stroj za proizvodnju papirnatih vrećica. Iako Goodale nije izumio sam stroj, napravio je važne preinake… više »

STRAŠNO!!

Najveći gradovi na udaru klimatskih promjena

objavljeno prije 1 mjesec i 15 dana

Petina najvećih gradova svijeta suočit će se s "nezabilježenim" klimatskim prilikama do 2050., upozorili su znanstvenici u srijedu, ističući da bi se moglo dogoditi da klima u Londonu tada… više »

KOMENTAR

Promjena na vlasti usred godišnjih odmora

objavljeno prije 1 mjesec i 16 dana

"Nećete valjda da ljudima upropastimo godišnje odmore", odgovorio je 80-ih godina socijalistički premijer Grčke Andreas Papandreou kada su ga savjetnici pokušavali nagovoriti na… više »

Dogodilo se na današnji dan - 11. srpnja

objavljeno prije 1 mjesec i 16 dana

Zheng He, legendarni kineski general i moreplovac, na današnji je dan 1405. godine krenuo u svoje prvo od sedam istraživanja svijeta, oplovivši cijelu obalu Azije sve do… više »

DA?!

Čisto meso postaje jeftino i svima dostupno?

objavljeno prije 1 mjesec i 16 dana

Meso uzgojeno u laboratoriju, prvi puta ponuđeno prije šest godina u obliku hamburgera vrijednog 250.000 eura, moglo bi za dvije godine stići na police dućana po cijeni od devet eura,… više »

PROBLEMI?

Milijuni Nijemaca nemaju novca za odmor

objavljeno prije 1 mjesec i 17 dana

Nema mnogo stvari za koje su Nijemci spremni odvojiti čak i više novca nego za svoj automobil, ali nešto je tu uvijek na vrhu popisa po važnosti: to je njihov… više »

Dogodilo se na današnji dan - 10. srpnja

objavljeno prije 1 mjesec i 17 dana

Gaj Julije Cezar je tijekom Rimskog građanskog rata 48. godine pr.n.e. u bitci kod Drača u današnjoj Albaniji pretrpio težak poraz od strane Gneja Pompeja, te se prema vlastitom… više »

WWF

Europa sve brže ostaje bez ribe

objavljeno prije 1 mjesec i 17 dana

Na današnji Dan ovisnosti o ribi Europa je iskoristila sve domaće resurse ribe te do kraja godine ovisi u uvozu proizvoda iz ribarstva. Europljani konzumiraju daleko… više »