Svijet

Dogodilo se na današnji dan - 4. ožujka

objavljeno prije 1 mjesec i 19 dana

Knez Trpimir je 852. godine izdao povelju u kojoj se naziva "vladarom Hrvata po Božjoj milosti" što je prva hrvatska isprava u kojoj se spominje hrvatsko ime. Kristofer Kolumbo na svom… više »

KOMENTAR

Dani tužne istine u Vatikanu

objavljeno prije 1 mjesec i 19 dana

Navala novinara, pogotovo iz SAD-a, ogromna je. Mnogi ovu napetost uspoređuju s danom izbora novog pape. No prošloga tjedna u Vatikanu je glavna tema rasvjetljavanje seksualnog… više »

Dogodilo se na današnji dan - 3. ožujka

objavljeno prije 1 mjesec i 20 dana

Francuska i Velika Britanija 1856. godine objavom rata Kini započele su Drugi opijumski rat tijekom kojega se europskim, a poglavito engleskim trgovcima, pokušalo osigurati nesmetan… više »

EHHH...

Snove o velikim etničkim carstvima ostaviti prošlosti

objavljeno prije 1 mjesec i 20 dana

DW: Albanski premijer Rama u posljednje vrijeme stalno spominje stvaranje Albanske unije. Što pod tim podrazumijevate kao njemački promatrač - i s kakvim osjećajima?… više »

STVARNO?

Prodaja EU putovnica jača populiste

objavljeno prije 1 mjesec i 20 dana

Europska unija slijedi primjer Rimskog carstva, koje je strancima davalo državljanstva kako bi preko njih vršilo utjecaj na susjedne narode. Obećanje o proširenju je dugi niz… više »

Dogodilo se na današnji dan - 2. ožujka

objavljeno prije 1 mjesec i 21 dan

U Engleskoj je 1717. godine izveden prvi balet, The Loves of Mars and Venus. 1791. godine u Parizu je predstavljen komunikacijski sustav nazvan semafor. Radilo se o svojevrsnom 'optičkom… više »

Dogodilo se na današnji dan - 1. ožujka

objavljeno prije 1 mjesec i 22 dana

Pokoljem 23 hugenota u francuskom Wassyju 1562. godine započeli su francuski vjerski ratovi koji su trajali do 1598. kada je kralj Henry IV izdao Nantski edikt kojime je protestantima… više »

CIRKUS

Za mir nisu dovoljni samo simboli

objavljeno prije 1 mjesec i 22 dana

Ishodišta nisu mogla biti različitija: obje strane su već 70 godina u teškom neprijateljstvu. Jedna je komunistička, druga kapitalistička; jedna siromašna, druga imućna;… više »

PROBLEMI?

Trumpov sudbonosni tjedan

objavljeno prije 1 mjesec i 22 dana

Američki mediji govore o "divljem tjednu", o političkom "blockbuster-tjednu" ili pak očekuju "sudbinski tjedan u Kongresu". Da nema vremenske razlike između Hanoija i Washingtona, događaje bi… više »

Dogodilo se na današnji dan - 28. veljače

objavljeno prije 1 mjesec i 23 dana

John Wesley, svećenik engleske crkve na današnji je dan 1784. godine donio osnovne postulate Metodističke crkve, inspirirane idejama Jacobusa Arminiusa o potrebi čovjeka da Isusa… više »

GROZNO

Upravljanje vodama u zemljama članicama EU je neambiciozno i neučinkovito

objavljeno prije 1 mjesec i 23 dana

Europske rijeke pate. Unatoč snažnoj EU vodnoj legislativi, posljednji izvještaj Europske komisije o provedbi iste, koji je jučer objavljen, daje sumornu sliku. Iako je postignut… više »

Dogodilo se na današnji dan - 27. veljače

objavljeno prije 1 mjesec i 24 dana

U Križevcima je 1397. godine održan tzv. Krvavi sabor na kojemu su pristaše Žigmunda Luksemburškog podmuklo ubile hrvatskog bana Stjepana II. Lackovića i velik broj hrvatskih… više »

GLOBAL WARMING

NASA upozorava na odvajanje ledenjaka

objavljeno prije 1 mjesec i 24 dana

NASA je upozorila je da će se od Antarktike uskoro odvojiti gigantski glečer koji je dvostruko veći po površini od New Yorka, a koji će se uskoro nepovratno rastati od antarktičkog… više »

Dogodilo se na današnji dan - 26. veljače

objavljeno prije 1 mjesec i 25 dana

Napoleon Bonaparte 1815. godine pobjegao je s otoka Elbe na kojem je bio zatočen manje od godinu dana. Nakon bijega Napoleon se vratio na vlast, ali je već u lipnju 1815. godine poražen u… više »

MOJA EUROPA

Orbanova računica protiv Junckera

objavljeno prije 1 mjesec i 25 dana

Svakog jutra pri doručku se svađamo na što da se danas žalimo - tako je jedan komičar jednom karakterizirao našu mađarsku osebujnost. Tu ima nečega. Nitko se ne svađa i ne žali… više »