Svijet
EU

Dogovorena uspostava Europskog obrambenog fonda

objavljeno prije 1 mjesec i 2 dana

"Zadovoljstvo mi je objaviti da smo dogovorili čvrst, prema budućnosti okrenut instrument koji će pojačati istraživanje i razvoj zajedničkih sposobnosti u području sigurnosti i obrane. Novi… više »

Dogodilo se na današnji dan - 15. prosinca

objavljeno prije 1 mjesec i 3 dana

Povelja o pravima čovjeka, famozni Bill of Rights, postao je pravovaljan ratifikacijom u zadnjoj potrebnoj državi, Virginiji na današnji dan 1791. Inače, ovaj je dan prepun tužnih… više »

WWF

Neki darovi ne mogu čekati

objavljeno prije 1 mjesec i 3 dana

Ove godine blagdani neće biti kao što smo navikli. Pandemija je promijenila naše živote, no darovi koje odlučimo pokloniti mogu nam dati nadu u bolju budućnost i zdraviji… više »

PITANJE

Hoće li tiha noć zaista biti tiha?

objavljeno prije 1 mjesec i 3 dana

Jedno je jasno: dan prije nego što će kancelarka Angela Merkel s premijerima saveznih pokrajina odlučiti o mjerama borbe protiv pandemije koronavirusa preko božićnih praznika u… više »

Dogodilo se na današnji dan - 14. prosinca

objavljeno prije 1 mjesec i 4 dana

Zbog nedostatka kvalificiranih časnika u austrijskoj vojsci i stalne potrebe za kvalitetnim časnicima za ratove protiv pruskog kralja Fridrika II. kraljica Marija Terezija je 14. prosinca… više »

STVARNO?

Emisije ugljika padaju... ali samo kratko

objavljeno prije 1 mjesec i 4 dana

Globalne emisije ugljikova dioksida koje su posljedica sagorijevanja ugljena, nafte i plina pale su sedam posto u 2020. u usporedbi sa 2019., prema istraživanju europskih znanstvenika… više »

COOL

Povrtnjaci idu u vis

objavljeno prije 1 mjesec i 4 dana

Danski stručnjaci rade na transformiranju industrijske hale bez prozora nedaleko od Kopenhagena u najveću europsku vertikalnu farmu. Na četrnaestokatnim skelama, koje će sezati od… više »

Dogodilo se na današnji dan - 13. prosinca

objavljeno prije 1 mjesec i 5 dana

Tridentski sabor je devetnaesti ekumenski sabor Katoličke crkve kojeg je 13. prosinca 1545. otvorio papa Pavao III. u Tridentu (današnjem Trentu u Italiji). Sabor je bio odgovor na… više »

DOGOVOR

Klimatski ciljevimi EU za 2030.

objavljeno prije 1 mjesec i 5 dana

"Europa je lider u borbi protiv klimatskih promjena. Odlučili smo smanjiti emisiju stakleničkih plinova za najmanje 55 posto do 2030. godine", objavio je u petak ujutro na Twitteru… više »

EHHH...

Covid ne smije zasjeniti klimatske promjene

objavljeno prije 1 mjesec i 5 dana

Hrvatska je izuzetno ranjiva na te krize pa ovim priopćenjem još jednom želimo ukazati na nužnost hitnog i usmjerenog djelovanja kako bismo prevenirali socijalni kolaps i ostavili… više »

INTEGRACIJA

Korona kao šansa za integraciju

objavljeno prije 1 mjesec i 5 dana

Suživot ljudi migrantskog podrijetla i domaćeg stanovništva se poboljšao. Pokazao je to integracijski barometar Stručnog vijeća njemačkih zaklada za integraciju i migracije… više »

Dogodilo se na današnji dan - 12. prosinca

objavljeno prije 1 mjesec i 6 dana

Američki je Ustav morao proći ratifikaciju svih konstitutivnih država, pa je tako na današnji dan 1787. godine Pennsylvania postala druga država koja ga je prihvatila. Samo trinaest… više »

UPS?

Greenpeace piše INA-i

objavljeno prije 1 mjesec i 6 dana

"Potpuno je neshvaljivo i skandalozno da kompanija poput INA-e, koja se pokušava prikazati odgovornom i pouzdanom, izgubi plinsku platformu na moru i da je trebalo čak pet dana da se… više »

PITANJE

Što se to događa sa sjemenom u Hrvatskoj?

objavljeno prije 1 mjesec i 6 dana

Vezano za Prijedlog novog Zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja (Narodne novine, br. 140/05, 35/08, 25/09, 124/10, 14/11, 55/11, 115/18 i 32/20), a… više »

EKOSFERA

Međunarodni dan planina: Sačuvajmo planinsku bioraznolikost

objavljeno prije 1 mjesec i 6 dana

Planine osiguravaju najveću količinu slatke vode, reguliraju klimu i kvalitetu zraka, staništa su četvrtine biljnih i životinjskih vrsta, dok 15% svjetske populacije živi upravo u… više »