Svijet

Dogodilo se na današnji dan - 10. studenoga

objavljeno prije 2 mjeseca i 10 dana

U bitki kod Varne osmanske snage su 1444. godine porazile kršćansku vojsku hrvatsko-ugarskoga kralja Vladislava I. Brojčano gotovo trostruko nadjačani europski vitezovi dobro su se… više »

HMMM

Kome (još) treba žilet-žica na slovensko-hrvatskoj granici?

objavljeno prije 2 mjeseca i 10 dana

Iako žica koju su slovenske vlasti prije točno dvije godine postavile na granici s Hrvatskom već dugo nije u fokusu medija i javnosti, ona i dalje brine stanovništvo uz granicu,… više »

Dogodilo se na današnji dan - 9. studenoga

objavljeno prije 2 mjeseca i 11 dana

Jack Trbosjek (eng. Jack the Ripper) pseudonim je nadjeven serijskom ubojici koji je svoje žrtve ubijao i masakrirao u drugoj polovici 1888. godine. Ime je došlo iz pisma što ga… više »

WOW

Njemačka priznala treći spol

objavljeno prije 2 mjeseca i 11 dana

Njemačka je i službeno priznala treći spol. Do kraja 2018. u rodnim će listovima i ostalim dokumentima, uz opciju "muško" i "žensko" postojati i treća opcija. Termin trećeg spola… više »

Dogodilo se na današnji dan - 8. studenog

objavljeno prije 2 mjeseca i 12 dana

Hernan ili Hernando Cortes, španjolski je konkvistador, pustolov i istraživač. Osvojio je 1519.-1521. veliku državu Azteka (današnji Meksiko) za Španjolsku i time znatno… više »

Dogodilo se na današnji dan - 7. studenoga

objavljeno prije 2 mjeseca i 13 dana

Pojam broda duhova nastao je najviše temeljem priče o Mary Celeste, teretnom brodu koji je na današnji dan 1872. godine isplovio iz New Yorka prema Genovi, da bi nakon nepunih… više »

Dogodilo se na današnji dan - 6. studenoga

objavljeno prije 2 mjeseca i 14 dana

Gaj Julije Cezar bio je rimski vojskovođa, političar i pisac. Najslavniji rimski Imperator, Cezar je brojnim vojnim pobjedama znatno proširio utjecaj i vlast Rimskog imperija.… više »

ZANIMLJIVO!

EU ili ASEAN? Koji je model bolji?

objavljeno prije 2 mjeseca i 14 dana

U povijesti regionalne integracije 1967. godina je bila posebna. Utemeljen je Savez država jugoistočne Azije, a tadašnja je Europska ekonomska unija okončala prvu fazu dubinske… više »

Dogodilo se na današnji dan - 5. studenoga

objavljeno prije 2 mjeseca i 15 dana

Na današnji dan, 5. studenog 1872. godine, Susan B. Anthony (1820.-1903.), velika sufražetkinja, glasala je na izborima za američkog predsjednika - i time zaradila prekršajnu… više »

Dogodilo se na današnji dan - 4. studenoga

objavljeno prije 2 mjeseca i 16 dana

Bitka kod Wabasha dogodila se 4.11. 1791. na Sjeverozapadnom teritoriju između konfederacije američkih Indijanaca i Američke vojske. Spada u najveću pobjedu Indijanaca nad vojskom. Vodio ih… više »

DA?

Carles Puigdemont ostaje u Bruxellesu?

objavljeno prije 2 mjeseca i 16 dana

„Nije mi ništa o tome rekao, ali kako situacija sada izgleda, ne očekujem da će se idućih tjedana vratiti u Španjolsku", rekao je Puigdemontov odvjetnik Paul Bekaert u… više »

Dogodilo se na današnji dan - 3. studenoga

objavljeno prije 2 mjeseca i 17 dana

Carska i kraljevska dvojna monarhija Austro-Ugarska (1867. - 1918.) bila je višenacionalna država u Srednjoj Europi s vladarima iz kuće Habsburg. U njoj su živjeli Nijemci, Talijani,… više »

Dogodilo se na današnji dan - 2. studenoga

objavljeno prije 2 mjeseca i 18 dana

Navijačice ili ''cheerleadersice'' privlače pozornost na svakom sportskom događaju. Navijanje kao posebna disciplina definira se kao sport u kojem se koriste elementi plesa, navijanja i… više »

OBLJETNICE

Ništa se sporije ne zaboravlja od uvrede i brže od dobročinstva

objavljeno prije 2 mjeseca i 18 dana

Ove godine je iznimno ovaj Dan reformacije, 31. listopada, državni praznik za čitavu Njemačku - inače je to praznik samo u pokrajinama u kojima su većina vjernika protestanti (u pet… više »

Dogodilo se na današnji dan - 1. studenoga

objavljeno prije 2 mjeseca i 19 dana

Prije 18. stoljeća, Lisabon je pogodilo nekoliko većih potresa. S procijenjenim stanovništvom od 200 000 do 275 000, Lisabon je 1755. bio jedan od najvećih gradova Europe. Između… više »