Svijet

Dogodilo se na današnji dan - 2. siječnja

objavljeno prije 17 dana i 6 sati

Drugi dan nove godine 1492. godine najveće veselje bilo je u Španjolskoj, gdje su kralj Ferdinand II i kraljica Isabella postali suvereni na cjelokupnom teritoriju, preuzevši… više »

Dogodilo se na današnji dan - 1. siječnja

objavljeno prije 18 dana i 6 sati

Dolazak Nove Godine obično označava i nove početke, no, na samom startu 404. godine došlo je do završetka službenih gladijatorskih igara u Rimskom carstvu. Mnogo kasnije,… više »

OPREZ!

Pojačane mjere sigurnosti na dočecima Nove širom svijeta

objavljeno prije 18 dana i 18 sati

Teroristi propale Islamske države zaprijetili su napadima na klubove i crkve u novogodišnjoj noći, što je djelomično razlog zbog kojeg je sigurnost u cijeloj Europi na visokoj… više »

KOMENTAR

Što je najveći izazov za EU u 2018.?

objavljeno prije 18 dana i 22 sata

Dragovoljni odlazak Britanaca iz Europske unije neće biti lako organizirati slijedeće godine, ali politički tu vlada sloga među ostalih 27 zemalja EU. U usporedbi sa Brexitom, doista će biti… više »

Dogodilo se na današnji dan - 31. prosinca

objavljeno prije 19 dana i 6 sati

Stara godina uobičajeno nije pretjerano bogata događanjima od svjetske važnosti, no nekolicina bitnijih stvari ipak je obilježila zadnji dan godine. Tako je 1879. godine Thomas Alva Edison,… više »

Dogodilo se na današnji dan - 30. prosinca

objavljeno prije 20 dana i 6 sati

Uobičajeno usporavanje događaja na pragu nove godine ipak je ovaj dan u povijesti obilježilo s nekoliko važnih stvari. Tako je 1854. godine utemeljena prva naftna kompanija u SAD,… više »

Dogodilo se na današnji dan - 29. prosinca

objavljeno prije 21 dan i 6 sati

Na današnji dan 1885. Gottlieb Daimler patentirao je prvi motocikl ugradivši u drveni okvir bicikla benzinski motor sa zračnim hlađenjem. Daimler je jedna od ključnih ličnosti u… više »

STRAŠNO!

UNICEF upozorava: djecu se sve više iskorištava kao oružje u ratovima

objavljeno prije 21 dan i 17 sati

Djeca se u ratnim zonama sve više koriste kao oružje - regrutira ih se u borbu, prisiljava na ubojstva i samoubojstva i iskorištava ih se na tisuće načina. U sažetku… više »

Dogodilo se na današnji dan - 28. prosinca

objavljeno prije 22 dana i 6 sati

Galileo Galilei na današnji dan 1612. godine postaje prvi astronom koji je detaljno promotrio našeg udaljenog susjeda iz Sunčevog sustava, planet Neptun. Iako jedan od pionira… više »

EUROPA

Tajna Macronovog uspjeha: za svakog ponešto

objavljeno prije 22 dana i 22 sata

Šetnja kroz Elizejsku palaču počela je na prvom katu, u uredu šefa države. Od samog početka jasno je dao do znanja da puno radi i malo spava. Tako je poruka između redaka… više »

Dogodilo se na današnji dan - 27. prosinca

objavljeno prije 23 dana i 6 sati

Aja Sofija ili Crkva Svete mudrosti najprepoznatljiviji je simbol Istanbula. Građevina koja je bila crkva, zatim prenamijenjena u džamiju, a potom u muzej, predstavlja remek-djelo bizantske… više »

Dogodilo se na današnji dan - 26. prosinca

objavljeno prije 24 dana i 6 sati

Ruski carevi nisu tijekom stoljeća imali previše oporbe, osim zadnjeg kojeg su komunisti skratili za glavu zajedno s cijelom obitelji. No, početkom 19. stoljeća, upravo na… više »

Dogodilo se na današnji dan - 25. prosinca

objavljeno prije 25 dana i 6 sati

Prema Novom zavjetu, kao jedinom izvoru, Isus se rodio u judejskom gradu Betlehemu u Palestini, za vladavine rimskog cara Augusta i judejskog kralja Heroda. Prema Luki, Josip i Marija morali… više »

SITUACIJA

SAD i Rusija: opasnost srednjeg dometa

objavljeno prije 25 dana i 22 sata

Washingtonski sporazum o nuklearnom oružju srednjeg dometa (INF) star je tri desetljeća. Potpisali su ga 1987. Ronald Reagan i Mihail Gorbačov i u načelu je jednostavan: SAD i tadašnji… više »

Dogodilo se na današnji dan - 24. prosinca

objavljeno prije 26 dana i 6 sati

Badnjak je dan kada se ljudi žele u miru okupiti s obitelji i ne raditi previše, no ipak je kroz povijest na ovaj dan bilo dovoljno zanimljivih događaja. Neki od njih bili su potpuno u… više »