Svijet
COOL

Trump zauvijek suspendiran s Twittera

objavljeno prije 7 dana i 8 sati

Profil @realDonaldTrump s 88 milijuna pretplatnika na Twitteru suspendiran je odmah nakon nasilja u Washingtonu - isprva na 12 sati. Međutim, nakon toga, Donald Trump je opet nastavio… više »

ANALIZA

SAD: 1-0 za demokraciju

objavljeno prije 7 dana i 13 sati

„Američka demokracija preživjela je Donalda Trumpa, ali nije preživjela slika koju je svijet imao o američkoj demokraciji", sažima stanje bugarski politolog Ivan Krastev nakon napada… više »

UPS!

Demokrati će u ponedjeljak iznijeti optužbe za opoziv Trumpa

objavljeno prije 7 dana i 16 sati

Optužbe su sastavili demokratski zastupnici David Cicilline, Ted Lieu i Jamie Raskin, poslije ovotjednog napada na američki Kapitol koji su… više »

Dogodilo se na današnji dan - 9. siječnja

objavljeno prije 8 dana

Rubrika ovog tipa uvijek donosi neka zbivanja od svjetskog značaja, ali i neki naizgled manje važni događaji također su zanimljivi. Tako je na današnji dan zapanjeni Kristofor Kolumbo… više »

KATASTROFA?

Prirodne katastrofe prouzročile 210 milijardi dolara štete u 2020. godini

objavljeno prije 8 dana i 5 sati

Iznos je za četvrtinu veći nego u 2019. godini, a poklopio se s osjetno pojačanim rizicima koje donosi globalno zatopljenje. Osigurani su gubici porasli 44 posto, na 82 milijarde dolara,… više »

Globalno zatopljenje
EHHH...

Druga najtoplija godina u povijesti

objavljeno prije 8 dana i 12 sati

Šest godina od 2015. najtoplijih je šest godina od početka mjerenja, kao što je i 20 od protekle 21, što je dokaz kontinuiranog trenda, izvijestila je… više »

SVAŠTA

Šok i zgražanje u Europi nad prizorima iz Washingtona

objavljeno prije 8 dana i 16 sati

Iz Berlina je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas povukao tmurnu paralelu zbivanja u Washingtonu s najmračnijim dobom njemačke povijesti: "Neprijatelji demokracije će se… više »

Dogodilo se na današnji dan - 8. siječnja

objavljeno prije 9 dana

Poslovanje preko oceana počelo je još davno, no prva službeno utemeljena tvrtka u Americi bila je New York Fishing Co, upisana u registar na današnji dana 1675. godine.… više »

FAO

Cijene hrane u 2020. na najvišoj razini u tri godine

objavljeno prije 9 dana i 5 sati

FAO-v indeks koji mjeri promjene cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda porastao je u prosincu 2,2 posto u odnosu na studeni, na prosječnih 107,5 bodova. U cijeloj… više »

NAPOKON

Europska komisija odobrila cjepivo Moderne

objavljeno prije 9 dana i 10 sati

Zemlje članice Europske unije počele su 27. prosinca cijepiti stanovništvo cjepivom Pfizer/BioNtech i pokušavaju ubrzati taj proces u kojem kasne u usporedbi sa Sjedinjenim… više »

NAPOKON

Joe Biden napokon izabran za predsjednika SAD

objavljeno prije 9 dana i 13 sati

Američki Kongres je dan nakon upada Trumpove rulje u zgradu Kapitola potvrdio pobjedu Joea Bidena na američkim predsjedničkim izborima. Kongres koji je sinoć zbog upada… više »

WOW!

Trump potaknuo nasilje u Kongresu

objavljeno prije 9 dana i 16 sati

Donald Trump ne preza ni pred čim... jer ovo što se noćas dogodilo, bit će zapamćeno u američkoj povijesti - bijesna rulja, nahuškana od strane Trumpa, provalila je u Kongres i… više »

Dogodilo se na današnji dan - 7. siječnja

objavljeno prije 10 dana

Ponekad se zapanjimo kada čujemo za što su sve bili sposobni ljudi u prilično dalekoj prošlosti, a jedan od takvih podviga je i otkriće prva tri Jupiterova satelita, Io, Europe… više »

PROBLEMI

Zatopljavanje istočnog Mediterana dovodi do nestanka izvornih vrsta

objavljeno prije 10 dana i 10 sati

Vode uz obale Izraela među najtoplijima su na Mediteranu i već su se zagrijale tri stupnja Celzija u protekla četiri desetljeća i ljeti je temperatura mora redovito iznad 30 stupnjeva… više »

Dogodilo se na današnji dan – 6. siječnja

objavljeno prije 11 dana

Vinodolski zakonik je najstariji cjelovito sačuvani spomenik običajnog prava na hrvatskom jeziku, a u slavenskom svijetu od njega je starija samo Ruska pravda. Izvornik ovog spisa napisan je… više »