Svijet
KOMENTAR

Zašto (ipak) trebamo heroje?

objavljeno prije 17 dana i 2 sata

Pred kraj Drugog svjetskog rata, njemački dramatičar Bertol Brecht u usta svog junaka Galilea Galileija stavlja rečenicu: „Nesretna je zemlja kojoj su potrebni heroji." Rečenicu kojom… više »

Dogodilo se na današnji dan - 5. travnja

objavljeno prije 17 dana i 10 sati

Pocahontas, princeza indijanskog plemena Powhatana u Virginiji, udala se na današnji dan 1614. za engleskog kolonista i uzgajivača duhana Johna Rolfea. Brak je pridonio smirivanju… više »

KOMENTAR

Povlačenje SAD-a iz Sirije? Loša ideja!

objavljeno prije 18 dana i 2 sata

Što god rekli o američkom predsjedniku Trumpu, on zna kako zaokupiti razmišljanja analitičara. Njegova najnovija vanjskopolitička ideja da povuče američke postrojbe iz Sirije… više »

Dogodilo se na današnji dan - 4. travnja

objavljeno prije 18 dana i 10 sati

Sir Francis Drake, čuveni britanski moreplovac i poznati pirat koji je operirao s izričitom kraljevskom dozvolom za pljačku španjolskih brodova, na današnji je dan 1581. godine… više »

PROBLEM(ČIĆ)I?

Vruće – ili opet tek mlako proljeće u Francuskoj?

objavljeno prije 19 dana i 2 sata

Francuska vlada je još prošle jeseni krenula u reforme radnog prava i već tada su sindikati najavljivali „vruću jesen" predsjedniku Macronu. Od toga nije ispalo mnogo:… više »

Dogodilo se na današnji dan - 3. travnja

objavljeno prije 19 dana i 10 sati

Između Saint Josepha u Missouriju i Sacramentoa u Kaliforniji 1860. godine obavljen je prvi uspješni prijenos pošte legendarnog Pony Expressa. Prva poštanska služba koja… više »

Dogodilo se na današnji dan - 2. travnja

objavljeno prije 20 dana i 10 sati

Sultan Mehmed II. 1453. godine započeo je opsadu Carigrada. S oko 100.000 turskih vojnika i plaćenika Mehmed je nakon pustošenja okolice opkolio drevni grad s kopna, a nakon poraza… više »

Dogodilo se na današnji dan - 1. travnja

objavljeno prije 21 dan i 10 sati

U Chicagu je 1891. godine osnovana kompanija Wrigley. Na početku rada kompanija je proizvodila i prodavala proizvode poput sapuna i praška za pecivo, a 1892. William Wrigley, vlasnik… više »

WTF?

Otkrivanje elektronskog identiteta uvjet za vizu za SAD?

objavljeno prije 21 dan i 17 sati

Viza za SAD jedan je od traženijih dokumenata na svijetu, no sad će ga biti malo teže dobiti - State Department najavio je novu mjeru koja se neće svidjeti svima. Naime, osobe koje žele… više »

ESKALACIJA?

Europska komisija želi i "vojni Šengen"

objavljeno prije 21 dan i 21 sat

"Ako ne možemo pomicati našu opremu i ljude, ne možemo se niti braniti. Sveobuhvatna vojna reforma do 2025. iziskuje i mogućnost brzog prebacivanja ljudi i vojne opreme", objasnila je… više »

Dogodilo se na današnji dan - 31. ožujka

objavljeno prije 22 dana i 10 sati

Na Siciliji je 1282. godine buknula pobuna protiv kralja Karla I. Roberta (Anžuvinca) koji je 1266. uz Papinu podršku preuzeo vlast nad otokom. Pobuna je označila početak Rata… više »

Dogodilo se na današnji dan - 30. ožujka

objavljeno prije 23 dana i 10 sati

Halleyev komet koji svakih 75.3 godine 'posjeti' centar Sunčevog sustava, prvi je put zabilježen 240. godine pr.K. u Kini, a astronomi su ga tom prilikom optužili za smrt svoje carice. U… više »

ZAOŠTRAVANJE

Protjerivanje ruskih diplomata se nastavlja

objavljeno prije 24 dana i 2 sata

Više od dvadeset zapadnih zemalja priključilo se akciji protjerivanja ruskih diplomata zbog napada nervnim otrovom na ruskog dvostrukog agenta Skripalja i njegovu kći. Od 28 članica… više »

Dogodilo se na današnji dan - 29. ožujka

objavljeno prije 24 dana i 10 sati

Na današnji dan 1798. formirana je jedna od najutjecajnijih i za život najpoželjnijih europskih zemalja, Švicarska. Oko osamdesetak godina kasnije kraljica Victoria otvorila je… više »

DILEME

Mora li Njemačka izručiti Puigdemonta?

objavljeno prije 25 dana i 2 sata

Što se Puigdemontu predbacuje? Carles Puigdemont u listopadu prošle godine proglasio neovisnost Katalonije od Španjolske i time prekršio španjolski… više »