Svijet

Dogodilo se na današnji dan - 10. listopada

objavljeno prije 9 dana i 6 sati

Rijetko koja religija na svijetu nije pretrpjela raskol dvaju ili više pravaca koji vjeruju da na ispravan način tumače riječi svojih proroka, pa ni islam nije ostao pošteđen… više »

UFF!

Stotine toplinskih rekorda srušeno ljetos

objavljeno prije 9 dana i 13 sati

Gotovo 400 temperaturnih rekorda srušeno je na sjevernoj polutki tijekom ljeta, pokazala je analiza temperaturnih zapisa, prenosi BBC. Rekordi su srušeni u 29 zemalja od 1.… više »

AKTIVIZAM

Klimatska pobuna širom svijeta

objavljeno prije 9 dana i 22 sata

Akcije se održavaju širom svijeta u velikim gradovima među kojima su Berlin, London, Pariz, Madrid, Amsterdam, New York i drugi. Aktivisti za zaštitu klime iz pokreta… više »

Dogodilo se na današnji dan - 9. listopada

objavljeno prije 10 dana i 6 sati

Marija Tudor, peto i jedino preživjelo dijete Henrika VIII i Elizabete od Yorka udala se za 52-godišnjeg francuskog Kralja Luja XII koji iz prethodna dva braka nije dobio nasljednika.… više »

NOBELOVCI

Nobelova nagrada za fiziku 2019.

objavljeno prije 10 dana i 17 sati

James Peebles, Michel Mayor i Didier Queloz u utorak su u Stockholmu proglašeni dobitnicima Nobelove nagrade za fiziku za 2019. za "revolucionarna" otkrića o svemiru. Dodijeljena im je… više »

Dogodilo se na današnji dan - 8. listopada

objavljeno prije 11 dana i 6 sati

Nakon što je Dmitar Zvonimir, nasljednik Krešimira IV., prisegnuo da će biti vjeran podanik papi Grguru VII., papin poslanik Gebizon okrunio ga je za kralja 8. listopada 1075. u… više »

STRAŠNO!!

Svaka peta vrsta divljih životinja predmet je trgovine

objavljeno prije 11 dana i 13 sati

Više od 5500 vrsta ptica, sisavaca, vodozemaca i gmazova predmet je trgovine na tržištu divljim životinjama, što je otprilike 50 posto više nego što se… više »

OBILJEŽAVANJE

Dan zaštite Dinarida

objavljeno prije 11 dana i 16 sati

Generalna Skupština Parkova Dinarida - mreže zaštićenih područja Dinarida proglasila je 7. listopad Danom zaštite Dinarida s ciljem naglašavanja značaj prirodne i… više »

NOBEL 2019

Nobelova nagrada za medicinu za 2019.

objavljeno prije 11 dana i 17 sati

Američki znanstvenici William Kaelin i Gregg Semenza te Britanac Peter Ratcliffe ovogodišnji su dobitnici Nobelove nagradu za fiziologiju ili medicinu za 2019., za istraživanja o… više »

RAZMIŠLJANJA

Prijeti nova izbjeglička kriza

objavljeno prije 11 dana i 22 sata

"Moramo više pomoći našim europskim partnerima ukontroli na vanjskim granicama EU", izjavio je njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer za list „Bild am… više »

Dogodilo se na današnji dan - 7. listopada

objavljeno prije 12 dana i 6 sati

Velika flota 'Svete lige', sačinjena od španjolskog, mletačkog, đenovskog i malteškog, te brodovlja Svete Solice i Savojskoga kneževstva, 1571. godine u bitci kod Lepanta,… više »

JOŠ PROBLEMA...

Brexit i Sjeverna Irska

objavljeno prije 12 dana i 12 sati

Velika Britanija otvorena je za određenu fleksibilnost kad je posrijedi mehanizam koji bi vlastima Sjeverne Irske omogućio donošenje odluke o tomu hoće li ta britanska pokrajina ostati… više »

MA DA?

Indija zabranjuje plastične vrećice

objavljeno prije 12 dana i 15 sati

Program indijskog premijera Narandre Modija Swatch Bharat - Čista Indija već godinama ima kao zaštitni znak naočale Mahatme Gandhija. Modi smatra da još… više »

EHHH...

Tamna strana Oktoberfesta

objavljeno prije 12 dana i 22 sata

Radni dan na Oktoberfestu za mene, kao i za sve žene koje ovdje rade, počinje istim ritualom - šminkom i uljepšavanjem. Prvo prikrivanjem tamnih podočnjaka, a onda… više »

Dogodilo se na današnji dan – 6. listopada

objavljeno prije 13 dana i 6 sati

Na današnji dan 1781. godine započela je opsada Yorktowna, posljednja bitka Američkog rata za nezavisnost. Napad su predvodili generali George Washington i De Rochambeu protiv… više »