Svijet

Dogodilo se na današnji dan - 13. listopada

objavljeno prije 10 dana i 19 sati

Agripina Mlađa, sestra cara Kaligule, 54. godine otrovala je muža Klaudija, tadašnjeg rimskog cara, kako bi na njegovo mjesto sjeo njezin sin Neron koji je ujedno bio posljednji… više »

ANALIZA

Olujna jesen pred Angelom Merkel

objavljeno prije 11 dana i 11 sati

Neki komentatori smatraju da je Angela Merkel pred mladeži svoje stranke nastupila odlično. Tako, na primjer, Die Welt piše da su pored nje mladi izgledali staro. Kancelarka Njemačke i… više »

Dogodilo se na današnji dan - 12. listopada

objavljeno prije 11 dana i 19 sati

Veliki kralj iz iranske dinastije Ahemenida, vojskovođa, zakonodavac i osnivač Perzijskog Carstva Kir Veliki, 539. godine pr.n.e. osvojio je drevni Babilon bez većeg otpora. Herodot… više »

ANALIZA

U iščekivanju zime: izbjeglice u BiH

objavljeno prije 12 dana i 11 sati

Njihov cilj Zapadna Europa, Slovenija i prije svega Italija. Hrvatska je doduše članica EU ali nije dio Šengenskog prostora koji podrazumijeva slobodan protok ljudi i roba.… više »

Dogodilo se na današnji dan - 11. listopada

objavljeno prije 12 dana i 19 sati

Na današnji dan 1945. nastavljen je Kineski građanski rat između vladajućeg Kuomintanga (Kineske nacionalističke partije) i Komunističke stranke (CPC) koji je izvorni počeo u travnju… više »

DOĐITE

Dr. Will Tuttle u Zagrebu i Splitu

objavljeno prije 13 dana i 7 sati

Dr. Will Tuttle, priznati američki spisatelj, inspirativni govornik, edukator, pijanist, skladatelj i autor knjige Hrana za mir (World Peace Diet), objavljene na 16 jezika, uključujući i… više »

BORBA

Orbánova "objava rata" Europskoj uniji

objavljeno prije 13 dana i 10 sati

Jedan video-klip koji je objavila Orbanova vlade omiljena je tema u Mađarskoj. To je bijesni krik protiv Europskog parlamenta, u čijoj pozadini se može čuti dramatična glazbena podloga. "Ne… više »

Dogodilo se na današnji dan - 10. listopada

objavljeno prije 13 dana i 19 sati

Rijetko koja religija na svijetu nije pretrpjela raskol dvaju ili više pravaca koji vjeruju da na ispravan način tumače riječi svojih proroka, pa ni islam nije ostao pošteđen… više »

CYBER RATOVANJE

Što se krije iza nove agresivnosti Rusije?

objavljeno prije 14 dana i 11 sati

Dokazi su ozbiljni: tajne službe Nizozemske, Velike Britanije i Švicarske navode imena, a ponekad čak i rang ruskih agenata koji stoje iza vala nedavnih cyber napada. Amerikanci,… više »

Dogodilo se na današnji dan - 9. listopada

objavljeno prije 14 dana i 19 sati

Marija Tudor, peto i jedino preživjelo dijete Henrika VIII i Elizabete od Yorka udala se za 52-godišnjeg francuskog Kralja Luja XII koji iz prethodna dva braka nije dobio nasljednika.… više »

POLITIKA

Izbori u BiH - strah je i dalje ključni motiv birača

objavljeno prije 15 dana i 7 sati

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine (SIP) objavila je u ponedjeljak (8.10.) prve nepotpune, službene rezultate izbora za članove Predsjedništva BiH na osnovi… više »

Dogodilo se na današnji dan - 8. listopada

objavljeno prije 15 dana i 19 sati

Nakon što je Dmitar Zvonimir, nasljednik Krešimira IV., prisegnuo da će biti vjeran podanik papi Grguru VII., papin poslanik Gebizon okrunio ga je za kralja 8. listopada 1075. u… više »

MA DA?

Vjetroelektrane su također čimbenik klimatskih promjena

objavljeno prije 16 dana i 7 sati

Vjetroelektrane, jedina alternativa fosilnim gorivima koja je stvarno zaživjela, ipak pridonose klimatskim promjenama zbog načina na koji preraspoređuju toplinu i vlagu u atmosferi, prema… više »

Dogodilo se na današnji dan - 7. listopada

objavljeno prije 16 dana i 19 sati

Velika flota 'Svete lige', sačinjena od španjolskog, mletačkog, đenovskog i malteškog, te brodovlja Svete Solice i Savojskoga kneževstva, 1571. godine u bitci kod Lepanta,… više »

ODSTREL

Krvava basna za milijun kuna

objavljeno prije 17 dana i 4 sata

Milijun kuna dodijelilo je Ministarstvo poljoprivrede lovcima prošli tjedan, e da se intenzivnije posvete izlovu lisice i čaglja diljem Hrvatske. Potonja zvijer, srodnik šakala… više »