Svijet
ANALIZA

Boris Johnson – jedini ozbiljan protivnik Borisa Johnsona

objavljeno prije 11 dana i 11 sati

Boris Johnson je bio kod frizera i smršavio je. Tako se pred javnošću pokazao takoreći u novom formatu, ne samo izgledom već i taktikom. Posljednjih kriznih mjeseci suzdržavao… više »

Dogodilo se na današnji dan - 14. lipnja

objavljeno prije 11 dana i 19 sati

Današnji dan posebno je zanimljiv Amerikancima, jer je 14. lipnja 1775. osnovana Američka kopnena vojska (US Army), a dvije godine kasnije se službeno počela koristiti prepoznatljiva… više »

AKCIJA

U središtu Zagreba, udruge i psi poručuju: Ljubav se ne kupuje

objavljeno prije 12 dana i 2 sata

Ljubav se ne može kupiti - poručuju udruge za zaštitu životinja koje već godinama zbrinjavaju napuštene životinje i koje su se u to nebrojeno puta uvjerile. 15. 6. 2019. na… više »

WWF

Tjedno pojedemo jednu kreditnu karticu

objavljeno prije 12 dana i 6 sati

Nedavno provedeno istraživanje pokazuje veliku mogućnost da tjedno u svoj organizam unosimo prosječno pet grama plastike, što je proporcionalno količini plastike u jednoj kreditnoj… više »

AKCIJA

Hongkong želi demokraciju

objavljeno prije 12 dana i 11 sati

Stanovnici Hongkonga svijetu impresivno pokazuju koliko je važno založiti se za demokraciju. Akademske 2017./2018. godine sam kao gostujući znanstvenik na City University Hongkong postao… više »

Dogodilo se na današnji dan - 13. lipnja

objavljeno prije 12 dana i 19 sati

Martin Luther, začetnik reformacije koji je 1517. godine objavio svojih 95 teza, što je za sobom povuklo svađu s papom i ekskomunikaciju iz Katoličke crkve četiri godine kasnije, na… više »

Dogodilo se na današnji dan - 12. lipnja

objavljeno prije 13 dana i 19 sati

Francuska povijesna junakinja i svetica Ivana Orleanska je 1429. povela francusku vojsku u svoju prvu opsadu pod gradić Jargeau. Mlada seljanka koja je francuske vojne zapovjednike uvjerila… više »

Dogodilo se na današnji dan - 11. lipnja

objavljeno prije 14 dana i 19 sati

Prema izračunima grčkog matematičara, astronoma i oca geografije Eratostena, 1184. godine p.n.e. osvojena je, opljačkana i spaljena Troja. Jedini povijesni izvor u kojem se opisuje… više »

GROZNO

Koliko mikroplastike unosimo u organizam?

objavljeno prije 15 dana i 5 sati

Prosječna osoba godišnje konzumira najmanje 50.000 mikroplastičnih čestica, a još toliko ih udahne, rezultati su prve studije o unosu plastičnog otpada u ljudski organizam,… više »

STVARNO?

Nehumanitarna svakodnevica u humanitarnim organizacijama

objavljeno prije 15 dana i 11 sati

Organizacija koja se zalaže za dobro u svijetu opet se našla u negativnim udarnim vijestima. U srijedu se saznalo da Amnesty International mijenja svoje rukovodstvo. Glavni tajnik Kumi… više »

Dogodilo se na današnji dan - 10. lipnja

objavljeno prije 15 dana i 19 sati

Njemački kralj i car Svetog Rimskog Carstva Frederick I. Barbarossa, utopio se 1190. godine u rijeci Saleph u Anatoliji (današnji Göksu u Turskoj) čime su ozbiljno poremećeni… više »

MYTHBUSTERS

Raskrinkavanje mitova o tajnim službama

objavljeno prije 16 dana i 2 sata

Svijet je, kako to ponekad izgleda, danas poprilično kaotičan - a tajne službe uvijek i svuda u tome imaju svoj udio: u Engleskoj napad otrovom, u Crnoj Gori pokušaj puča, u Njemačkoj… više »

LOŠE...

Oceani rastu prebrzo...

objavljeno prije 16 dana i 7 sati

Oceani prekrivaju dvije trećine planeta i presudni su za život na Zemlji, a kao ekološka tema spominju se tek u raspravama o onečišćenju plastikom, no znanstvenici upozoravaju… više »

RAZMIŠLJANJA

Theresa May - najgora premijerka svih vremena?

objavljeno prije 16 dana i 11 sati

Politički nekrolozi koji prate kraj mandata Therese May su izrazito oštri. Je li ona bila najgora britanska premijerka od kraja osamnaestog stoljeća kada Lord North nije… više »

Dogodilo se na današnji dan - 9. lipnja

objavljeno prije 16 dana i 19 sati

Rimski car Neron je 53. godine oženio svoju polusestru Klaudiju Oktaviju koja je na isti dan 62. godine ubijena po njegovom nalogu, a i sam car je na isti dan 68. godine presudio sebi, iako… više »