Svijet nema prethodne stranice
PROBLEMI?

Nema dogovora o klimi

objavljeno prije 2 sata i 44 minute

Čelnici koji su se okupili u španjolskome gradu iz 196 zemalja i Europske unije trebaju se dogovoriti o konačnom dokumentu, o tome kako financirati siromašnije zemlje da… više »

KOMENTAR

Boris je pobijedio, Velika Britanija izgubila

objavljeno prije 9 sati i 44 minute

Svi smo znali kako će stvar završiti, zar ne? Ali evo male ilustracije: Konzervativci su posljednji put slavili ovako uvjerljivu pobjedu 1987. godine s Margaret Thatcher koja je veselo… više »

Dogodilo se na današnji dan - 14. prosinca

objavljeno prije 17 sati i 43 minute

Zbog nedostatka kvalificiranih časnika u austrijskoj vojsci i stalne potrebe za kvalitetnim časnicima za ratove protiv pruskog kralja Fridrika II. kraljica Marija Terezija je 14. prosinca… više »

LOŠE...

Humanitarne krize zbog globalnog zagrijavanja

objavljeno prije 1 dan

Globalno zagrijavanje moglo bi potaknuti humanitarne krize kakve svijet nije vidio od četrdesetih godina prošlog stoljeća, upozorila je u ponedjeljak visoka povjerenica Ujedinjenih… više »

SJAJNO!

Proglašen novi spomenik prirode

objavljeno prije 1 dan i 4 sata

Zaštita prirode Zagrebačke županije i Hrvatske od srijede (11.12.) je bogatija za jedno novo zaštićeno područje. Skupština Zagrebačke županije proglasila je Park oko… više »

HMMM...

„Green Deal“: poskupljuju gorivo i letenje, prijeti trgovinski rat?

objavljeno prije 1 dan i 7 sati

Zaštita klime je u modi. Većina ljudi u EU-u, pokazuju ankete, priželjkuje više mjera za smanjenje emisije štetnih plinova. Mlada švedska aktivistica Greta… više »

BREXIT, GO!

Johnson pobijedio na izborima

objavljeno prije 1 dan i 9 sati

Konzervativci Borisa Johnsona osvojili su najmanje 326 mandata na izborima u Velikoj Britaniji, što je dovoljno da osiguraju većinu i da Johnson ostane premijer. U svom govoru nakon… više »

Dogodilo se na današnji dan - 13. prosinca

objavljeno prije 1 dan i 17 sati

Tridentski sabor je devetnaesti ekumenski sabor Katoličke crkve kojeg je 13. prosinca 1545. otvorio papa Pavao III. u Tridentu (današnjem Trentu u Italiji). Sabor je bio odgovor na… više »

STRAŠNO!!

Čak i kratak boravak u zagađenim gradovima je opasan

objavljeno prije 2 dana i 3 sata

Zagađenje zraka često se povezivalo s povećanim rizikom za srčane bolesti, no "prirodni eksperiment" koji obuhvaća putnike u gradove zagađenije od onih u kojima žive može dati odgovor na… više »

WWF

WWF pozdravlja odluku Europske komisije

objavljeno prije 2 dana i 7 sati

Europska komisija danas je na konferenciji o vodama u Zaragozi zaključila kako Okvirna direktiva Europske unije o vodama uvelike odgovara svojoj svrsi te joj nisu potrebne nikakve izmjene.… više »

Dogodilo se na današnji dan - 12. prosinca

objavljeno prije 2 dana i 17 sati

Američki je Ustav morao proći ratifikaciju svih konstitutivnih država, pa je tako na današnji dan 1787. godine Pennsylvania postala druga država koja ga je prihvatila. Samo trinaest… više »

KASNO JE...

Otapanje leda na Grenlandu podiglo more za 11 milimetara

objavljeno prije 3 dana

Otapanje ledenog pokrova na Grenlandu podiglo je od 1992. razinu mora za 10,6 milimetara, objavili su znanstvenici u časopisu Nature. Otprilike 3800 tona leda otopilo se od 1992. do 2018.… više »

PANIKA?!

Klimatske promjene: panika ovladala zemljom

objavljeno prije 3 dana i 7 sati

"Želim da se uspaničite, da osjetite strah ... jer vaša kuća gori!" Riječi koje je Greta Thunberg izgovorila početkom godine u Davosu zasigurno će se naći na listi najvažnijih citata… više »

KOMENTAR

Summit po ruskom ukusu

objavljeno prije 3 dana i 9 sati

Stvari teku super, to je vjerojatno na predbožićnom susretu na vrhu u Parizu pomislio ruski predsjednik Vladimir Putin. Zapad i Ukrajina su spremni na blage ustupke, kako bi očarali… više »

Dogodilo se na današnji dan - 11. prosinca

objavljeno prije 3 dana i 17 sati

Ljubitelji jedrenja bilježe ovaj dan velikim slovima u svoje kalendare, jer je 1866. godine počela prva utrka jedrilica preko Atlantskog oceana. Trideset i pet godina kasnije nešto… više »