Svijet

Dogodilo se na današnji dan – 7. prosinca

objavljeno prije 1 mjesec i 13 dana

Marko Tulije Ciceron bio je odvjetnik, politički teoretičar, državnik, filozof i najveći rimski govornik. Poslije Cezarove smrti dolazi na čelo republikanske senatske stranke i govori tzv.… više »

PROBLEMI

Jeruzalem je ključ mira

objavljeno prije 1 mjesec i 13 dana

Arapska liga, a sada i turski predsjednik Tayyip Recep Erdogan, su više nego jasni: premještanje američkog veleposlanstva u Jeruzalem i time praktički priznanje Jeruzalema kao… više »

Dogodilo se na današnji dan - 6. prosinca

objavljeno prije 1 mjesec i 14 dana

Enciklopedija Britanika (engl. Encyclopædia Britannica) je sveobuhvatna enciklopedija nastala na engleskom jeziku. Vlasnik enciklopedije je „Korporacija Britanika". Prvo izdanje… više »

Dogodilo se na današnji dan - 5. prosinca

objavljeno prije 1 mjesec i 15 dana

Gotovo da i nema američkog filma u kojem se ne spominje neko bratstvo ili sestrinstvo s fakulteta. Prva takva organizacija osnovana je na današnji dan 1776. godine na College of… više »

PROBLEMI

Paralizirana Njemačka

objavljeno prije 1 mjesec i 15 dana

Najprije je predsjednik Frank-Walter Steimeier proteklog tjedna razgovarao s turskim predsjednikom Redžepom Tayyipom Erdoganom, a onda je i kancelarka Angela Merkel pozvala Ankaru. O čemu god… više »

Dogodilo se na današnji dan - 4. prosinca

objavljeno prije 1 mjesec i 16 dana

Prvi Thanksgiving u SAD dogodio se zapravo na današnji dan 1619. godine kada se 38 kolonista iz britanske župe Berkeley iskrcalo na obalu Virginije i zahvalilo Bogu na sigurnom… više »

Dogodilo se na današnji dan - 3. prosinca

objavljeno prije 1 mjesec i 17 dana

Današnji dan u povijest je ušao i po jednom kuriozitetu - prvi puta u povijesti sud je presudio rastavu braka. Dogodilo se to davne 1639. godine u Bostonu. Prošlo je 136… više »

KRIZA

Sukob i prije početka razgovora o „velikoj koaliciji“

objavljeno prije 1 mjesec i 17 dana

Možda kap koja je prelila čašu nije izlivena u Berlinu, nego u Bruxellesu: europsko glasovanje o prestanku uporabe pesticida gliposata čije je korištenje ipak dozvoljeno za… više »

Dogodilo se na današnji dan - 2. prosinca

objavljeno prije 1 mjesec i 18 dana

Nije lako biti papa, a jedan od boljih dokaza za tu tvrdnju je posao koji je na današnji dan 1804. godine morao obaviti papa Pio VII. Naime, nakon dugog opiranja, okrunio je Napoleona… više »

STVARNO?!

Postotak muslimanskog stanovništva u Europi do 2050. godine mogao bi se utrostručiti

objavljeno prije 1 mjesec i 18 dana

Čak iako se migracije u Europu zaustave, populacija muslimana na našim će prostorima u sljedećim desetljićima nastaviti rasti, pokazuju tako… više »

VAŽNO!

Zakon za legalizaciju istospolnih brakova prihvaćen u Australiji

objavljeno prije 1 mjesec i 18 dana

Australski gornji dom prihvatio je prijedlog zakona o istospolnim brakovima, što znači da bi isti trebao biti potpisan narednih dana. Australci su u velikoj većini… više »

Dogodilo se na današnji dan - 1. prosinca

objavljeno prije 1 mjesec i 19 dana

Predsjednički izbori u SAD nekad su bili bitka više osoba, pa su tako 1824. godine na današnji dan članovi Predstavničkog doma Kongresa morali birati predsjednika između Johna… više »

NAPOKON

Novo partnerstvo EU-a i Afrike

objavljeno prije 1 mjesec i 19 dana

Prije dvije godine europski i afrički šefovi vlada su se susreli na Malti da bi razgovarali o suzbijanju migracije. Od tadašnjih obećanja ispunjena su samo neka, i to vrijedi za… više »

Dogodilo se na današnji dan - 30. studenoga

objavljeno prije 1 mjesec i 20 dana

Na današnji dan 30. godina prije Krista samoubojstvo je počinila egipatska kraljica Kleopatra. Bila je grčkog podrijetla i dolazila iz dinastije Ptolomejevića, a poznata je po svojim… više »

Dogodilo se na današnji dan - 29. studenoga

objavljeno prije 1 mjesec i 21 dan

Na današnji dan davne 1877. godine Thomas Edison demonstrirao je  prvi ručno pokretani fonograf - uređaj za snimanje i reprodukciju zvučnih zapisa. Zvuk je bio zabilježen na… više »