Svijet nema prethodne stranice
EHHH...

Kineske COVID mjere problem Europljanima

objavljeno prije 1 sat i 55 minuta

Predstavnici komore izvijestili su da je prijevoz tereta između gradova otežan, a poduzeća su morala obustaviti ili smanjiti proizvodnju, što sve dovodi do ozbiljnih prekida u lancima… više »

EHHH...

Gdje je provedba Niskougljične strategije?

objavljeno prije 3 sata i 47 minuta

U lipnju 2021. Hrvatski sabor donio je „Strategiju niskougljičnog razvoja Republike Hrvatske do 2030. s pogledom na 2050. godinu". Riječ je o prijeko potrebnom planu za ublažavanje… više »

ANALIZA

Putin gubi Staljinov „Zimski rat“

objavljeno prije 12 sati i 47 minuta

Bio sam tinejdžer kad mi je kuma Olga prvi put pričala o „Zimskom ratu" (1939/40) između Sovjetskog Saveza i Finske. Bila je medicinska sestra u jednoj moskovskoj bolnici kad je Staljin… više »

Dogodilo se na današnji dan - 16. svibnja

objavljeno prije 20 sati i 46 minuta

Naseljavanje američkog Zapada najviše je ostalo u sjećanju po karavanama naseljenika, koji su putovali u stotinama kola koja su vukli konji. Slike kola poslaganih u krug oko kojih… više »

ANALIZA

Što bi članstvo Finske i Švedske značilo za NATO?

objavljeno prije 1 dan i 12 sati

Kopnena granica NATO-a s Rusijom bit će više nego udvostručena ako Finska i Švedska budu primlčjene u članstvo najmoćnijeg obrambenog saveza na svijetu. NATO-članice trenutno… više »

Dogodilo se na današnji dan - 15. svibnja

objavljeno prije 1 dan i 20 sati

Las Vegas, najveći svjetski centar kocke, a s više od pola milijuna stanovnika i najveći grad u američkoj saveznoj državi Nevadi, osnovan je 1905. godine. Prije razvoja samog Las… više »

TUŽNO

Lastavica je sve manje

objavljeno prije 2 dana i 4 sata

Druge subote u svibnju obilježava se Dan ptica selica. Sitna i skromna lastavica, koja ljude stoljećima zadivljuje time što je sposobna pronaći svoje staro gnijezdo, često je prva… više »

ODLAZAK

Siemens se potpuno povlači iz Rusije

objavljeno prije 2 dana i 12 sati

„Osuđujemo rat u Ukrajini i odlučili smo prekinuti naše poslovne aktivnosti u Rusiji", izjavio je u četvrtak (12.5.) prije podne izvršni direktor Siemensa Roland… više »

Dogodilo se na današnji dan - 14. svibnja

objavljeno prije 2 dana i 20 sati

Engleski seoski liječnik Edward Jenner iz Berkeleya, 1796. godine uspješno je testirao prvo cjepivo protiv malih boginja. U Jennerovo vrijeme radila se inokulacija malih boginja, koja… više »

POLJOPRIVREDA

Kako zamijeniti umjetna gnojiva

objavljeno prije 3 dana i 1 sat

"Otiđi se pomokriti po rabarbari!" Inženjer Fabien Esculier nikada nije zaboravio bakin nekonvencionalni pristup vrtlarenju. Štoviše, upravo je on nadahnuo njegovu… više »

HMMM...

Kako bez ruske nafte?

objavljeno prije 3 dana i 12 sati

U Europskoj uniji još uvijek se raspravlja o uvođenju embarga na uvoz nafte iz Rusije. To bi pogodilo sve države članice, neke više, a neke manje. Doduše mnoge… više »

Dogodilo se na današnji dan - 13. svibnja

objavljeno prije 3 dana i 20 sati

Britanski kapetan Arthur Phillip isplovio je iz Portsmoutha s brodovima punim osuđenika kako bi osnovao prvu kažnjeničku koloniju u Australiji. Flota, simbolično nazvana 'Prva flota',… više »

OPASNO

Koliko je oštećen Veliki koraljni greben?

objavljeno prije 4 dana i 1 sat

Veliki koraljni greben je u opasnosti, kažu istraživači - od 719 grebena koje su proučili znanstvenici njih 654 ili 91 posto pokazuje određenu razinu oštećenosti nastalu procesom… više »

AKCIJA

Studenti potpisivali peticiju za uvodenje vege obroka u menze

objavljeno prije 4 dana i 9 sati

Svakim danom sve je više studenata koji su vegani, a raste i broj onih koji iz različitih razloga smanjuju konzumaciju mesa, mlijeka i jaja. Oni će, bez obzira na prehrambene navike,… više »

BKA

Kibernetički kriminal i rat u Ukrajini

objavljeno prije 4 dana i 12 sati

I sam Ured savezne kriminalističke policije, BKA, bio je meta kibernetičkog napada. Prošlog tjedna hakeri su pokrenuli lavinu zahtjeva na servere nekoliko njemačkih državnih službi i… više »