« Dogodilo se na današnji dan
objavljeno prije 4 mjeseca i 17 dana

Dogodilo se na današnji dan - 4. prosinca

Prvi Thanksgiving u Americi, izašao prvi broj Los Angeles Timesa, smog i magla ubili 12 tisuća Londončana, Greg Noll zajahao najveći val u povijesti

Dogodilo se na današnji dan 4. prosinca
Dogodilo se na današnji dan 4. prosinca (Arhiva)
Više o

dogodilo se na današnji dan

,

prvi Thanksgiving

,

Greg Noll

,

Vasilij Kandinsky rođendan

,

Sergej Bubka rođendan

,

Marisa Tomei rođendan

,

Tyra Banks rođendan

,

4. prosinca

,

Gerrard Philipe rođendan

,

Jeff Bridges rođendan

Prvi Thanksgiving u SAD dogodio se zapravo na današnji dan 1619. godine kada se 38 kolonista iz britanske župe Berkeley iskrcalo na obalu Virginije i zahvalilo Bogu na sigurnom putovanju. Pedeset i pet godina kasnije već je osnovana prva misija na obalama jezera Michigan koja se smatra prvom zgradom u današnjem Chicagu.

Jedan od najutjecajnijih dnevnih listova u SAD, Los Angeles Times prvi puta je izašao na ulice 1881. godine. Mala pauza u važnim događajima trajala je do 1945. godine, kada je Senat odobrio ulazak SAD u novoosnovanu organizaciju Ujedinjenih naroda.

No, ovo je i tužan datum, posebno za Londončane koji su se 1952. godine probudili u gradu obavijenom gustom hladnom maglom, koja je zajedno s neizdrživim smogom ubila najmanje 12.000 ljudi u sljedećih nekoliko tjedana. Sedam godina nakon toga prvi majmun u svemiru vratio se živ i zdrav na Zemlju.

Na današnji je dan postavljen i jedan rekord. Naime, 1969. godine surfer Greg Noll zajahao je val visine 20 metara, što je do sada najveći izmjereni val kojeg je netko zajahao i ostao živ. Rekordno velika divovska lignja po prvi je puta snimljena u svom prirodnom okruženju, na kilometru dubine u Japanskom moru od strane automatskih kamera koje je postavio poznati zoolog Tsunemi Kubodera.

Rođendani slavnih osoba počinju s Vasilijem Kandinskym, poznatim ruskim apstraktnim slikarom, nastavljaju se s tihom patnjom sadašnjih baka, Gerrardom Philipeom, francuskim glumcem. Američki glumac Jeff Bridges također je rođen na današnji dan, kao i Sergej Bubka, nenadmašni skakač s motkom. Popis završava s dvije zanosne dame, Marisom Tomei i Tyrom Banks.

04.12.2023. 00:02:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    04.12.2021. 09:22
    London grad magle
Novi komentar
nužno
nužno