« Ekosfera
objavljeno prije 4 mjeseca i 19 dana
UPS!

Uzgoj stoke odgovoran je za 12 posto emisija stakleničkih plinova

Taj će se učinak pogoršavati ako se ništa ne učini jer će se svjetska potražnja za mesom povećati, objavila je u petak u izvješću Organizacija UN-a a hranu i poljoprivredu

Ehhh
Ehhh (Arhiva)
Više o

staklenički plinovi

,

životinje

Kako bi se smanjila emisija štetnih plinova, FAO poziva na povećanje produktivnosti cijelog proizvodnog lanca, prilagođavanje životinjske hrane te poboljšanje zdravlja domaćih životinja.

Također predlaže smanjenje konzumacije mesa u bogatim zemljama, ali smatra da bi to imalo ograničeni učinak.

UN u izvješću kao referentnu godinu navodi 2015., kada se proizvelo 810 milijuna tona mlijeka, 78 milijuna tona jaja i 330 milijuna tona mesa.

Goveda su glavni izvor emisija štetnih plinova (62 posto), potom slijedi svinjetina s 14 posto, perad s devet posto, bivoli osam posto te ovce i koze  sedam posto.

Proizvodnja gnojiva za stočnu hranu i transport rezultirali su emisijom 6,2 gigatona (Gt) ekvivalenta CO2.

FAO je mjerio metan, dušikov oksid i ugljični dioksid.

Što se tiče završnih proizvoda, meso je odgovorno za 67 posto emisija stakleničkih plinova, ispred mlijeka s 30 posto i jaja s tri  posto.

Direktne emisije stoke, od "vjetrova" do izmeta, predstavljaju 60 posto sveukupne emisije stakleničkih plinova, a preostalih 40 posto indirektne emisije štetnih plinova koja je rezultat proizvodnje pesticida i umjetnih gnojiva za životinjsku hranu, prijevoza te kršenja šuma za pašnjake i farme soje.

S gospodarskim rastom i urbanizacijom konzumacija mesa ima tendenciju rasta, čak i kada se usporava zbog zabrinutosti za klimu, zdravlje i dobrobit životinja, zakjučuje FAO.

Zbog porasta stanovništva u svijetu i prosječne potrošnje po stanovniku, FAO predviđa da će se konzumacija životinjskih proteina između 2020. i 2050. povećati za 21 posto.

09.12.2023. 16:01:00
Novi komentar
nužno
nužno