Ekosfera nema prethodne stranice
KASNO JE...

Otapanje leda na Grenlandu podiglo more za 11 milimetara

objavljeno prije 1 sat i 43 minute

Otapanje ledenog pokrova na Grenlandu podiglo je od 1992. razinu mora za 10,6 milimetara, objavili su znanstvenici u časopisu Nature. Otprilike 3800 tona leda otopilo se od 1992. do 2018.… više »

PANIKA?!

Klimatske promjene: panika ovladala zemljom

objavljeno prije 8 sati i 27 minuta

"Želim da se uspaničite, da osjetite strah ... jer vaša kuća gori!" Riječi koje je Greta Thunberg izgovorila početkom godine u Davosu zasigurno će se naći na listi najvažnijih citata… više »

PITANJE

Dan prava životinja

objavljeno prije 1 dan i 2 sata

10. prosinca već više od 20 godina obilježava se Međunarodni dan prava životinja, ciljano na Međunarodni dan ljudskih prava. Udruga Prijatelji životinja podsjeća da ovaj planet… više »

LOŠE...

Globalna nejednakost stvorena tehnološkim napretkom i klimatskom krizom

objavljeno prije 1 dan i 8 sati

Klimatske promjene i tehnologija mogle bi stvoriti novi tip globalne nejednakosti, što bi moglo izazvati nasilje i političku nestabilnost ako taj fenomen prođe neopaženo, upozorio je u… više »

GROZNO

Zbog klimatskih promjena oceani ostaju bez kisika

objavljeno prije 2 dana i 8 sati

Klimatske promjene i onečišćenje istiskuju kisik iz oceana, prijeteći opstanku brojnih ribljih vrsta, zaključili su, u sklopu dosad najvećeg istraživanja ovog tipa stručnjaci… više »

FORA

Brzine vjetra su sve veće

objavljeno prije 3 dana

Novo istraživanje ukazuje na to da se globalno brzina vjetra znatno povećala od 2010. nakon desetljeća smanjenja brzine, što je vrlo dobra vijest za industriju energije vjetra, ističu… više »

ŽALOSNO

Klimatske promjene učinile su Alpe opasnima

objavljeno prije 4 dana i 6 sati

Mont Blanc i Matterhorn dvije su najpoznatije planine na Alpama i znanstvenici kažu kako ih klimatske promjene iz korijena mijenjaju povećavajući opasnost od odrona kamenja i pokreta… više »

NEDOVOLJNO

Globalni rast emisije CO2 je usporio

objavljeno prije 5 dana i 4 sata

Pad potrošnje ugljena u Sjedinjenim Američkim Državama i Europi pomogao je usporiti rast globalnih emisija ugljičnog dioksida ove godine, a tome je pridonijela i slabija potražnja za… više »

VOLONTERI

Film i druženje povodom Dana volontera

objavljeno prije 6 dana i 8 sati

Povodom Međunarodnog dana volontera koji se obilježava 5. prosinca, udruga Prijatelji životinja organizira druženje volontera, članova i svih zainteresiranih za rad Udruge. Uz toplo varivo,… više »

WOW!

Grenland ima jezera koja se prazne u par sati

objavljeno prije 7 dana i 4 sata

Istraživači su u stvarnom vremenu promatrali kako se jezero na površini debelog leda na Grenlandu u nekoliko sati prazni kroz duboke pukotine i taj će fenomen, očekuje se, biti… više »

LOŠE...

Živimo u najtoplijem desetljeću otkad postoje mjerenja

objavljeno prije 7 dana i 8 sati

Desetljeće u kojemu živimo gotovo sigurno je najtoplije, izvijestila je u utorak Svjetska meteorološka organizacija (WMO) na samitu UN-a o klimatskim promjenama u Madridu. Po podacima… više »

BRAVO

Suzana i Bruno napokon slobodni

objavljeno prije 8 dana i 8 sati

20-godišnja medvjedica Suzana, godinama zatočena kod obitelji Bizik u Markovcu Našičkom, konačno je sretna u svojem zauvijek domu -  DANCING BEARS PARKU Belitsa u… više »

TUŽNO

Bioraznolikost Mediterana u drastičnom padu

objavljeno prije 9 dana i 5 sati

Novi izvještaj Svjetske organizacije za zaštitu prirode (WWF) pokazuje da skoro sve mediteranske zemlje nisu uspjele izvršiti svoje globalno obećanje i učinkovito… više »

OČEKIVANO

Siromašni plaćaju cijenu klimatskih promjena

objavljeno prije 9 dana i 8 sati

Sve gore vrijeme i sve veći požari raselili su više od 20 milijuna ljudi iz njihovih domova tijekom zadnjeg desetljeća, pri čemu najveću cijenu plaćaju siromašne nacije,… više »

ŠTO RADIMO?!

Razorni domino-efekt klimatskih promjena

objavljeno prije 10 dana i 4 sata

Više od polovice kritičnih točaka koje bi mogle voditi u dugoročno nepovratne promjene na Zemlji i prijetiti civilizaciji prijeđene su, upozorili su znanstvenici. Znanstveni tim na… više »