Ekosfera nema prethodne stranice
KATASTROFA

Nestašica vode, egzodus, pothranjenost, izumiranje vrsta ...

objavljeno prije 2 dana i 1 sat

Nacrt izvješća koje su napisale stotine znanstvenika pri Međudržavnom panelu za klimatske promjene (IPCC), mjerodavnom na tom području, oscilira između apokaliptičnog tona i nade… više »

PITANJE

Svuda su baterije - kamo s njima?

objavljeno prije 2 dana i 4 sata

Alexander Schwarz pokazuje vozaču šlepera kako da unazad doveze teret na mjesto iskrcaja. Neupućeni će teško otkriti što se nalazi u dovezenim teškim sivim bačvama… više »

UPS?

Gorski kotar na udaru klimatskih promjena

objavljeno prije 2 dana i 17 sati

Ledolom, vjetrolom i štetnik potkornjak uništili su u prošlome desetljeću velike predjele tog šumsko-brdskog područja u središnjoj… više »

STRAŠNO!!

Crveni koralj se nemilice uništava

objavljeno prije 2 dana i 23 sata

Prema legendi, crveni koralj je nastao kada je Perzej odsjekao Meduzinu glavu i bacio je u more, nakon čega su se krvlju prekrivene morske alge okamenile. Radi se o zaštićenoj vrsti… više »

SPAS

HGSS zeli spasiti i pse na lancu

objavljeno prije 3 dana i 22 sata

Otkad je 26. veljače 2021. pokrenuta peticija za potpunu zabranu držanja pasa na lancu, do danas ju je potpisalo više od 56 000 ljudi, a potpisi pristižu i dalje. Peticija je dio… više »

WWF ADRIA

Mali morski puž oživio

objavljeno prije 4 dana i 23 sata

Split je dobio mural najvećeg malog morskog puža na svijetu. I pužić je oživio! Ovo sićušno biće veličine tek 12 mm, od izuzetne je važnosti za ravnotežu morskih ekosustava. Pod… više »

BRAVO

Prva drzava koja je zabranila trgovinu krznom

objavljeno prije 5 dana i 23 sata

Nakon nedavne vijesti da je Estonija zabranila uzgoj životinja radi krzna, slijedi oduševljenje jer Izrael je postao prva država na svijetu koja je zabranila i prodaju krzna!… više »

GROZNO

Ubijaju ubrizgavanjem botoksa u trbuh

objavljeno prije 6 dana i 22 sata

Udruga Prijatelji životinja, članica Europske koalicije za prestanak pokusa na životinjama (ECEAE), pridružuje se organizacijama za prava životinja diljem Europe koje će od 21. do 26. lipnja… više »

WWF

WWF Adria i TNC o trajnoj zaštiti rijeka

objavljeno prije 7 dana i 1 sat

Prema posljednjem Izvještaju o stanju planeta, slatkovodni ekosustavi globalno su najugroženiji. Iz toga je razvidno kako postojeći sustavi zaštite, usmjereni prvenstveno na… više »

VEGESAJAM

Pozitivna atmosfera VegeSajma

objavljeno prije 10 dana i 1 sat

10. po redu VegeSajam, kao jednodnevna najava najvećeg veganskog festivala u regiji - ZeGeVege festivala, danas je zamirisao i zaintrigirao prolaznike glavnog zagrebačkoga trga najukusnijim… više »

NARAVNO!

Maori stigli do Antarktike 1000 godina prije Europljana

objavljeno prije 10 dana i 17 sati

Novozelandski znanstvenici proučavali su takozvanu "sivu literaturu", među kojom su brojni usmeni podaci, autohtona povijesna umjetnička djela i neakademski izvori, nastojeći… više »

GROZNO

Morski psi u Maleziji dobili kožnu bolest zbog klimatskih promjena

objavljeno prije 10 dana i 22 sata

Nazvani po prepoznatljivim bijelim vrhovima peraja, ovi grebenski morski psi obično se danju odmaraju blizu grebena i atrakcija su za ronioce. Noću postaju aktivni u lovu na sitnu… više »

VEGESAJAM

Sutra jubilarni VegeSajam

objavljeno prije 11 dana i 1 sat

10. po redu VegeSajam, kao jednodnevna najava najvećeg veganskog festivala u regiji - ZeGeVege festivala, ove godine zamirisat će i zaintrigirati prolaznike glavnog zagrebačkoga trga… više »

G7

Zemlje G7 povećavaju izdvajanja za klimu

objavljeno prije 11 dana i 20 sati

"Potvrđujemo kao kolektivni cilj razvijenih zemalja mobiliziranje 100 milijardi dolara godišnje do 2025. iz javnih i privatnih izvora", stoji u zajedničkom priopćenju sedam… više »

KLIMA

Najstarija špiljska slika u opasnosti

objavljeno prije 12 dana i 17 sati

Slika grupe 'therianthropa' ili ljudi sa životinjskim karakteristikama, prikazanih kako kopljima i uz pomoć užadi love bradavičaste svinje i patuljaste bivole, otkrivena je u vapnenačkoj… više »