Ekosfera
KATASTROFA?

Prirodne katastrofe prouzročile 210 milijardi dolara štete u 2020. godini

objavljeno prije 1 mjesec i 29 dana

Iznos je za četvrtinu veći nego u 2019. godini, a poklopio se s osjetno pojačanim rizicima koje donosi globalno zatopljenje. Osigurani su gubici porasli 44 posto, na 82 milijarde dolara,… više »

Globalno zatopljenje
EHHH...

Druga najtoplija godina u povijesti

objavljeno prije 1 mjesec i 29 dana

Šest godina od 2015. najtoplijih je šest godina od početka mjerenja, kao što je i 20 od protekle 21, što je dokaz kontinuiranog trenda, izvijestila je… više »

FAO

Cijene hrane u 2020. na najvišoj razini u tri godine

objavljeno prije 2 mjeseca

FAO-v indeks koji mjeri promjene cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda porastao je u prosincu 2,2 posto u odnosu na studeni, na prosječnih 107,5 bodova. U cijeloj… više »

PROBLEMI

Zatopljavanje istočnog Mediterana dovodi do nestanka izvornih vrsta

objavljeno prije 2 mjeseca i 1 dan

Vode uz obale Izraela među najtoplijima su na Mediteranu i već su se zagrijale tri stupnja Celzija u protekla četiri desetljeća i ljeti je temperatura mora redovito iznad 30 stupnjeva… više »

DOBRO...

Europski zeleni plan – globalni 'zlatni standard'?

objavljeno prije 2 mjeseca i 2 dana

Zelenim planom Europsku uniju želi se pretvoriti u moderno, resursno učinkovito i konkurentno gospodarstvo u kojem 2050. godine nema neto emisija stakleničkih plinova, u kojem… više »

NAPOKON

Od danas su petarde zabranjene!

objavljeno prije 2 mjeseca i 5 dana

Iz udruge Prijatelji životinja mole građane koji posjeduju petarde i redenike da ih predaju MUP-u ili vrate u trgovine gdje su ih kupili s obzirom na to da je 2. siječnja 2021. stupila… više »

PRIJATELJI ŽIVOTINJA

Informacije o životinjama nakon potresa

objavljeno prije 2 mjeseca i 6 dana

Mnogi požrtvovni pojedinci, udruge, skloništa, veterinari i vatrogasci upravo su na terenu u područjima pogođenima potresom nastojeći pomoći ne samo ljudima nego i životinjama. U… više »

STVARNO?

Životinje mogu osjetiti potres

objavljeno prije 2 mjeseca i 7 dana

Literatura je zabilježila vezu između potresa i ponašanja životinja još u Grčkoj četiri stotine godina prije Krista. Jedno od takvih svjedočenja zabilježeno je ujesen 1969. na… više »

BUDITE BOLJI...

Zbog potresa pomoć stradalima umjesto petardi

objavljeno prije 2 mjeseca i 8 dana

Udruga Prijatelji životinja poziva sve da dočekaju 2021. godinu bez ispucavanja petardi i druge bučne pirotehnike iz obzira i poštovanja prema žrtvama potresa u Petrinji, Glini, Sisku… više »

PRIJATELJI ŽIVOTINJA

Suosjećanje kao novogodišnja odluka

objavljeno prije 2 mjeseca i 9 dana

Svake godine milijuni ljudi diljem svijeta razmišljaju o promjenama i donose odluke zbog kojih će u Novoj godini biti bolje osobe. Najčešće su te odluke iste kod većine ljudi, a… više »

MA DA?

Klokani mogu komunicirati s ljudima

objavljeno prije 2 mjeseca i 10 dana

Klokani nisu samo snažni, već i prilično pametni, pokazalo se jednostavnim praćenjem. U istraživanju je sudjelovalo 11 klokana koji su živjeli u zatočeništvu, ali nisu bili… više »

SJAJNO!

Franck objavio prvo Izvješće o održivosti

objavljeno prije 2 mjeseca i 10 dana

Franck d.d. objavio je svoje prvo Izvješće o održivosti pod nazivom „Održivost u šalici" koje obuhvaća sve dosadašnje aktivnosti i buduće planove u poslovanju prema… više »

GROZNO

Mikroplastika pronađena u - posteljicama

objavljeno prije 2 mjeseca i 13 dana

Mikroplastika su čestice manje od pet milimetara, koje nastaju razgradnjom većih plastičnih predmeta. To je postalo glavna opasnost za okoliš tijekom posljednjih nekoliko desetljeća, a… više »

ZOO

Podjela darova životinjama i davanje imena morskom laviću

objavljeno prije 2 mjeseca i 14 dana

Na Štefanje (u subotu 26. prosinca 2020. godine) u 10 sati pozivamo Vas u Zoološki vrt grada Zagreba. Tada počinje podjela božićnih darova životinjama Zoološkog vrta… više »

VEGANI

Promocija kuharice Najguglanija jela u veganskom ruhu

objavljeno prije 2 mjeseca i 15 dana

Kao i svake godine dosad, i ove godine izašla je lista najtraženijih jela na internetskim tražilicama, a čine ju: pizza, lazanje, ćufte, musaka, kruh i tortilje, kao i kava dalgona,… više »