Ekosfera
AKCIJA

Flora VTC poručuje da se ljubav ne kupuje

objavljeno prije 2 mjeseca i 16 dana

Kampanjom „Ljubav se ne kupuje" Mreža za zaštitu životinja poručuje da životinje nisu predmeti i ne trebaju služiti kao poklon ili kao objekt trgovanja. Cilj kampanje… više »

OPASNO

Na Grenlandu se samo u četvrtak otopilo 11 milijardi tona leda

objavljeno prije 2 mjeseca i 18 dana

Mjeseci rekordno visokih temperatura odnijeli su danak, ledeni pokrov Grenlanda u četvrtak je pretrpio najveće otapanje ovoga ljeta, pri čemu se 11 milijardi tona površinskog leda… više »

TUŽNO

Kalifornijska pliskavica gotovo je izumrla

objavljeno prije 2 mjeseca i 18 dana

Kalifornijska pliskavica ili morska panda najugroženiji je sisavac na svijetu - populacija im se od 2011. godine se smanjila za 98,6 posto, a danas ih je u svijetu manje od 10, upozoravaju… više »

NARAVNO!

Sami smo krivi za toplinski val

objavljeno prije 2 mjeseca i 19 dana

Toplinski val koji je u srpnju zahvatio zapadnu Europu s rekordno visokom temperaturom bio je intenzivniji zbog klimatskih promjena koje je čovjek uzrokovao. U studiji tima europskih… više »

PROBLEMI?

Tisuće novih tužbi protiv Bayera

objavljeno prije 2 mjeseca i 20 dana

Tisuće novih tužbi mogućih žrtava glifosata i loše poslovanje s farmerima u SAD-u: nakon što je preuzeo Monsanto, koncern Bayer ima sve više problema. U protekla tri… više »

GROZNO

WWF pomaže hotelima da smanje količine otpada od hrane

objavljeno prije 2 mjeseca i 21 dan

Otpad od hrane veliki je izazov današnjice. Zbog njegove ogromne količine, ali i iskorištavanja tla, vode i energije u svrhu proizvodnje prekomjerne količine hrane, naš… više »

ZAUVIJEK

Okončajmo doba kaveza!

objavljeno prije 2 mjeseca i 22 dana

U rujnu 2018. godine više od stotinu organizacija za zaštitu životinja i okoliša diljem Europe udružilo je snage i lansiralo Europsku građansku inicijativu (ECI)… više »

COOL

Pivo za čišćenje plaže od opušaka

objavljeno prije 2 mjeseca i 23 dana

Nanese li vas put ovo ljeto u Esteponu, primorsko mjesto na jugu Španjolske, donesite čašu punu opušaka na bilo koji štand na plaži i zauzvrat ćete dobiti… više »

LOŠE...

Potrošeni prirodni resursi Zemlje za ovu godinu

objavljeno prije 2 mjeseca i 24 dana

Global Footprint Network svake godine izračuna dan nakon kojeg Zemlja počinje biti preopterećena, također i Dan iscrpljenosti Zemlje. Prema navodima ove organizacije taj dan svake godine… više »

UŽAS

Zlostavljanje životinja na tržnicama

objavljeno prije 2 mjeseca i 24 dana

Kokoš zavezana nogom visi s kaveza, papige koje vise nad smećem, zadihani štenci bez vode i hrane nagurani u kavez samo su neke od grozomornih slika primitivizma na tržnicama.… više »

DILEMA

Mlijeko boci - bolje od tetrapaka ili ipak ne?

objavljeno prije 2 mjeseca i 24 dana

Ako ste ekološki osviješten potrošač, možda ste se zapitali jesu li sve te kutije u koje se pakira mlijeko loše za okoliš i bi li se trebalo 'prebaciti' na… više »

OPASNO...

Prijeti rekordno otapanje leda na Grenlandu

objavljeno prije 2 mjeseca i 26 dana

Visoke temperature u petak polako jenjaju širom Europe, nakon što su dan prije zbog toplinskog vala dosegle rekordne visine, no vrući zrak premješta se prema Grenlandu i… više »

ANALIZA

Podzemne vode u Njemačkoj među najzagađenijima

objavljeno prije 2 mjeseca i 26 dana

U prijeporu oko pretjeranog gnojenja poljoprivrednih površina Europska unija je Njemačkoj zaprijetila novom tužbom. Dala joj je posljednji rok od dva mjeseca za predstavljanje… više »

STVARNO?

Gorile stvaraju složene zajednice poput ljudi

objavljeno prije 2 mjeseca i 27 dana

Gorile većinu vremena u divljini provode u dubokim i gustim šumama što znanstvenicima otežava nastojanja da ih bihevioralno proučavaju. Uglavnom se smatralo da žive u malim… više »

Globalno zatopljenje
STVARNO?

Ovo je prvo globalno zatopljenje nove ere

objavljeno prije 2 mjeseca i 28 dana

Brzina i obuhvat sadašnjeg globalnog zatopljenja premašuje slične događaje u proteklih 2000 godina, navode znanstvenici i njihovi radovi trebaju razuvjeriti i najtvrdokornije… više »