Ekosfera
POSLJEDICE

Slatkovodni izvori postaju sve kiseliji

objavljeno prije 6 mjeseci i 1 dan

Neki se slatkovodni sustavi ubrzano zakiseljavaju s porastom emisije ugljičnog dioksida, pokazalo je istraživanje njemačkih znanstvenika koje povećava strahovanja za budućnost ribljeg fonda i… više »

STRAŠNO

Divlja fauna je kolateralna žrtva ratova

objavljeno prije 6 mjeseci i 2 dana

Velikim afričkim sisavcima prijeti izumiranje u zonama poharanima ratom, stoji u studiji u časopisu Nature u kojoj se navodi da nada u obnovu fonda postoji ako se poduzmu odgovarajuće mjere.… više »

PORUKA

Na Dravi nema mjesta za nove hidroelektrane

objavljeno prije 6 mjeseci i 4 dana

Danas je održan X. Zimski spust rijekom Dravom, na kojem je sudjelovalo više od 300 raftera i kajakaša, ljubitelja prirodne rijeke Drave. Jubilarnim spustom održanim pod… više »

SIJEČANJ

Prihvati izazov i usudi se biti vegan

objavljeno prije 6 mjeseci i 7 dana

Poznata tvrtka za istraživanje tržišta hrane i restorana 2018. godinu predvidila je kao godinu u kojoj će veganstvo postati vodeći prehrambeni trend. To nimalo ne čudi nakon vrlo… više »

DOĐITE

X. Zimski spust rijekom Dravom protiv hidroelektrana Molve 1&2

objavljeno prije 6 mjeseci i 8 dana

Cilj tradicionalnog Zimskog spusta rijekom Dravom, već desetog po redu, je poslati poruku za očuvanje i zaštitu rijeke Drave te javno izraziti protivljenje izgradnji hidroelektrana… više »

ODLIČNO

Ozonska rupa iznad Antarktike najmanja od 1988.

objavljeno prije 6 mjeseci i 9 dana

Ozonske rupe malo su se povukle s naslovnica, ustupivši mjesto ostalih katastrofalnim posljedicama ljudskog nemara, no ovu vijest vrijedi objaviti kako bi se pokazalo da se zajedničkim… više »

STVARNO?

Ptice selice mijenjaju rute i vrijeme selidbe zbog klimatskih promjena?

objavljeno prije 6 mjeseci i 10 dana

Ptice selice posljednjih su desetljeća velikim dijelom promijenile svoje selidbeno ponašanje što se povezuje s klimatskim promjenama, pa će njihova sudbina ovisiti i o tome… više »

OTVORENO PITANJE

Kamo s nuklearnim otpadom iz Krškog?

objavljeno prije 6 mjeseci i 11 dana

Problem zbrinjavanja radioaktivnog otpada iz Nuklearne elektrane Krško nije razvikan kao hrvatsko-slovenski granični spor, ali također zorno oslikava nesposobnost Zagreba i Ljubljane… više »

EH, DA...

Božićna drvca puna su gljivica i nametnika

objavljeno prije 6 mjeseci i 20 dana

Ako vaše božićno drvo izgleda otužno, bolesno i gubi iglice za to možete okriviti razne gljivice i nametnike, pokazalo je švedsko istraživanje. Martin Pettersson, znanstvenik sa… više »

OPREZ!

Vlaga čini visoke temperature još opasnijim

objavljeno prije 6 mjeseci i 21 dan

Visoka vlaga pojačat će učinak sve viših temperatura od Južne Amerike do Indije, utječući na sposobnost ljudi da rade, pa čak i prežive, ukoliko se značajno ne smanji emisija… više »

STRAŠNO

Dagnje su prepune - plastike!

objavljeno prije 6 mjeseci i 27 dana

Znanstvenici su pronašli mikroplastiku u dagnjama od europskog Arktika sve do Kine što ukazuje na globalne razmjere zagađenja oceana plastikom koja vrlo lako može… više »

STVARNO?

Godina klimatskih ekstrema je - 2017.

objavljeno prije 6 mjeseci i 27 dana

Ameriku su u 2017. zahvatili razorni uragani, poplave i požari, ekstremni fenomeni čija učestalost i snaga,  upozoravaju stručnjaci, sve jasnije svjedoče o klimatskim promjenama koje se… više »

EH, DA...

More nam vraća naše smeće

objavljeno prije 6 mjeseci i 27 dana

Prizori naplavljenog smeća po jadranskoj obali nipošto nisu rijetkost u hladnijim dijelovima godine. Intenzivna cirkulacija jačih vjetrova i morskih struja neizbježno okuplja kojekakve… više »

COOL!

Sniježni leopardi snimljeni u Tibetu

objavljeno prije 6 mjeseci i 29 dana

Sniježni leopardi prvi su put u povijesti snimljeni kamerom u istočnom Tibetu, objavili su kineski mediji.  Snimili smo male leoparde s majkom, što pokazuje da u toj regiji… više »

STRAŠNO

Brazil uništava pluća svijeta

objavljeno prije 7 mjeseci i 1 dan

Brazil je na prvom mjestu liste inicijative "Places to Watch" američke organizacije Global Forest Watch (GFW), koja na tjednoj bazi uz pomoć satelita u realnom vremenu prati i… više »