Ekosfera
EKOLOGIJA

COP je u UAE, bit će protesta

objavljeno prije 5 mjeseci i 9 dana

COP je kratica za Konvenciju stanaka (Convention of Parties), njih 198 koje su 1992. u Brazilu potpisale originalnu Okvirnu konvenciju o klimatskim promjenama. Od 1995. se COP-ovi održavaju… više »

MA DA?

Čak 92% studenata podrzava veganske obroke

objavljeno prije 5 mjeseci i 12 dana

Udruga Prijatelji životinja provela je anketu o opcijama veganskih obroka u studentskim menzama i domovima. Sudjelovalo je nešto više od 1000 studenata sa svih… više »

KLIMA

Alpski turizam u opasnosti?

objavljeno prije 5 mjeseci i 15 dana

Predivne panorame, planinski obronci, mir - Alpe su popularna destinacija i ljeti i zimi. Ali to je samo jedna strana medalje. Realnost su i kilometarske kolone vozila, predivna alpske mjesta… više »

EH, DA...

Godina s najmanje vina na svijetu

objavljeno prije 5 mjeseci i 16 dana

Proizvodnja vina je dosegla 244,1 milijun hektolitara, što je sedam posto manje u odnosu na 2022., priopćilo je međuvladino tijelo predstavljajući prve procjene. "Još jednom su… više »

NAPOKON

Deforestacija Amazonije napokon se smanjila

objavljeno prije 5 mjeseci i 17 dana

Deforestacija u brazilskoj Amazoniji u prvih pet mjeseci otkako je na vlasti predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva smanjila se za 31 posto u usporedbi s istim razdobljem… više »

MA DA?

Skandal sa sklonistem u Crikvenici

objavljeno prije 5 mjeseci i 18 dana

Udruga Prijatelji životinja prijavila je Državnom inspektoratu Republike Hrvatske Veterinarsku ambulantu Crikvenica d.o.o. koja, kao pravna osoba, obavlja i djelatnost skloništa za… više »

EHHH...

Troškovi plastike su deset puta veći za zemlje s niskim prihodima

objavljeno prije 5 mjeseci i 19 dana

WWF-ov izvještaj, koji je razvio Dalberg, upozorava da stvarni trošak plastike za okoliš, zdravlje i gospodarstva može biti čak deset puta veći za zemlje s niskim… više »

DOĐITE

Predavanje kroz projekt za mlade o hrani i klimi

objavljeno prije 5 mjeseci i 21 dan

U tijeku je projekt  „Food Wave - empowering urban youth for climate change", koji su pokrenuli veganski restoran OAZA Joyful Kitchen i Grad Zagreb s ciljem educiranja mladih o… više »

AKCIJA!!

Zaustavite zlostavljanje radi suzbijanja svinjske kuge

objavljeno prije 5 mjeseci i 24 dana

Nakon nedavnog dopisa ministrici poljoprivrede Mariji Vučković u kojemu ukazuju da se na svinje kućne ljubimce i one u utočištima ne bi smjele primjenjivati mjere za… više »

WWF

Hrvatska jedan korak bliže rijekama slobodnog toka

objavljeno prije 5 mjeseci i 27 dana

Preko 1,2 milijuna barijera prekida slobodan tok europskih rijeka, a pri tome je više od 156 000 njih zastarjelo. Jedna od brojnih štetnih posljedica barijera je značajan… više »

DAN VEGANSTVA

Obojajmo se bojama suosjećanja i održivosti

objavljeno prije 5 mjeseci i 28 dana

Povodom Svjetskog dana veganstva koji se diljem svijeta obilježava 1. studenoga, brojnim hrvatskim gradovima vijorit će se veganske zastave. Zagreb, Opatija, Makarska, Krapina, Vukovar,… više »

EHHH...

Veliki problemi u proizvodnji hrane u Hrvatskoj

objavljeno prije 5 mjeseci i 28 dana

Ako netko i dalje vjeruje da je globalno zatopljenje mit, istinu može doznati od svakog poljoprivrednika. "Mi voćari smo najviše osjetili da se klima drastično promijenila od vremena… više »

COOL

Zagrebački ZOO darivao bundeve životinjama

objavljeno prije 5 mjeseci i 28 dana

Dobili su ih lemuri, emui, smeđi medvjedi, afrički lavovi, alpake, merkati, smeđi kapucini i nosati rakuni.  Neki od njih bundeve su jeli, a neki su u njima tražili svoju omiljenu hranu… više »

UDOMI

Današnje Udomljavanje je fora posvećeno kastraciji mačaka

objavljeno prije 6 mjeseci

Akcija „Udomljavanje je fora" pod temom „Mačke u gradu" održat će se u subotu 28. listopada 2023. na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu od 10 do 14 sati. Na edukativnom događaju… više »

EH, DA...

Katastrofalni rizici za Zemljine sustave

objavljeno prije 6 mjeseci i 1 dan

Izvješće o međusobno povezanim rizicima od katastrofa identificiralo je "prijelomne točke rizika" za sustav. One su definirane kao "trenutak u kojemu određeni socioekološki… više »