Ekosfera
NAPOKON

Sabor izglasao novi Zakon o zaštiti životinja

objavljeno prije 9 mjeseci i 15 dana

Saborski zastupnici poslušali su poruku s jednog od transparenata kojima su ih jutros na Markovu trgu dočekali aktivisti udruge Prijatelji životinja: „Dignite svoju ruku za… više »

DOĐITE

Vege piknik povodom Medunarodnog dana zastite zivotinja

objavljeno prije 9 mjeseci i 16 dana

Listopad se diljem svijeta obilježava kao mjesec vegetarijanstva, pa se i Međunarodni dan zaštite životinja vrlo prikladno smjestio u ovaj zeleni mjesec. Grad Zagreb već godinama… više »

PERFORMANS

Preko leševa do hrane na tanjuru - performans na Trgu

objavljeno prije 9 mjeseci i 17 dana

Dojmljivim i potresnim performansom udruga Prijatelji životinja obilježila je u ponedjeljak 2. 10. 2017. u 11 sati na zagrebačkom glavnome trgu Svjetski dan životinja s farma. Dvadeset… više »

ZANIMLJIVO

Tsunami donio nove životinjske vrste u SAD

objavljeno prije 9 mjeseci i 18 dana

Znanstvenici su otkrili stotine japanskih morskih životinjskih vrsta na američkim obalama koje su stigle preko Tihog oceana zahvaljujući smrtonosnom cunamiju iz 2011., piše BBC. … više »

EHHH

Preko leševa do hrane na tanjuru

objavljeno prije 9 mjeseci i 20 dana

Dojmljivim i potresnim performansom udruga Prijatelji životinja obilježit će u ponedjeljak 2. 10. 2017. u 11 sati na zagrebačkom glavnome trgu Svjetski dan životinja s farma. Više od… više »

WWF

Neprocjenjivo bogatstvo Sredozemnog mora je u vrtoglavom padu

objavljeno prije 9 mjeseci i 22 dana

Duž 46.000 km obalne linije Sredozemno more je dom za otprilike 150 milijuna ljudi. Ono ima ključnu ulogu u gospodarstvu regije, stoji u danas objavljenom izvješću „Oživljavanje… više »

MA DA?

Vjerovali ili ne - ribe imaju karakter

objavljeno prije 9 mjeseci i 22 dana

Ribe obično doživljavamo kao bića koja nemaju baš nešto soli u glavi, no to su demantirali znanstvenici sa Sveučilišta Exeter istraživanjem koje je pokazalo da ribe imaju… više »

LOŠE

Santa A-68 odvojila se od Larsena B i krenula u Atlantik

objavljeno prije 9 mjeseci i 25 dana

Santa A-68, površine oko 6 tisuća četvornih kilometara odvojila se od ledene ploče Larsen na Antarktici i ušla u Weddellovo more, pokazuju najnovije satelitske snimke.… više »

GLOBALNI PROBLEM

Šesto masovno izumiranje počinje za 80 godina?

objavljeno prije 9 mjeseci i 27 dana

Prema matematičkom modelu planet Zemlja bi do 2100. godine mogla ući u šesto masovno izumiranje zbog količine ugljika koji se ispušta u atmosferu. Profesor Daniel Rothman… više »

KATASTROFA

Čak 4.400 životinjskih vrsta pred izumiranjem

objavljeno prije 9 mjeseci i 28 dana

Najveće, ali i najmanje životinje najizloženije su prijetnji izumiranja zbog čovjekove aktivnosti na planetu, upozorava međunarodna studija objavljena u američkom znanstvenom časopisu… više »

GREENPEACE

Na mljetskoj plaži pronađena nasukana morska sirena

objavljeno prije 10 mjeseci i 2 dana

Greenpeaceovi volonteri su zajedno sa sirenom Sunčanom sudjelovali u čišćenju plaže Grabova u Nacionalnom parku Mljet koja je posebno ugrožena plastičnim otpadom. Ovime žele ukazati na… više »

EKO

Aktivnije protiv plastike u moru

objavljeno prije 10 mjeseci i 3 dana

Problem plastičnog otpada u moru je rijetko kada tako očit kao što je bio početkom ove godine na njemačkom otoku Langeoogu. U oluji je jedan veliki kontejnerski brod izgubio… više »

PROMJENE

Francuski ledenjaci se ubrzano smanjuju

objavljeno prije 10 mjeseci i 5 dana

Od 2003. do 2015. ledenjaci francuskih Alpa prosječno su izgubili 25 posto površine koja se sada smanjuje tri puta brže nego prije, pokazalo je istraživanje francuskih znanstvenika.… više »

EH, DA ...

Jesu li razorni uragani osveta majke prirode?

objavljeno prije 10 mjeseci i 9 dana

Sezona je uragana - i to gadna. Manje od dva tjedna naon što je uragan Harvey opustošio Louisianu i Texas, prouzročivši ogromne poplave u Houstonu, uragan Irma… više »

ZANIMLJIVO

Kako uragani dobivaju svoja imena?

objavljeno prije 10 mjeseci i 9 dana

Davanje imena uraganima počelo je 1953. godine na inicijativu Svjetske meteorološke organizacije. Stručnjaci ove organizacije svake se godine sastaju kako bi raspravljali o uraganima,… više »