Ekosfera
Plastični otpad
GROZNI SMO!

Dosad smo proizveli 9 milijardi tona plastike

objavljeno prije 10 mjeseci i 19 dana

Prva globalna analiza proizvedene plastike ikad provedena pokazala je da smo, otkad je počela masovna proizvodnja plastičnih proizvoda 1950-tih, pa sve do 2015., na svjetskoj razini… više »

STRAŠNO!

Zagađeni zrak ne poznaje državne granice

objavljeno prije 10 mjeseci i 20 dana

BiH je prvak Europe u broju smrtnih slučajeva zbog zagađenja zraka, a u cijelom svijetu zauzima drugo mjesto - odmah nakon Sjeverne Koreje. Radi usporedbe, u Njemačkoj je broj smrtnih… više »

DOĐITE

ZG premijera filma Nevidljive

objavljeno prije 10 mjeseci i 21 dan

Nakon uspješne promocije pune emocija HRT-ova dokumentarnog filma Nevidljive koji je premijerno prikazan 1. ožujka u osječkom kinu Urania u organizaciji Udruge Pobjede, Prijatelji… više »

EH, DA...

Trajna sterilizacija jedina je mogućnost za spas napuštenih životinja

objavljeno prije 10 mjeseci i 22 dana

Ostavljene kutije sa štencima ispred skloništa te prizori ranjenih, napuštenih i mrtvih životinja na ulici, u šumi ili u rijeci brutalna su svakodnevica diljem… više »

DAN DIVLJIH VRSTA

Ris – mala mačka velike vrijednosti

objavljeno prije 10 mjeseci i 23 dana

Sutra obilježavamo UN-ov svjetski dan divljih vrsta, ove godine posvećen velikim mačkama pod nazivom „Velike mačke: ugroženi predatori". Velike mačke su simbol očuvane… više »

EH, DA...

Na svijetu više nema divljih konja

objavljeno prije 10 mjeseci i 28 dana

Divlji konji više ne postoje - svi su izumrli,  pokazalo je istraživanje koje je neočekivano izmijenilo saznanja o razvoju konja na temelju nove DNK analize njihova porijekla.… više »

METODOLOGIJA...

Papirnata energetska održivost Hrvatske

objavljeno prije 10 mjeseci i 29 dana

Optimistično je sredinom veljače odjeknula vijest da se Hrvatska svrstala prilično visoko, sedmo mjesto u Europskoj uniji po instaliranoj snazi vjetroelektrana prošle godine. Ipak, već… više »

OPA!

Koji su najveći zagađivači zraka?

objavljeno prije 11 mjeseci i 3 dana

Desetljećima su najveći zagađivači zraka bili automobili. Danas su nacije toliko usredotočene na smanjenje emisije ispušnih plinova, da smo zaboravili da oni nisu jedini izvor… više »

STVARNO?

Sumnje oko GMO-a u Hrvatskoj neutemeljene

objavljeno prije 11 mjeseci i 3 dana

Izmjene i dopune Zakona o genetski modificiranim organizmima (GMO), poduzete radi usklađivanja s EU-regulativom, izazvale su početkom veljače žučljivu diskusiju u hrvatskim medijima, ali i u… više »

EKO EKO

Nizozemci planiraju izgraditi veliku solarnu elektranu na moru

objavljeno prije 11 mjeseci i 7 dana

Nizozemska planira izgraditi pokusnu solarnu elektranu na moru 15 kilometara od obale, koja bi trebala početi s komercijalnim radom u roku od tri godine, javili su mediji. Projekt dolazi u… više »

INICIJATIVA

Europskom parlamentu predstavljen prijedlog o obaveznoj sterilizaciji pasa i mačaka

objavljeno prije 11 mjeseci i 8 dana

Krajem siječnja 2018. godine hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić predstavio je Parlamentu prijedlog rezolucije Europskog parlamenta o obaveznoj sterilizaciji pasa i… više »

FRKA

Megalopolisi ostaju bez pitke vode?

objavljeno prije 11 mjeseci i 13 dana

Cape Town mogao bi postati prvi veliki grad u suvremenoj povijesti koji se suočava s oskudicom pitke vode, ali ova opasnost prijeti i drugim mjestima na planeti, upozoravaju stručnjaci.… više »

LOŠE, LOŠE...

Umjetna svjetlost sve više onečišćuje Zemlju

objavljeno prije 11 mjeseci i 13 dana

Zemlja je sve više onečišćena umjetnom svjetlosti a taj fenomen pogoršava nova tehnologija proizvodnje žarulja sa svjetlećom diodom (LED), pokazuje analiza satelitskog… više »

LOŠE, LOŠE...

Globalno zagrijavanje utječe na metabolizam životinja

objavljeno prije 11 mjeseci i 20 dana

Polarni medvjedi u zadnje vrijeme ne uspijevaju pronaći dovoljnu količinu hrane tijekom glavnoga lovnog perioda, a problem će, pokazuju rezultati nove američke studije biti sve veći s obzirom… više »

EU

Više energije iz obnovljivih izvora nego iz ugljena

objavljeno prije 11 mjeseci i 21 dan

U Europskoj uniji danas oko 30 posto struje dolazi iz obnovljivih izvora energije. Prije sedam godina taj je udio iznosio oko 20 posto. Prema studiji koju su u Bruxellesu predstavile think… više »