Ekosfera
FEN

Zašto je fen, vruć vjetar, toliko opasan?

objavljeno prije 7 mjeseci i 9 dana

Riječ "fen" točno opisuje ovu pojavu: vruć, suh vjetar koji se spušta niz planine i prži sve pred sobom. Ovaj neobičan, a ponekad i opasan, fenomen, dovoljno je moćan da dramatično… više »

MOLIM?!

Pisali Komori jer je veterinaru zlostavljani konj odlično?

objavljeno prije 7 mjeseci i 9 dana

Udruga Prijatelji životinja uputila je dopis Ivanu Zemljaku, predsjedniku Hrvatske veterinarske komore, ukazujući na neprimjerene izjave i samog Zemljaka i veterinara Berislava… više »

EH, DA...

Počela je klimatska prekretnica

objavljeno prije 7 mjeseci i 9 dana

Rast temperatura traži hitnu akciju. Državnici moraju naći rješenje za klimatske promjene. Još uvijek možemo izbjeći najgore, ali nemamo više vremena za gubljenje',… više »

BROJKE

Počela sedma UNICEF-ova utrka Mliječna staza!

objavljeno prije 7 mjeseci i 10 dana

Započela je sedma UNICEF-ova humanitarna utrka Mliječna staza, koja se drugu godinu zaredom održava za podršku mentalnom zdravlju djece i mladih u školama. Kako bi nastavio… više »

EH, DA...

Klimatski slom je počeo

objavljeno prije 7 mjeseci i 14 dana

"Globalni temperaturni rekordi nastavljaju se rušiti 2023., a najtopliji kolovoz slijedi nakon najtoplijeg srpnja i lipnja", rekla je Samantha Burgess, zamjenica direktora Službe… više »

COOL

Nova školska godina, nova zaliha voća i povrća

objavljeno prije 7 mjeseci i 16 dana

Započela je nova školska godina, a time i donacijski program Kauflanda poznatiji kao „Kaufland škola voća i povrća". Naime, još u travnju krenulo je 7. zaredom… više »

EH, DA...

Europski gradovi s najvećim zagađenjem zraka

objavljeno prije 7 mjeseci i 17 dana

Praktično svi u Europi žive u zagađenim gradovima, gdje je prosječna godišnja razina zagađenja sitnim česticama veća od ograničenja odnosno razine koju preporučuje Svjetska zdravstvena… više »

COOL

Valamar se pridružio UN Global Compactu

objavljeno prije 7 mjeseci i 18 dana

U Isabella Valamar Collection Resortu na otoku Sveti Nikola kraj Poreča, gdje Valamar koristi isključivo obnovljive izvore energije, održana je sjednica Upravnog vijeća Hrvatskog poslovnog… više »

ČESTITAMO

22. rođendan Prijatelja životinja

objavljeno prije 7 mjeseci i 19 dana

Nakon organizacije uspješnog, 15. po redu ZeGeVege festivala, koji je prije nekoliko dana dobio zasluženo priznanje okupivši na istome mjestu golem broj građana, zagrebačkog… više »

SRAMOTA

Pisali Plenkoviću zbog silovatelja pasa

objavljeno prije 7 mjeseci i 20 dana

Udruga Prijatelji životinja uputila je dopis predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću tražeći da sazove hitan sastanak predstavnika svih relevantnih institucija u nalaženju rješenja za… više »

KONFERENCIJE

CWW 2023 u Šibeniku

objavljeno prije 7 mjeseci i 20 dana

Šibenik će od 18. do 22. rujna 2023. godine biti domaćin jedne od najvećih i najvažnijih konferencija na svijetu u području utjecaja izgradnje vjetroelektrana na okoliš i… više »

AKTIVIZAM

Opet Greenpeaceov prosvjed ispred sjedišta INA-e

objavljeno prije 7 mjeseci i 21 dan

"Po svemu sudeći, u slučaju potonule plinske platforme Ivana D čini se da INA igra na kartu prolaska vremena i zaborava. INA je u lipnju ove godine objavila da je bušotina trajno… više »

EH, DA...

Zašto je ovo ljeto toliko toplo?

objavljeno prije 7 mjeseci i 22 dana

Prosječna globalna temperatura 6. je srpnja dosegla novi vrhunac od 17,23 stupnja Celzijusa. Ako vam taj broj možda ne zvuči dramatično, zapamtite da u njega ne ulazi samo temperatura na… više »

EHHH...

Moramo zaustaviti klimatske promjene

objavljeno prije 7 mjeseci i 23 dana

Toplinski valovi, šumski požari, poplave čiji smo svjedoci samo su vrh ledenog brijega u usporedbi s onim što tek slijedi, dodaju klimatolozi. Upozoravaju da ćemo bez ozbiljnog… više »

ZANIMLJIVO

Mikroorganizmi u borbi protiv klimatskih izazova u poljoprivredi

objavljeno prije 7 mjeseci i 24 dana

Rezultati istraživanje u sklopu projekta PERSPIRE koje je predstavio projektni tim na Institutu Ruđer Bošković, pokazali su da dugotrajne poplave mijenjaju strukturu i aktivnosti… više »