Ekosfera
DIVERZITET

Prvi cjelovit popis slatkovodnih riba

objavljeno prije 10 dana i 4 sata

Slatke vode u Hrvatskoj nastanjuje 137 vrsta riba i paklara što predstavlja izuzetno visoku raznolikost na relativno malom području, a više od trećine njih živi na ograničenom… više »

EH, DA...

U srcu klimatske krize nalazi se industrija fosilnih goriva

objavljeno prije 12 dana i 4 sata

Podaci koje je prikupio američki Institut za klimatsku odgovornost i koje je objavio Guardian, potvrđuju ono što mnogi već znaju: u srcu klimatske krize nalazi se industrija fosilnih… više »

UFF!

Stotine toplinskih rekorda srušeno ljetos

objavljeno prije 14 dana

Gotovo 400 temperaturnih rekorda srušeno je na sjevernoj polutki tijekom ljeta, pokazala je analiza temperaturnih zapisa, prenosi BBC. Rekordi su srušeni u 29 zemalja od 1.… više »

AKTIVIZAM

Klimatska pobuna širom svijeta

objavljeno prije 14 dana i 9 sati

Akcije se održavaju širom svijeta u velikim gradovima među kojima su Berlin, London, Pariz, Madrid, Amsterdam, New York i drugi. Aktivisti za zaštitu klime iz pokreta… više »

STRAŠNO!!

Svaka peta vrsta divljih životinja predmet je trgovine

objavljeno prije 16 dana

Više od 5500 vrsta ptica, sisavaca, vodozemaca i gmazova predmet je trgovine na tržištu divljim životinjama, što je otprilike 50 posto više nego što se… više »

OBILJEŽAVANJE

Dan zaštite Dinarida

objavljeno prije 16 dana i 3 sata

Generalna Skupština Parkova Dinarida - mreže zaštićenih područja Dinarida proglasila je 7. listopad Danom zaštite Dinarida s ciljem naglašavanja značaj prirodne i… više »

MA DA?

Indija zabranjuje plastične vrećice

objavljeno prije 17 dana i 2 sata

Program indijskog premijera Narandre Modija Swatch Bharat - Čista Indija već godinama ima kao zaštitni znak naočale Mahatme Gandhija. Modi smatra da još… više »

EHHH...

Još jedan globalni temperaturni rekord pao u rujnu

objavljeno prije 18 dana

Protekli mjesec bio je najtopliji rujan otkako su klimatolozi Europske unije počeli 1981. nadzirati kretanje temperatura, te predstavlja novi u nizu zabrinjavajućih temperaturnih rekorda.… više »

STRAŠNO!!

Više od 50 posto endemskih europskih vrsta drveća je ugroženo

objavljeno prije 19 dana i 2 sata

Više od polovine endemskih europskih vrsta drveća ugroženo je i moglo bi izumrijeti, kaže se u studiji Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN). Čak 58 posto od 454 europske… više »

INICIJATIVE

Europski dani promatranja ptica

objavljeno prije 19 dana i 6 sati

Europski dani promatranja ptica (EuroBirdwatch) obilježit će se i ove godine za vikend 5. i 6. listopada. EuroBirdwatch je međunarodni događaj koji organiziraju… više »

GROZNO

Čovjek proizvodi sto puta više CO2 nego svi vulkani na svijetu

objavljeno prije 20 dana i 5 sati

Rezultati desetogodišnjeg istraživanja međunarodnog tima znanstvenika pokazuju da je ljudska emisija ugljikova dioksida stoput viša od negativnog učinka na globalno zatopljenje… više »

SJAJNO!

UNESCO-u poslana nominacija za Petodržavni rezervat biosfere

objavljeno prije 21 dan

Zajednička nominacija Austrije, Slovenije, Hrvatske, Mađarske i Srbije, poslana 30. rujna UNESCO-u, posljednji je korak slagalice za proglašenje prvog na svijetu Petodržavnog rezervata… više »

COOL

Obilježavanje Svjetskog dana vegetarijanstva

objavljeno prije 22 dana i 2 sata

Albert Einstein, slavni fizičar i dobitnik Nobelove nagrade, još je u prošlome stoljeću dalekovidno izjavio: „Ništa neće toliko pomoći ljudskome zdravlju niti… više »

WOW!

Gigantska santa odvojila se od ledene ploče Amery

objavljeno prije 22 dana i 5 sati

Santa leda teška 315 milijardi tona odvojila se u ponedjeljak od velike ledene ploče Amery na Antarktici, ali se čini da taj događaj nije povezan s klimatskim promjenama, piše u… više »

Globalno zatopljenje
TUŽNO

Globalno zatopljenje prvo je u 2000 godina

objavljeno prije 24 dana

Brzina i obuhvat sadašnjeg globalnog zatopljenja premašuje slične događaje u proteklih 2000 godina, navode znanstvenici i njihovi radovi trebaju razuvjeriti i najtvrdokornije… više »