Ekosfera
EHHH...

Covid ne smije zasjeniti klimatske promjene

objavljeno prije 2 mjeseca i 26 dana

Hrvatska je izuzetno ranjiva na te krize pa ovim priopćenjem još jednom želimo ukazati na nužnost hitnog i usmjerenog djelovanja kako bismo prevenirali socijalni kolaps i ostavili… više »

UPS?

Greenpeace piše INA-i

objavljeno prije 2 mjeseca i 27 dana

"Potpuno je neshvaljivo i skandalozno da kompanija poput INA-e, koja se pokušava prikazati odgovornom i pouzdanom, izgubi plinsku platformu na moru i da je trebalo čak pet dana da se… više »

PITANJE

Što se to događa sa sjemenom u Hrvatskoj?

objavljeno prije 2 mjeseca i 27 dana

Vezano za Prijedlog novog Zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja (Narodne novine, br. 140/05, 35/08, 25/09, 124/10, 14/11, 55/11, 115/18 i 32/20), a… više »

EKOSFERA

Međunarodni dan planina: Sačuvajmo planinsku bioraznolikost

objavljeno prije 2 mjeseca i 27 dana

Planine osiguravaju najveću količinu slatke vode, reguliraju klimu i kvalitetu zraka, staništa su četvrtine biljnih i životinjskih vrsta, dok 15% svjetske populacije živi upravo u… više »

UPS!

Zemlja se i dalje grije...

objavljeno prije 2 mjeseca i 28 dana

Čovječanstvo je i dalje na putu da do kraja stoljeća zagrije Zemlju više od tri celzijeva stupnja unatoč ovogodišnjem padu emisije stakleničkih plinova zbog pandemije i… više »

BRAVO

Australija po planu Pariškog sporazuma

objavljeno prije 2 mjeseca i 28 dana

Najnovija projekcija označila je nagli preokret za jednog od najvećih svjetskih emitera po stanovniku, a došla je uoči klimatskog samita Ujedinjenih naroda koji se održava u subotu, na… više »

ŽIVOTINJE

Obilježavanje međunarodnog dana prava životinja

objavljeno prije 2 mjeseca i 29 dana

Povodom Međunarodnog dana prava životinja koji se već više od 20 godina obilježava 10. prosinca, Prijatelji životinja pripremaju pravu poslasticu za sve koji žele saznati zašto… više »

KATASTROFA

Hrvatska drastično ograničava uzgoj domaćeg sjemena

objavljeno prije 2 mjeseca i 29 dana

Novi Zakon o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja upućen u javnu raspravu kroz sustav eSavjetovanja do 10.12.20, donosi nova ograničenja proizvođačima koji na… više »

CLIMATHON

Virtualni zagrebački Climathon te vodi u 2050. godinu!

objavljeno prije 2 mjeseca i 29 dana

Zamisli... 2050. je u Zagrebu. Što je drukčije u našim kvartovima, kako izgleda odlazak na faks, je li čokolada u dućanima zapakirana u plastične omote? I postoje li uopće… više »

PRIJATELJI ŽIVOTINJA

Nužna revizija rada svih skloništa

objavljeno prije 3 mjeseca

Na tvrdnje o zanemarivanju i zlostavljanju životinja u zagrebačkom skloništu u Dumovcu reagirala je udruga Prijatelji životinja izražavajući zabrinutost i tražeći reviziju rada tog… više »

COPERNICUS

Studeni 2020. je najtopliji dosad

objavljeno prije 3 mjeseca i 1 dan

Godina 2020. se po temperaturi tako približila najtoplijoj zabilježenoj godini dosad - 2016., piše CNN. Na globalnoj razini ovogodišnji studeni bio je za 0,77 Celzijevih… više »

LOŠE...

Proizvodnja fosilnih goriva premašuje klimatske ciljeve

objavljeno prije 3 mjeseca i 3 dana

Svijet planira proizvesti dvostruko više ugljena, nafte i plina do 2030. nego što bi bilo primjereno ciljevima ograničavanja globalnog zagrijavanja, objavili su UN i… više »

Veliki koraljni greben
LOŠE JE...

Klimatske promjene prijete i zaštićenim prirodnim lokalitetima

objavljeno prije 3 mjeseca i 4 dana

Međunarodno udruženje za zaštitu prirode (IUCN) u novom je izvješću otkrilo da promjene zbog klimatskih promjena ugrožavaju trećinu lokaliteta od 252 s UNESCO-va popisa… više »

VRUĆEEE

WMO već sad zna kako će biti...

objavljeno prije 3 mjeseca i 4 dana

Privremeni izvještaj o globalnoj klimi Svjetske meteorološke organizacije (WMO) već na temelju podataka od siječnja do listopada ove godine, dokazuje da se i 2020. uklapa u sve… više »

SJAJNO!

Pčele u zimskom klupku

objavljeno prije 3 mjeseca i 5 dana

Tehnički muzej Nikola Tesla obilježiti će prigodnim online predavanjem 7. prosinca, Dan svetog Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara. Kako pčele zimuju, kako… više »