Ekosfera
CO2

CO2 se nakuplja sve brže

objavljeno prije 3 mjeseca i 7 dana

To je ograničenje ključni cilj Pariškog klimatskog sporazuma iz 2015. koji se čini sve teže dostižnim. Met Office predviđa da će razina CO2 doseći u svibnju vrhunac od 426.6… više »

EP

Smanjenje emisija fluoriranih plinova

objavljeno prije 3 mjeseca i 9 dana

Eurozastupnici su na plenarnoj sjednici parlamenta u Strasbourgu s 457 glasova za, 92 protiv i 32 suzdržana podržali dogovor postignut s Vijećem o daljnjem smanjenju emisija… više »

COOL

Najzelenija industrijska zgrada na svijetu

objavljeno prije 3 mjeseca i 10 dana

Moderan industrijski kompleks u Chebskom Panattoni parku postao je najzeleniji kompleks te vrste na svijetu, postigavši rezultat od vrlo visokih 94,2 posto prema prestižnom BREEAM… više »

New York
UPS!

Američki gradovi tonu...

objavljeno prije 3 mjeseca i 13 dana

Stručnjaci to nazivaju slijeganjem, a ono se događa većom brzinom nego što se procjenjivalo prije samo godinu dana, prenosi Science alert. U novom radu objavljenom… više »

WWF ADRIA

Tko želi dijeliti dom s medvjedom, vukom ili risom?

objavljeno prije 3 mjeseca i 15 dana

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF pokrenula je kampanju „Cimeri iz divljine" kojom želi povećati svijest ljudi o tome da divlje životinje pripadaju upravo -… više »

BRAVO

Lansirana je jedinstvena Nacionalna karta morskih staništa

objavljeno prije 3 mjeseca i 18 dana

Nacionalna karta morskih staništa uspješno je lansirana na Institutu za oceanografiju i ribarstvo u Splitu. Time je obilježen uspješan završetak projekta… više »

KATASTROFA

Tropski ledenjaci u Peruu nestaju pred očima

objavljeno prije 3 mjeseca i 19 dana

U Peruu se nalazi 68 posto svjetskih tropskih ledenjaka, a sve veće temperature dovele su do otapanja i stvaranja novih planinskih jezera koja prijete izlijevanjem i… više »

STRAŠNO

Umjesto zabrane daljnje uništavanje mora kočama

objavljeno prije 3 mjeseca i 20 dana

Udruga Prijatelji životinja ostavila je komentar na javnom savjetovanju za dopune „Pravilnika o izdavanju odobrenja za obavljanje gospodarskog ribolova na moru pridnenom povlačnom… više »

TREBA!

Zatvorske kazne roditeljima djece ozlijedjene pirotehnikom

objavljeno prije 3 mjeseca i 21 dan

Udruga Prijatelji životinja uputila je dopis ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću i zatražila da MUP zakonskim izmjenama ograniči korištenje dopuštene… više »

ZANIMLJIVO

Pacifički vatreni prsten - potresi na sve strane

objavljeno prije 3 mjeseca i 22 dana

Razorni potres koji je u ponedjeljak (1.1.) pogodio Japan, nakon kojeg su slijedili deseci novih potresa, samo je posljednji u nizu. Ta zemlja se nalazi na trusnom području - najopasnijem na… više »

pingvini ju
TUŽNO

Stvarne žrtve topljenja leda na Antarktici

objavljeno prije 3 mjeseca i 24 dana

Od pet praćenih kolonija u području Bellingshausenova mora na zapadu Antarktike, sve osim jedne doživjele su "katastrofalan" gubitak mladunčadi od 100 posto. Mladunci su se utopili ili… više »

UPS!

EU upozorava Hrvatsku

objavljeno prije 3 mjeseca i 25 dana

"Vidite li crvene točke na karti? Oni su oštro upozorenje na promjenu klime", piše EK. Crvenim su točkama prikazana opožarena područja 2022. godine. Crvenim točkama… više »

AJDE?

Obnovljivi izvori energije sve popularniji i dostupniji

objavljeno prije 3 mjeseca i 27 dana

„Energija iz obnovljivih izbora postaje sve povoljnija, tako da po prvi put ima više investicija u solarnu energiju nego u crpljenje nafte", kaže profesorica Claudia… više »

VEGANUARY

U novu godinu uz Vege izazov i Veganuary

objavljeno prije 3 mjeseca i 28 dana

Veganuary je popularna inicijativa koja potiče ljude da isprobaju veganski način života u siječnju. To je globalni pokret kojemu je cilj podizanje svijesti o etičkim, ekološkim i… više »

PUTUJETE?

Greenpeaceovo božično istraživanje o putovanjima

objavljeno prije 4 mjeseca i 1 dan

Povodom nadolazećih blagdana tijekom kojih 250 milijuna Europljana putuje vraćajući se kući ili pak odlazeći na godišnji odmor u inozemstvo, Greenpeace u središnjoj i istočnoj… više »