Ekosfera
OPA...

5G mreža povećat će emisije CO2

objavljeno prije 2 mjeseca i 17 dana

Izvješće, objavljeno u subotu, ističe da bi 5G mreže mogle biti odgovorne za otpuštanje dodatnih 3 do 7 milijardi tona CO2. Uvođenje 5G mreže kontroverzno je pitanje u… više »

TUGA...

Blagdanski apel životinjama u skloništu

objavljeno prije 2 mjeseca i 17 dana

Iz udruge Prijatelji životinja već godinama upozoravaju da mnoga skloništa u Hrvatskoj nemaju transparentnost i sljedivost niti su otvorena prema građanima i volonterima, što… više »

ZGODNO

Nove vrste flore pronađene ove godine

objavljeno prije 2 mjeseca i 18 dana

Gastrodia agnicellus, jedna od 156 biljaka i gljivičnih vrsta koje su imenovali znanstvenici Kewskih vrtova i njihovi partneri diljem svijeta u 2020., okrunjena je kao "najružnija orhideja na… više »

UPS!

Alge nam mogu doći glave?

objavljeno prije 2 mjeseca i 19 dana

Kada je Joseph Cook prvi puta stigao na ledeni Grenland 2010. godine, očekivao je da će naletjeti na netaknut bijeli krajolik. Ipak, naišao je na… više »

TRESE...

Antarktiku u tri mjeseca pogodilo 30.000 potresa

objavljeno prije 2 mjeseca i 20 dana

Znanstvenici čileanskog sveučilišnog Nacionalnog seizmološkog centra kažu da su mali potresi te jedan snažniji jakosti 6 registrirani u tjesnacu Bransfieldu, stotinjak… više »

NAPOKON

Izglasana zabrana petardi u Saboru

objavljeno prije 2 mjeseca i 20 dana

Udruga Prijatelji životinja, koja je godinama intenzivno lobirala za zabranu petardi, pozdravila je današnje izglasavanje Konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o… više »

KATASTROFA

Prvi put onečišćenje siguran uzrok smrti

objavljeno prije 2 mjeseca i 21 dan

"Zaključujem da je onečišćenje zraka predstavljalo materijalni doprinos u smrti Elle Adoo-Kissi-Debrah 2013.", izjavio je patolog londonskog okruga Southwark Philip Barlow. Ella… više »

WOW!

Otkril 500 milijuna godina star fosil trilobita

objavljeno prije 2 mjeseca i 22 dana

Trilobita dugačkog četiri centimetra koji nosi naziv Phantaspis auritus karakterizira glava s proširenim prednjim dijelom koja ima dvostruk šiljasti oblik nalik zečjim… više »

WWF

Zaštita prirode uz ekonomski razvoj kroz Plavi inkubator

objavljeno prije 2 mjeseca i 22 dana

Isključuje li zaštita prirode ekonomski razvoj? Sasvim suprotno, te je upravo to ideja WWF-ovog Plavog poslovnog inkubatora na Lastovu - jedinstveni spoj malog poduzetništva… više »

FRKA JE...

UN poziva na hitnu promjenu politike

objavljeno prije 2 mjeseca i 23 dana

Ujedinjeni narodi pokušat će još jednom natjerati države svijeta da se osvijeste i krenu pametnijim putom. "Mi smo u trenutku povijesti čovječanstva i povijesti našeg… više »

GROZNO

Plemenite periske nestaju...

objavljeno prije 2 mjeseca i 23 dana

Patogen toga endemskog mediteranskog školjkaša ušao je u proljeće 2019. u Jadran i proširio se po njemu, od koga su uginule sve plemenite periske, autohtone na… više »

WWF

Neki darovi ne mogu čekati

objavljeno prije 2 mjeseca i 24 dana

Ove godine blagdani neće biti kao što smo navikli. Pandemija je promijenila naše živote, no darovi koje odlučimo pokloniti mogu nam dati nadu u bolju budućnost i zdraviji… više »

STVARNO?

Emisije ugljika padaju... ali samo kratko

objavljeno prije 2 mjeseca i 25 dana

Globalne emisije ugljikova dioksida koje su posljedica sagorijevanja ugljena, nafte i plina pale su sedam posto u 2020. u usporedbi sa 2019., prema istraživanju europskih znanstvenika… više »

COOL

Povrtnjaci idu u vis

objavljeno prije 2 mjeseca i 25 dana

Danski stručnjaci rade na transformiranju industrijske hale bez prozora nedaleko od Kopenhagena u najveću europsku vertikalnu farmu. Na četrnaestokatnim skelama, koje će sezati od… više »

DOGOVOR

Klimatski ciljevimi EU za 2030.

objavljeno prije 2 mjeseca i 26 dana

"Europa je lider u borbi protiv klimatskih promjena. Odlučili smo smanjiti emisiju stakleničkih plinova za najmanje 55 posto do 2030. godine", objavio je u petak ujutro na Twitteru… više »