Ekosfera
KLIMA

Sve je dulja sezona alergija...

objavljeno prije 26 dana i 2 sata

Alergije, barem nam se čini, ne prestaju - stalno dolazi neka nova navala alergena, a izgleda da smo si sami krivi što je tako... Znanstvenici su uočili da globalni porast temperatura… više »

EKO

Pravilnik o skloništima donosi pozitivne novosti

objavljeno prije 27 dana i 8 sati

Prijatelji životinja javljaju da su stupile na snagu izmjene i dopune Pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje. „Zahvaljujemo Ministarstvu… više »

WWF

Recept za tunu: novo normalno nenormalne budućnosti

objavljeno prije 28 dana i 7 sati

Klimatske promjene imaju veliki negativni utjecaj na globalnoj razini, a učinci se ne osjete samo na kopnu, već i u moru. Moge vrste migriraju u potrazi za hranom i boljim uvjetima, dok druge… više »

EKOLOŠKI

Plastic Smart gradovi i otoci bez plastike

objavljeno prije 29 dana i 3 sata

"Plastic Smart Cities Croatia" i "For Plastic Free Croatia Island" projekti su koji imaju za cilj smanjenje plastičnog otpada i korištenje alternativnih… više »

ZAKONI

Pritisak na civilno društvo

objavljeno prije 1 mjesec

Inicijativu „Sjeme je naše ljudsko pravo" (u daljnjem tekstu Inicijativa) čine udruge poljoprivrednika i podržavatelja s više od 25.000 članova te Hrvatska poljoprivredna… više »

EKO

Novootkriveni kameleon stane na vršak prsta

objavljeno prije 1 mjesec i 1 dan

Dva minijaturna kameleona, vjerojatno najmanja na svijetu otkrio je njemačko-madagaskarski tim na sjeveru Madagaskara i to ženku i mužjaka.  Mužjak Brookesia nana ili nano-kameleon, ima… više »

UPS!

Raspao se golemi ledenjak u Atlantiku

objavljeno prije 1 mjesec i 2 dana

Taj je ledenjak bio na putu za udaljeni otok South Georgia, kojemu se ledenjak nazvan A-68A približavao prošle godine predstavljajući prijetnju ekosustavu britanskog prekomorskog… više »

VAŽNO

Besplatno mikročipiranje, cijepljenje i kastracija

objavljeno prije 1 mjesec i 4 dana

Udruga Prijatelji životinja, koja je prošli mjesec upozorila na teško stanje i uvjete držanja životinja u potresom pogođenim područjima, poziva sve stanovnike Sisačko-moslavačke… više »

EKO

Svjetski dan vlažnih staništa

objavljeno prije 1 mjesec i 4 dana

Ujedno, potiču se akcije za obnovu močvara i zaustavljanje njihova gubitka. Cijeli se svijet suočava s rastućom krizom nedostatka slatke vode koja predstavlja veliku prijetnju… više »

PITANJE

Trebamo li u Hrvatskoj proizvoditi zdravu hranu

objavljeno prije 1 mjesec i 4 dana

Nakon intervjua s najvećim njemačkim proizvođačem organske hrane, Marcom Buckleyem, koji na 12.500 hektara proizvodi hranu kojom opskrbljuje 20.000 maloprodajnih objekata u 12 zemalja Europe,… više »

Globalno zatopljenje
LOŠE...

Led se rekordno brzo topi...

objavljeno prije 1 mjesec i 5 dana

Globalno zatopljenje nije bajka niti laž, jer ako ne vidite sami da se led otapa većom brzinom nego ikad prije - očito imate problema s očima. Autori istraživanja ukazuju na to da se u… više »

WWF

Nina Violić u znanstvenom monologu o ženama u ribarstvu

objavljeno prije 1 mjesec i 5 dana

Prevladavajuće je mišljenje da je ribarstvo muški posao pa bi mnoge mogla začuditi činjenica da na globalnom nivou gotovo 50% radne snage u ribarskom sektoru, uključujući… više »

KLIMA

CO2GO - priče o klimi

objavljeno prije 1 mjesec i 5 dana

Znanstvenici za klimu Hrvatska i Udruga Tatavaka započinju kampanju projekta „CO2GO-priče o klimi". Kroz različite aktivnosti koje će se provoditi tijekom veljače i ožujka nastojat ćemo… više »

SEAS

Sačuvajmo ekosustave Jadranskog mora ektivnim sudjelovanjem

objavljeno prije 1 mjesec i 6 dana

Početak 2021. godine označio je i početak novog projekta: SEAS - Sačuvajmo Ekosustave Jadranskog mora Aktivnim Sudjelovanjem. Projektom se želi doprinijeti očuvanju bioraznolikosti ekosustava… više »

UPS!

Prirodne katastrofe ubile pola milijuna ljudi u 20 godina

objavljeno prije 1 mjesec i 7 dana

Ekstremne prirodne katastrofe su sve češće - vrijeme i mjesto nisu važni, ubijaju sve na svom putu i ne pitaju jeste li bogataš ili siromak... a sve će biti još i gore.… više »