Knjiga

Nagrađena knjiga oslikana pomoću štakorske mokraće

objavljeno prije 16 godina

Andy Warhol je svoja djela radio uz pomoć vlastitog urina, Piero Manzoni je svoj izmet konzervirao u umjetničke svrhe, Chris Ofili je koristio slonovski izmet kao slikarsku boju. Umjetnicima… više »

Za roman Emma 180,000 funta

objavljeno prije 16 godina

Primjerak prvog izdanja romana ‘Emma’ britanske spisateljice Jane Austen (autorice romana ‘Ponos i predrasude’), s njezinom posvetom, na aukciji u londonskom Bonhamsu… više »

Što čitati ovaj tjedan?

objavljeno prije 16 godina

Lori Reid: ‘Zdravlje u vašim rukama: Hiromantija za očuvanje i unapređenje zdravlja’Naše su šake živi registri koji bilježe sve vrste podataka o nama: kako… više »

Dodijeljene Matičine nagrade za 2007.

objavljeno prije 16 godina

Na svečanosti u Matici hrvatskoj prekjučer su dodijeljene tradicionalne Matičine nagrade za 2007. - za znanost, književnost i umjetnost, književnu i umjetničku kritiku, za najbolje djelo koje… više »

Holivudski roman Dejana Šorka

objavljeno prije 16 godina

Treći i najveći roman redatelja i književnika Dejana Šorka saga je o filmu u tri dijela i tri sveska, holivudski raskošno producirana priča o četiri naraštaja hrvatske… više »

Književnici Margaret Atwood nagrada Principe se Asturias

objavljeno prije 16 godina

Kanadska književnica i pjesnikinja Margaret Atwood je dobitnica nagrade Principe de Asturias za književnost 2008. godine, objavio je u srijedu žiri tijekom dodjele te prestižne… više »

Putopis natopljen suzama smijeha

objavljeno prije 16 godina

1765. godine Laurence Sterne putovao je Francuskom i Italijom, sve do Napulja, te je, vrativši se kući, odlučio opisati svoja putovanja – sa sentimentalnog gledišta.… više »

Film o prevoditeljima

objavljeno prije 16 godina

Dokumentarni film ‘Beskonačni prijevod’ autorice Nataše Medved. Film je posvećen književnim prevoditeljima. U njemu 11 prevoditelja govore o svome potcijenjenom radu. (METRO)  više »

Kraljica odlikovala Rushdia

objavljeno prije 16 godina

Kraljica Elizabeta II. odlikovala je britanskog pisca Salmana Rushdia viteškom titulom Britanskog carstva. Najava dodjele tog odličja izazvala je prosvjede muslimanskih zemalja. (HINA)  više »

Printanje knjiga

objavljeno prije 16 godina

Britanski lanac knjižara Blackwell prvi u Europi uvodi ‘Espresso Book Machine’ - uređaj koji će posjetiteljima omogućiti da sami u nekoliko minuta otisnu željenu knjigu. … više »

Harry Potter na 67 jezika

objavljeno prije 16 godina

Prema podacima koje je iznio agent spisateljice J. K. Rowling, sedam nastavaka serijala o Harryju Potteru prevedeno je dosad na 67 jezika i prodano u više od 400 milijuna primjeraka od… više »

Ljubljana se izborila za prijestolnicu knjige ‘10.

objavljeno prije 16 godina

Glavni grad susjedne Slovenije izborio se za titulu UNESCO-ove prijestolnice knjige 2010. godine. Time će u Sloveniji potaknuti razvoj kulture čitanja, ali i promovirati domaće autore u… više »

Solarni sustav

Prodana Kopernikova knjiga

objavljeno prije 16 godina

Prvo izdanje knjige u kojoj je Nikola Kopernik iznio svoju revolucionarnu teoriju solarnog sustava prodano je za više od 2,2 milijuna dolara na dražbi u New Yorku, zaradivši… više »

Pisac Hari Kunzru gostovao u Splitu

objavljeno prije 16 godina

Britanski pisac Hari Kunzru (39), kojega drže jednim od najdarovitijih pisaca mlađe generacije u toj zemlji, gostovao je u petak u Splitu gdje je predstavljen njegov roman… više »

Intervju

Neka drugi pišu knjige godinama, meni je dovoljno nekoliko mjeseci

objavljeno prije 16 godina

U atriju Arheološkog muzeja u utorak je uz dijeljenje zrelih lubenica i sunčanih naočala predstavljen roman ‘Koji film sad vrtiš u glavi’ Sanje Bilić ,koji je bio u… više »