« Knjiga
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
4. 3. 2009.

Knjiga dana: Damian Thompson: Kontraznanje

Kako smo podlegli teorijama zavjere, nadriliječništvu, pseudoznanosti i kvazipovijesti

Fotografija vijesti
Više o

teorije zavjere

,

knjiga dana

,

Damian Thompson Kontraznanje

,

nadriliječništvo

,

pseudoznanost

Thompson smatra kako smo svakodnevno uvučeni u more laži i obmana, a to je potpomognuto putem medija i weba te propagirano kulturom mentaliteta sve može proći. Alternativne teorije i spekulacije izazivaju ortodoksna vjerovanja o svemu, od evolucije, do napada na Ameriku 11. rujna i nisu ništa doli katastrofe za našu civilizaciju.

Definirajući kontraznanje kao dezinformaciju koja se predstavlja kao činjenica, Thompson ogoljava neke od njegovih najpopularnijih primjera, argumentirano odbacuje teorije iz područja alternative, medicine, znanosti, politike, religije i mnogih drugih i ukazati kako rašireno vjerovanje u neke od njih može biti čak i pogubno.

Oponirajući teorijama poput one da sama američka Vlada stoji iza napada na blizance STC-a, ili one da aromaterapija liječi rak, a cijepljenje kod djece vodi do autizma, sve do iznenađujuće popularne teorije kako su se Kinezi (među gomilom drugih naroda) iskrcali na tlo Sjeverne Amerike prije Kristofora Kolumba... Thompson u ovoj argumentiranoj i "nabrijanoj" knjizi portretira kulturu opasno blizu gubitku veze sa realitetom.

Prevela: Božica Jakovlev

Izdavač: Algoritam

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: izabrao Nenad Bartolčić
04.03.2009. 11:24:35
Novi komentar
nužno
nužno