« Knjiga
objavljeno prije 10 godina i 7 mjeseci
TEKST I SLIKA

Uručene nagrade "Grigor Vitez"

Na natječaju ilustratora i književnika sudjelovala su 32 književnika, 26 likovnjaka i 54 knjige.

Za ilustracije u Pričama iz davnine i Noveli od Stanca nagrađen je Zdenko Bašić.
Za ilustracije u Pričama iz davnine i Noveli od Stanca nagrađen je Zdenko Bašić. (Milivoj Keber, CROPIX)
Više o

Grigor Vitez

,

književne nagrade

,

"Enciklopedija čudovišta"

,

Priče iz davnine

,

Novela od Stanca

,

Stanislav Marijanović

,

Zdenko Bašić

,

ilustracije

,

tekst

,

Zlatna ptica

,

Ivan Antolčić

,

Naša djeca Hrvatske

Nagrade "Grigor Vitez" za 2008. godinu uručene su večeras u Zagrebu Stanislavu Marijanoviću za tekst i ilustracije u knjizi "Enciklopedija čudovišta" te Zdenku Bašiću za ilustracije u knjigama "Priče iz davnine" i "Novela od Stanca".

Marijanovićeva enciklopedija spoj je pisane riječi, vizualnog i grafičkog dizajna te umjetnosti, ona je sve što bi knjiga za djecu trebala biti, odgojna je, obrazovna, poučna, zabavna, poticajna i kritična, istaknuto je u obrazloženju pročitanom na dodjeli.

Mladi autor Zdenko Bašić, rečeno je, gradi svoj fantazmagorični svijet slika u tehnici digitalnog kolaža i za razliku od autora koji se suvremenom računalnom grafikom pretežito služe kako bi kreirali suvremene ili futurističke likove, forme i sadržaje, on svojim izričajem podržava klasičnu literarnu ilustraciju.

Likovni umjetnik Ivan Antolčić primio je posebno priznanje "Zlatna ptica" za vrhunska stvaralačka dostignuća i ugrađivanje najviših umjetničkih vrijednosti u slikovnice i knjige za djecu.

Na natječaj za nagradu "Grigor Vitez" u 2008. stigle su 54 knjige i slikovnice čije je tekstove napisalo 32 književnika, ilustriralo 26 likovnih umjetnika te objavilo 22 hrvatska nakladnika.Pohvalne nagrade "Grigor Vitez" dobili su Magda Dulčić i Ninoslav Kunc za ilustriranje knjiga "Mjesečev prolaz" i "Oliver Twist", Dubravka Kolanović za ilustracije u slikovnici "Božićna frula", Ivan Vitez za ilustracije u slikovnici "Tri ja magarca", urednica Školske knjige Miroslava Vučić za afirmaciju književnog stvaralaštva za djecu, Hrvatski muzej naivne umjetnosti iz Zagreba za edukativni projekt "Vjedro na izvoru", izdavač "Profil International" za uspješan urednički rad i dizajn biblioteke "Novi profil" te nakladnik "Sipar" za dizajn biblioteke "Čudovišta".

Svečanost dodjele održala se u Zagrebačkom kazalištu lutaka, koje sa Savezom društava Naša djeca Hrvatske dodjeljuje nagradu "Grigor Vitez". (hina/metro-portal)

25.02.2009. 22:44:39
Novi komentar
nužno
nužno