« Knjiga
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
NASTAVAK SURADNJE

Bugarski književnici gostovali u Društvu hrvatskih književnika

Hrvatski akademici su na Tribini Društva hrvatskih književnika komentirali djela bugarskih kolega.

Nadežda Zaharieva i Anton Dončev
Nadežda Zaharieva i Anton Dončev (Milivoj Keber, CROPIX)
Više o

Tonko Maroević

,

Društvo hrvatskih književnika

,

Nadežda Zaharieva

,

Anton Dončev

,

Josip Bratulić

,

Nacionalna zajednica Bugara

,

Raško Ivanov

,

Božidar Petrač

Bugarski književnici Nadežda Zaharieva i akademik Anton Dončev predstavljeni su večeras na Tribini Društva hrvatskih književnika (DHK) u Zagrebu, a o njihovim književnim djelima govorili su akademici Tonko Maroević i Josip Bratulić.

Predsjednik Nacionalne zajednice Bugara u Republici Hrvatskoj Raško Ivanov rekao je kako je ovo nakon dugo vremena prvo predstavljanje bugarskih književnika u Zagrebu. "Međusobna suradnja Bugara i Hrvata bila je vrlo intenzivna sve do 1945. godine, a potom je zamrla", rekao je dodavši kako je ovo početak nove suradnje.

Govoreći u ime DHK Božidar Petrač je rekao kako će zajednička suradnja omogućiti međusobno upoznavanje problema te prijevode hrvatskih književnika na bugarski i bugarskih na hrvatski jezik.

"Drago mi je što večeras s vama mogu podijeliti svoje pjesme," rekla je Zaharieva i najavila kako će na ovogodišnjem Interliberu u Zagrebu Bugarska biti zemlja partner.

Gostovanje bugarskih književnika organiziralo je DHK i Nacionalna zajednica Bugara u Hrvatskoj, a na tribini su nazočili bugarski veleposlanik u Hrvatskoj Ivan Sirakov te državna tajnica u hrvatskom Ministarstvu kulture Nina Obuljen.Akademik Dončev smatra kako je književnost jedna vrsta suatorstva. "Knjiga je sjeme koje proklija tek kad se nađe u čitateljevoj duši", rekao je Dončev. Po njegovim riječima tek kad se spoje pisac i čitatelj stvara se sjaj knjige koji jednako ovisi o intenzitetu i pameti književnika i čitatelja.

Akademik Maroević smatra kako je Zaharieva introvertirana pjesnikinja poeziju ljubavi u kojoj se izmjenjuje snažna dinamika. "Ona je pjesnikinja slobode sa ženskim senzibilitetom i specifičnim jezičnim izričajem", rekao je.

O romanu Antona Dončeva "Doba razdjelbe" govorio je akademik Bratulić, ocjenivši kako je riječ o djelu čvrste strukture, u kojem autor kroz isječak povijesti obrađuje sudbinu bugarskog naroda. "Tematski se bavi položajem Bugara pod turskom vlašću i nasilnim pokušajima islamizacije bugarskog naroda", rekao je. (hina/metro-portal)

28.02.2009. 00:25:40
Novi komentar
nužno
nužno