« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 godina i 8 mjeseci
VOLJA

Pretilost se može spriječiti

Odrasli i djeca trebali bi razmisliti o ograničavanju vremena pred televizorima na najviše 2 sata dnevno ili danima bez gledanja televizije

Spriječite pretilost
Spriječite pretilost (FreeDigitalPhotos)
Više o

pretilost

,

zdrava prehrana

,

zdrav život

,

hodanje

,

fizička aktivnost

,

mediteranska prehrana

,

nordijska prehrana

Pretilost je sve raširenija pojava među mladima, a u nekim se dijelovima svijeta počela alarmantno povećavati, pa je tako primjerice u Britaniji stopa pretilost udvostručena u samo deset godina.

Britanski nacionalni institut za zdravlje izdao je nacrt preporuka, prvi nakon 2006. godine koji bi ljudima trebao pomoći u održavanju zdrave tjelesne težine jer je pretilost, što se tiče zdravstvenih problema i troškova koje uzrokuje, jednako opasna kao i pušenje.

Preporuke su jednostavne, ali učinkovite, pa tako svatko treba znati da je opće pravilo održavanja zdrave tjelesne mase - energetski unos kroz hranu i piće ne smije premašiti energetsku potrošnju kroz dnevne aktivnosti.

Za početak, izbjegavajte pića s dodanim šećerima, odrecite se gotove hrane iz trgovina i restorana, a fizička aktivnost treba se povećati na jednostavne načina - popnite se stepenicama umjesto liftom, manje sjedite pred televizorom i svakodnevno hodajte barem dvadesetak minuta.

Mediteranska i nordijska prehrana trebali bi postati standardi prehrane u kućanstvu, a kad se sve navedeno spoji s ograničavanjem unosa alkohola, zdrava tjelesna masa više nije tako nemoguća misija.

Stoga, umjesto sjedenja pred televizorom i gledanja sapunica, bacite se na šetnju, kažu stručnjaci.

30.09.2014. 14:55:05
Novi komentar
nužno
nužno