« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 godina i 8 mjeseci
PREPORUKE

Koliko šećera unosite dnevno? Smanjite!

Šećeri su najvažniji faktor u razvoju zubnih bolesti i radi se o bolesti koja se uvelike može spriječiti

Šećer treba biti samo 5 posto unosa energije
Šećer treba biti samo 5 posto unosa energije (DeviantArt)
Više o

šećer

,

bolesti zubi

,

unos šećera

Šećer je najopasnija droga današnjice i predstavlja izvor velikih problema za zdravlje, pa ne čudi da je Svjetska zdravstvena organizacija nedavno predložila smanjenje preporučene količine šećera unesenog hranom i pićem. Nova je preporuka da šećer bude izvor tek 5% energije u odnosu na dosadašnjih 10%.

>> Najopasnija droga današnjice je - šećer! >>

To odgovara količini od oko 25 grama šećera dnevno za žene i oko 35 grama za muškarce. Prema britanskim znanstvenicima čije je istraživanje objavljeno u časopisu British Medical Journal, cilj ne bi smio biti veći od 3%.

Nakon što su proučili zdravstvene posljedice i financijske troškove propadanja zuba, znanstvenici s University College London i London School of Hygiene and Tropical Medicine kažu kako je potrebno dodatno sniziti vrijednost maksimalno preporučene dnevne doze šećera.

>> Sve što ne znate o šećeru >>

Šećeri su najvažniji faktor u razvoju zubnih bolesti i radi se o bolesti koja se uvelike može spriječiti, ističu stručnjaci.

Prema istraživanju opasnost od propadanja zubi kod djece udvostručuje se kad se prehrana gotovo bez šećera zamijeni onom u kojoj je 5% energetskog unosa iz šećera. U industrijskim zemljama troškovi liječenja problema zubi čine 5-10% ukupnih zdravstvenih troškova.

>> 8 prirodnih zamjena za šećer >>

Neki stručnjaci u Britaniji se zalažu za uklanjanje automata za slatkiše iz škola i bolnica, posebno označavanje hrane s većim udjelom šećera te uvođenje poreza na šećer kako bi se ograničila njegova potrošnja.

30.09.2014. 11:25:00
Novi komentar
nužno
nužno