« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
SVE JE TU

Najzdravija hrana za vaše srce

Voće, povrće, maslinovo ulje, riba, vino… Mediteranska kuhinja najbolji je izbor ako želite spriječiti bolesti srca

(Wikipedia)
Više o

zdravlje

,

maslinovo ulje

,

riba

,

voće

,

mediteranska hrana

,

srce

,

povrće

,

bolesti srca

,

mediteranska kuhinja

Iako stručnjaci diljem svijeta godinama govore da je stil života na i uz Mediteran jedan od najzdravijih na svijetu, Hrvatima to očito malo znači. Naime, iako proizvodimo kvalitetno maslinovo ulje i živimo uz Jadransko more, najmanje od svih mediteranskih zemalja konzumiramo maslinovo ulje, ribu i ostale namirnice koje nam naše podneblje nudi.

No, ako želimo živjeti zdravo i imati zdravo srce, to se mora promijeniti. Časopis Women's Health Source klinike Mayo piše o ključnim sastavnicama prehrane koja će učiniti čuda ne samo za zdravije srce, već i naše zdravlje općenito.

Voće i povrće

U većini mediteranskih zemalja voće i povrće je dio svakog obroka. Voće i povrće sadrži malo masnoća, a ne sadrži kolesterol. Osim toga, velik dio voća i povrća pun je antioksidansa koji mogu spriječiti nakupljanje kolesterola u arterijama.

Žitarice

Kad jedemo kruh, tjesteninu i rižu, važno je paziti da su proizvedeni od punozrnatih žitarica umjesto od žitarica koje su prethodnom preradom izgubile hranjivu vrijednost. Žitarice od punog zrna izvor su vlakana i sadrže niz vitamina i minerala. Neke vrste dijetalnih vlakana mogu pomoći i u smanjenju razine kolesterola u krvi i sniziti rizik od bolesti srca.

Maslinovo ulje

Za zdravlje našeg srca vrlo je važan način na koji pripremamo hranu i kakvu mast koristimo. Zato je najbolji savjet da većinu masnoća unosite kroz zdrave izvore, od kojih je najzdraviji maslinovo ulje. Mononezasićene masti iz maslinovog ulja mogu sniziti razinu lošeg kolesterola. U zdrave masti spadaju i polinezasićene masti i omega 3 masne kiseline koje se nalaze u biljnim uljima, orašastim plodovima i ribi.

Mahunarke

Umjesto da vaš glavni izvor proteina bude meso, odaberite mahunarke. Velike količine mahunarki u obliku graha, graška i leće izvor su proteina koji imaju vrlo malo masnoća i uopće ne sadrže kolesterol.

Malo vina

Neka istraživanja pokazuju da je alkohol u malim količinama povezan sa smanjenim rizikom od srčanih oboljenja. Na Mediteranu se od alkohola najviše pije vino koje je bolje od ostalih vrsta alkohola. Svim ženama, kao i muškarcima koji su stariji od 65, ne preporuča se više od jedne čaše vina dnevno, a muškarci mlađi od 65 godina ne bi smjeli popiti više od dvije čaše dnevno.

Riba

Jedna od najvrednijih namirnica Mediterana je, naravno, riba koju bismo trebali jesti barem jednom tjedno. Dakle, više ribe, manje mliječnih proizvoda, manje slatkiša i soli, te više fizičke aktivnosti - i vaše će srce zasigurno postati jače i zdravije.

12.02.2010. 19:44:45
Novi komentar
nužno
nužno