« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 godina i 1 mjesec
ZANIMLJIVOSTI

Mitovi o hrani koji su zapravo - istiniti

Neki od mitova naših baka kojima su nam punile glavu kad smo bili mali zapravo su istiniti, što su potvrdila i istraživanja

Tuna je prepuna omega-3 masnih kiselina
Tuna je prepuna omega-3 masnih kiselina (DeviantArt)
Više o

hrana

,

kruh

,

riba

,

sardine

,

borovnice

,

tuna

,

jabuka

,

mitovi

,

omega-3 masne kiseline

,

antioksidansi

,

DHA

Mitovi koji se vežu uz hranu često nemaju veze s istinom, no ovi koje donosimo zapravo su točni i vrijedi ih zapamtiti jer imaju blagotvoran utjecaj na naše zdravlje.

Tako je, primjerice, nekad bio običaj davati djeci riblje ulje kako bi bila zdravija i pametnija, a to uopće nije tako daleko od istine. Naime, masnije plave ribe poput tune, sardina ili lososa prebogate su omega-3 masnim kiselinama, a naročito dokosaheksnoičnom kiselinom - DHA. Ta je masna kiselina izuzeno važna za razvoj mozga, kognitivnih sposobnosti i vida u prve dvije godine života.

Istraživanja su pokazala da su četverogodišnjaci koji su uzimali DHA u obliku suplementa imali puno veći napredak kognitivnih sposobnosti i bogatiji vokabular od svojih vršnjaka koji to nisu uzimali.

No, DHA se može naći i u ulju repice, avokadu i orasima, što je često lakše dati djeci nego ribu.

Jednako tako, mit o korici kruha kao najzdravijem dijelu također je istinit jer je istraživanje njemačkih znanstvenika pokazalo da se u kruhu tijekom pečenja stvara antikancerogeni antioksidans kojeg ima puno više u kori. 

Za kraj, jabuka na dan, doktor iz kuće van - jest istina, no puno je bolje dnevno pojesti šaku borovnica ili sličnog bobičastog voća koje je prepuno biljnih vlakana i antioksidansa.

03.05.2014. 09:35:00
Novi komentar
nužno
nužno