« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
UZ MALO KRETANJA

Žene koje više hodaju imaju manji rizik od moždanog udara

Fizička aktivnost u slobodno vrijeme korisna je za svakoga, a za žene je posebno korisno hodanje bržim tempom nekoliko sati tjedno

(Shutterstock)
Više o

zdravlje

,

moždani udar

,

tjelovježba

,

vježbanje

,

hodanje

Novo istraživanje znanstvenika pokazalo je da žene koje hodaju dva ili više sati na tjedan bržim ritmom imaju znatno manji rizik da će doživjeti moždani udar. Studija objavljena u 'Journal of the American Heart Association' pokazala je da hodanje smanjuje rizik od udara za čak 37 posto.
Osim toga, žene koje češće hodaju puno rjeđe dožive moždani infarkt ili ishemički udar.

I prijašnja su istraživanja pokazala da fizički aktivnije osobe općenito imaju manji rizik od moždanog udara, za razliku od ljudi koji su manje aktivni.

Najnovije istraživanje pratilo je gotovo 40 tisuća američkih žena koje su svake dvije do tri godine navele kojim su se fizičkim aktivnostima bavile - od hodanja pa sve do bavljenja sportom. U podatke nisu uključene aktivnosti koje se obavljaju u kući, dakle kućanski poslovi i slično, već samo aktivnosti u slobodno vrijeme.

Pokazalo se da su žene koje su bile aktivne u svoje slobodno vrijeme imale manji rizik od moždanog udara nego žene koje uopće nisu ili su su bile malo aktivne, a pogotovo se hodanje bržim tempom pokazalo izvrsnim načinom za smanjenje takvog rizika.

08.04.2010. 00:11:00
Novi komentar
nužno
nužno