« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 11 godina i 2 mjeseca
MLJAC?!

Zašto kruh deblja, a špek ne

Dijete u kojima je ograničen unos masnoća obično ne daju rezultate, no one bez ugljikohidrata djeluju bez problema

Ugljikohidrati su put prema pretilosti
Ugljikohidrati su put prema pretilosti (Arhiva)
Više o

inzulin

,

masnoće

,

mršavljenje

,

debljanje

,

ugljikohidrati

Masti su dugo vremena bile prve na top listama hrane koja je loša za nas, no to se drastično promijenilo u zadnjih dvadesetak godina velikim brojem istraživanja na tu temu. Znanstvenici su zaključili da su glavni krivci za pretilost ugljikohidrati, pretežno kruh i tjestenine.

Generacije Amerikanaca vodile su se prijašnjim savjetima o zdravim ugljikohidratima i postali su nacija pretilih ljudi, a čim su došle dijete poput Atkinsove, koje su reducirale unos ugljikohidrata, mršavljenje je stvarno počelo.

Naizgled paradoksalno zvuči podatak da možete unijeti isti broj kalorija kao i inače, no uz drastično smanjenje unosa ugljikohidrata, i mršavjeti, dok s mastima to nije slučaj.

Masnoće slobodno ulaze i izlaze iz naših stanica u obliku masnih kiselina, a ono što nas čini debelim su trigliceridi, oblik masnoća koji se zadržava u stanicama. Trigliceridi nastaju u masnim stanicama spajanjem tri masne kiseline i postaju preveliki za prolazak kroz staničnu membranu.

Stanice na taj način postaju veće, a mi se debljamo. Proces započinje porastom razine inzulina u krvi, a to se događa kad jedemo ugljikohidrate, a ne masnoće. Stoga, prvo pravilo uspješnog mršavljenja je - izbacite ugljikohidrate iz prehrane.

10.04.2013. 10:09:00
Novi komentar
nužno
nužno