« Žene
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
PROMIJENITE NAVIKE

Zašto bi žene trebale biti poput muškaraca - 2. dio

Muškarci nisu uvijek loši uzori, a možda se u to uvjerite nakon što pročitate zašto biste katkada trebale razmišljati baš poput njih

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

dijeta

,

zdravlje

,

prehrana

,

mršavljenje

,

navike

,

muškarci žene

Nakon što smo vam pojasnili niz razloga zbog kojih biste se trebale ponašati poput muškaraca, sada vam donosimo još nekoliko njih. Ponavljamo, prema mišljenju dijela australskih stručnjaka, kad biste primijenile nekoliko stavaka iz životne filozofije muškaraca moguće je da biste bile puno sretnije, zdravije pa čak i mršavije.

Ugušite osjećaj krivnje zbog hrane

„Ako muškarac želi izgubiti kilograme, on će jednostavno smanjit unos onoga što jede; međutim, neće smatrati da je na dijeti", kaže dr. Tim Gill, glavni istraživač i voditelj znanstvenih programa pri Institutu Boden za pretilost, prehranu i vježbanje sa Sveučilišta u Sydneyju. „Ako muškarac u jednom danu pojede previše, vjerojatno će samo slegnuti ramenima i već idućeg dana vratiti se izvornom planu prehrane." Žene s druge strane vjeruju da u takvim situacijama automatski poništavaju sve što su do tada postigle, te da im jedna propust uništava šanse za gubljenje kilograma. „Umjesto da kukate, samo se što prije vratite svojem planu", savjetuje dr. Gill.

Prestanite jesti zbog osjećaja

Okrivili vi djecu ili hormone, činjenice su jasne - žene jedu i do tri puta više slatkiša nego muškarci. Jedno istraživanje sa Sveučilišta Cornell pokazalo je da žene jedu čokoladu i slatkiše kad su potištene dok muškarci tugu ubijaju mesnim odreskom. U tome je tajna - odrezak podrazumijeva gomilu proteina; zato kad ga pojedete, osjećat ćete se punijima i sitijima dulje vremena. Šećer će vam samo poremetiti razinu inzulina, potaknuti nakupljanje masnoće oko trbuha, neće vam zadovoljiti apetit, a unosit ćete samo više kalorija. Istina, i hormoni su krivi za jedenje iz emocionalnih razloga.

>> Zašto bi žene trebale biti poput muškaraca - 1. dio

„Menstrualni ciklus zaista tjera žene da se prihvate tanjura, pa postaju robinjama ugljikohidrata kako bi si popravile raspoloženje", tvrdi dr. Gill. On sugerira da biste trebale ostati pri tri obroka dnevno i izbjegavati poslastice (najbolje je da ih uopće ne držite u kući). Ako vam je potrebno podizanje raspoloženja, najbolje da vježbate.

Posvetite se jednom cilju i postignite još više

Pokušavate prestati pušiti? Ili početi vježbati? Ako ste muškarac, imate više šansi za uspjeh. Naime, prema istraživanju objavljenom u časopisu American Journal of Health Behavior, muškarci lakše uvode nove zdrave i trajne navike od žena. „To je vjerojatno zato što muškarci ne odustaju do svojega cilja, dok žene stalno traže izgovore za odgađanje promjena u stilu življenja", smatra dr. Gill. Zapišite svoje zdravstvene ciljeve. Popisi i liste kod žena izazivaju osjećaj odgovornosti i obaveze pa na taj način imaju više šansi za uspjeh.

Održavajte mišiće

Nakupljanje masnoće nije jedini problem s kojim se suočavamo - naime, mišići nam propadaju i slabe. Takav nam je jednostavno stil življenja. Ali ako želite zadržati ili postići vitkost (i istovremeno spriješiti osteoporozu i dijabetes tipa2), mišiće morate imati. Kako starimo mišićna masa nam je sve potrebnija kako bi nas držala stabilnima i kako ne bismo padali te kako bismo ostali mobilni što dulje. Žene ne moraju dizati utege u teretani kako održavale mišiće. Idealno je da vježbaju služeći se vlastitom težinom i svojim tijelom.  Čučnjevi, trbušnjaci, hodanje uz i niz stepenice i slične aktivnosti čine čuda kod žena, uvjerava dr. Gill.

Zato, umjesto da potencirate svoju različitost od muškog roda, možda bi bilo dobro da pripadnike te skupine počnete barem u nečemu imitirati.

18.08.2010. 14:45:00
Novi komentar
nužno
nužno