Voće i povrće spasit će vas od moždanog udara
Redovita konzumacija voća i povrća znatno smanjuje rizik od moždanog udara, pokazali su rezultati istraživanja
Voće i povrće u prehranu donosi zdravlje, a upravo završeno istraživanje provedeno na 760 tisuća ljudi tijekom 19 godna pokazalo je da 200 grama više voća dnevno smanjuje rizik od moždanog udara za čak 32 posto.
Iako povrće ima gotovo tri puta slabiji učinak od voća, povećanje unosa za 200 grama ipak smanjuje rizik za nezanemarivih 11 posto, tako da u kombinaciji čine moćno oružje u prevenciji moždanog udara koji je, inače, u Kini glavni uzrok smrti.
Znanstvenici su izračunali da bi u cijelom svijetu prosječni dnevni unos od 600 grama voća i povrća smanjio učestalost ishemijskog moždanog udara koji uzrokuje krvni ugrušak za gotovo petinu.
Stoga, kad sljedeći put planirate obrok, neka na tanjuru bude obavezno povrće, a voće neka služi umjesto grickalica između obroka.
Novi komentar