Tamna čokolada ipak možda nije tako dobra
Tamna čokolada sadrži moćne antioksidanse, no, s druge strane, prava je kalorična bomba koja je krcata masnoćama
Brojne studije naglašavaju kako je tamna čokolada sa što većim udjelom kakaa jako dobra za ljudsko zdravlje, odnosno srce jer sadrži procijanide za koje je dokazano da su uspješni u snižavanju krvnog tlaka i kolesterola.
Iako je tamna čokolada bolja od mliječne i bijele čokolade zbog velike količine antioksidansa, također ima i više kalorija te zasićenih masti koje su jedni od glavnih uzročnika bolesti kardiovaskularnog sustava.
Primjerice, 40 grama tamne čokolade, od 4 do 7 kockica, s 85 posto kakaa ima 227 kalorija i 12 grama zasićenih masti, što je 60 posto od dnevno preporučenog unosa. S druge strane, ista količina mliječne čokolade ima 210 kalorija i 7 grama zasićenih masti, što je samo 37 posto od dnevnog limita.
Ako hoćete "i ovce i novce", antioksidanse i neokrnjenu liniju, dnevno pojedite maksimalno dvije kockice tamne čokolade, a procijanide može u tijelo unijeti jedući jabuke. Naime, jedna jabuka iz sorte Red Delicious sadrži procijanida kao 47 grama tamne čokolade, a ima i 150 kalorija manje.
Novi komentar