« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 10 mjeseci
SAVJETI

Što se jede za ručak, a što ne

Ugljikohidrati i masnoće daju nam energiju dok su bjelančevine ključne za pravilno funkcioniranje našeg tijela, tako da svega treba biti dovoljno

I sendvič može biti zdrav ručak
I sendvič može biti zdrav ručak (Arhiva)
Više o

Ručak

,

proteini

,

ugljikohidrati

,

zdrav obrok

,

zdrave masnoće

,

najbolji ručak

Ručak jest glavni obrok u danu, no nerijetko nakon njega više ne možemo jasno razmišljati, spava nam se i koncentracija nam je na nuli. Zašto, ako smo bili gladni?

Naravno, riječ je o pogrešnom odabiru namirnica, jer neke će nam dati dovoljno energije za ostatak dana, a druge nam mogu opteretiti probavu i uspavati nas. 

Za početak, idealno vrijeme za ručak je oko podne ili 13 sati, a ako ga odgodite za kasnije velika je šansa da ćete biti još gladniji i pojesti više hrane, a usput će se razviti želja za nezdravom hranom prepunom masnoća i šećera što vam definitivno nije potrebno.

Savršen ručak treba sadržavati sve grupe namirnica - proteine za pravilno funkcioniranje organizma te zdrave masnoće i ugljikohidrate koji će nam dati potrebnu energiju, uz dodatak minerala i vitamina.

Što treba izbjegavati?

Maslac od kikirikija - pun je triptofana, čiji je osnovni zadatak uspavljivanje, pa ga kombinirajte s nekom superhranom ako ga baš morate jesti.

Mlijeko - kravlje mlijeko može imati negativan utjecaj na razine energije jer se teže probavlja, pa veća količina krvi ode u crijeva, što ostavlja ostatak organizma sa smanjenim protokom krvi i - uspavljuje vas.

Pomfrit - jednostavni ugljikohidrati prženi u dubokom ulju naglo dižu razinu šećera u krvi, no jednako je tako naglo i spuste, pa se osjećate kao ispuhani balon.

Što treba jesti?

grahorice i kus kus
integralnu tjesteninu
juhe
ribu - sardina, skuša, losos, tuna
salate
sendviče - s pečenom govedinom ili piletinom, sirom, tunom i jajima

Ukratko - i sendvič može biti sjajan ručak ako ga napravite kako treba.

31.07.2017. 13:01:00
Novi komentar
nužno
nužno