« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 11 mjeseci
ZAPAMTITE

Što nas sprječava u skidanju viška kilograma

Svi znaju onaj grozan osjećaj kad su na dijeti, a vaga nikako da krene prema dolje i tako danima ... e, pa evo glavnih razloga vašeg problema

Sami sebe onemogućavamo, to je glavni problem
Sami sebe onemogućavamo, to je glavni problem (Arhiva)
Više o

dijeta

,

stres

,

problemi

,

mršavljenje

,

skidanje kilograma

Dijeta je sama po sebi zeznuta stvar, promjena načina prehrane nije jednostavna, a još kad vaga ne pokazuje nikakav napredak, mnogi su skloni odustati nakon par dana jer jednostavno ne vide smisla u mučenju.

No, neki su razlozi za takav rasplet situacije prilično jednostavni i na njih se može utjecati, jer osim smanjenog unosa kalorija moramo pripaziti i na još neke elemente uspješnog mršavljenja. 

>> Najčešće pogreške koje radimo na dijeti >>

Na prvom je mjestu stres - stres pojačava izlučivanje kortizola, hormona koji tijelu daje signale da treba čuvati masne naslage, što se posebno odnosi na one oko trbuha. Ne samo to - hormoni stresa dižu razine supstance koja regulira zalihe ugljikohidrata, povećavajući tako želju za hranom.

Stresa ćete se najbolje riješiti tjelovježbom, no i tu se mogu potkrasti greške koje će smanjiti učinak dijete - tijelo tijekom treninga treba stalno opskrbljivati vodom jer će se tijelo inače od dehidracije boriti zadržavanjem vode koja, umjesto da izađe van, ostaje zarobljena u tijelu. Znači, bočica s vodom mora uvijek biti pri ruci.

>> Mitovi o dijetama koje treba zanemariti >>

Svako sjedenje dulje od dva sata uzrokuje usporeno djelovanje lipaze, enzima koji inače pospješuje sagorijevanje masnoća. Kad sjedite, djeluje s tek 10 posto kapaciteta, tako da je nužno što češće ustati i razgibati se.

Pojačan osjećaj gladi dolazi od nedovoljnog unosa proteina - za žene je dnevna doza od 40 do 80 grama, uz to gubite mišićnu masu i stalno morate grickati. Ukratko, navalite na jogurt, sir, meso, jaja, grah ili orašaste plodove u dovoljnim količinama. 

>> Dijeta ne donosi rezultate? Možda premalo spavate ... >>

Za kraj, ako i inače pijete premalo vode, tijelo će zamijeniti osjećaj žeđi osjećajem gladi i natjerati vas da jedete i kad ne biste trebali, naročito navečer. Savjet o 8 čaša je stvarno ispravan i treba ga slijediti.

08.06.2015. 09:01:00
Novi komentar
nužno
nužno