« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 10 godina
MLJAC

Što bi trebali jesti za doručak

Doručak je najvažniji obrok u danu i treba biti uravnotežen i kvalitetan kako bi osigurao dovoljno energije za cijelo prijepodne

Doručak treba biti uravnotežen
Doručak treba biti uravnotežen (Shutterstock)
Više o

doručak

,

jaja

,

jogurt

,

bobičasto voće

,

sok od rajčice

,

zdrav doručak

,

najbolji doručak

,

integralni kruh

Doručak je, to već i vrapci na granama znaju, najvažniji obrok u danu, no to ujedno znači i da ga treba pažljivo izbalansirati kako bi se na stolu našli svi važni nutrijenti koji će osigurati dovoljno energije za uspješan početak dana. 

Jaja su, primjerice, jedna od namirnica koja bi svakako trebala naći mjesto na tanjuru zbog visokog udjela bjelančevina i holina, važnih za funkcioniranje mozga, a uz to sadrže aminokiselinu tirozin koja omogućuje proizvodnju hormona dopamina i norepinefrina čiji je zadatak održavanje energije i poboljšavanje mentalnih funkcija. 

Uz jaja dobro će doći i šnita integralnog kruha od kiselog tijesta, rađenog s kvascem koji sadrži probiotičke kulture što ga čini lako probavljivim, a vlakna iz integralnih žitarica i njegov nizak glikemijski indeks držat će razine energije na ujednačenoj razini tijekom cijelog jutra. 

Doručak treba sadržavati i jogurt s probiotskim kulturama zbog bogatstva vitamina B2, kalcija i proteina, što će uz probiotike uravnotežiti probavu i dati preostale potrebne nutrijente za doručak.

Sve to zalijte čašom soka od rajčice bogatog antioksidansom likopenom koji ima samo 28 kalorija, ali zato smanjuje rizik od srčanih oboljenja i raka. 

Dobar tek!

04.06.2014. 09:01:00
Novi komentar
nužno
nužno