« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
ZNANSTVENA STUDIJA

Patite od nesanice? Pripazite na vaše srce

Istraživanje provedeno u Norveškoj pokazalo je da osobe koje pate od nesanice imaju od 27 do 45 posto veći rizik od srčanog udara

bu?enje nesanica
Više o

nesanica

,

spavanje

,

srčani udar

,

srce

,

istraživanje

,

bolesti

Osobe koje pate od nesanice imaju od 27 do 45 posto veći rizik od srčanog udara, pokazalo je norveško istraživanje kojim se upozorava na to da trećina stanovništva pati od problema sa spavanjem, javlja Hina.

"Važno je da ljudi budu svjesni te veze između nesanice i srčanog udara i razgovaraju sa svojim liječnikom ukoliko imaju simptome", poručuju autori istraživanja.

"Problemi spavanja uobičajeni su i relativno ih se lako liječi", kaže voditelj istraživanja Lars Erijk Laugsand sa norveškog sveučilišta u Trondheimu. Rezultati su objavljeni u časopisu američkog udruženja za bolesti srca Circulation.

Tim je proučio odgovore 52 tisuće odraslih Norvežana koji su sudjelovali u nacionalnom istraživanju simptoma nesanice u razdoblju od 1995. do 1997. godine. Nakon toga istraživači su izdvojili 2368 osoba koje su tijekom sljedećih 11 godina pretrpjele prvi srčani udar.

Nakon uzimanja u obzir faktora poput dobi, spola, bračnog statusa, stupnja obrazovanja, krvnog tlaka, kolesterola, šećerne bolesti, težine, tjelovježbe, smjenskog rada, depresije i anksioznosti, istraživači su utvrdili da je najveći skok rizika zabilježen među onima s najvećim problemima u spavanju.

Uspoređujući skupine koje nisu imale problema sa spavanjem s onima koje su se žalile na gotovo svakodnevnu nesanicu utvtrdili su da je rizik 45 posto veći u skupini koja pati od teških nesanica.

Skupina koja je kazala da može zaspati, ali ne spava cijelu noć imala je 30 posto veći rizik od srčanog udara, a kod onih koji su kazali kako se bude s osjećajem da se nisu naspavali rizik je bio 27 posto veći.

Slične veze nesanice i bolesti kardiovaskularnog sustava već su pokazala neka ranija istraživanja u SAD-u.

25.10.2011. 17:02:45
Novi komentar
nužno
nužno