« Zdravlje
objavljeno prije 8 godina i 9 mjeseci
BLAGODATI SUNCA

Igranje na otvorenom čuva djecu od kratkovidnosti

Britansko istraživanje pokazalo je da svaki dodatni sat proveden u igri na otvorenom smanjuje rizik od kratkovidnost za dva posto

Fotografija vijesti
Više o

djeca

,

Sunce

,

igralište

,

svjetlost

,

igra

,

kratkovidnost

,

miopija

Vrijeme koje djeca provedu igrajući se na otvorenom moglo bi biti povezano sa smanjenjem rizika od razvoja kratkovidnosti (miopije), pokazalo je britansko istraživanje koje prenosi BBC, javlja Hina.

Analiza osam ranijih istraživanja koje je provelo Sveučilište u Cambridgeu pokazala je da svaki dodatni sat proveden u igri na otvorenom smanjuje rizik za kratkovidnost za dva posto. Znanstvenici smatraju da bi izlaganje prirodnom svjetlu i gledanje u udaljene predmete moglo biti ključni faktor.

Istraživanje je obuhvatilo više od deset tisuća adolescenata i djece, a skupina znanstvenika predvođena Justinom Sherwinom utvrdio je da su kratkovidna djeca provodila tjedno 3,7 sati manje na otvorenom od onih koji su bili normalnog vida ili dalekovidni.

Znanstvenici su očekivali da će utvrditi da djeca koja provode više vremena vani provode manje vremena čitajući, učeći ili igrajući računalne igrice no takva veza nije pronađena u dva od osam istraživanja koja su proučavala takvu vezu.

Sherwin upozorava da koristi od duljeg boravka na otvorenom treba sagledati i u svjetlu rizika poput pojačanog izlaganja ultraljubičastom zračenju, te povećanom riziku za rak kože, kataraktu i druge tumore.

S druge strane, Sherwin ističe da intenzivnija aktivnost na otvorenom može štititi od dijabetesa i pretilosti, manjka vitamina D i osteoporoze.

Kratkovidnost je u današnje vrijeme u SAD-u i Britaniji puno češća nego prije 30 ili 40 godina, prenosi BBC.

U Britaniji između jedan i dva posto djece u dobi od pet do sedam godina ima miopiju, a oko pola milijuna odraslih Britanaca kratkovidno. U Aziji, primjerice, više od 80 posto stanovništva kratkovidno.

25.10.2011. 17:28:55
Novi komentar
nužno
nužno