Nutrijenti koji ženama najčešće nedostaju
Često se povodimo za modom jedući hranu oko koje se u tom trenutku stvara najveća buka, dok se na neke druge namirnice, svakodevno dostupne, jednostavno zaboravlja
Zdrava prehrana zapravo znači unošenje svih potrebnih nutrijenata, naročito onih esencijalnih, kako bi naš organizam savršeno funkcionirao. No, to vrlo često nije slučaj, jer se povodimo za modom jedući hranu oko koje se u tom trenutku stvara najveća buka, dok se na neke druge namirnice, svakodevno dostupne, jednostavno zaboravlja.
Upravo zato nutricionisti ženama savjetuju konzumiranje što više sirovih namirnica, uz raznovrsnu prehranu, kako bi nadoknadile nedostatak nutrijenata.
"Sirova hrana ima najviše vitamina i minerala. trebate kombinirati što više različitih namirnica kako biste dobile sve što je potrebno vašem tijelu. Treba jesti i fermentiranu hranu, što često zaboravljamo", poručuje nutricionistica Katerina Schneider.
Stoga, evo liste 6 nutrijenata koji ženama najčešće nedostaju:
Folati - smanjuju rizik od raka i potiču stvaranje novih stanica u tijelu. Folata ima u avokadu, kelju, slanutku i leći.
Magnezij - pomaže mišićima i živcima, regulira krvni tlak i razinu šećera u krvi. Ima ga u smeđoj riži, sezamu, avokadu, slanutku.
Vitamin B12 - podiže raspoloženje i energiju, pomaže kod porbave, čuva zdravlje srca, kože i kose. Ima ga u morskim plodovima, jogurtu, žitaricama, no tijelo ga teško apsorbira iz hrane
Vitamin D3 - pomaže apsorpciju kalcija i zdravlje kostiju te smanjuje rizik od gripe, dijabetesa i raka. Tijelo ga dobiva sunčanjem, a ima ga u nekim gljivama i iznutricama.
Vitamin E - vrlo snažan antioksidans. Balansira hormone, jača kosu, obnavlja kožu, ublažava PMS. Kao i vitamini B i D, gubi se kuhanjem namirnica. Najviše ga ima u orašastim plodovima, sjemenkama, ribljem ulju.
Vitamin K2 - vrlo važan za srce, mozak, kosti i oralno zdravlje. Ima ga u tvrdim sirevima, žumanjcima i lisnatom, zelenom povrću.
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar