« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 mjeseci i 22 dana
MLJAC

Namirnice koje su bolje sirove

Opće je poznato da neke namirnice poput mesa ili jaja ne bi trebali jesti sirove. No, s druge strane, neke namirnice poželjno je jesti sirove jer tako ćete unijeti više hranjivih tvari

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

voće

,

namirnice

,

povrće

,

sirova hrana

Sirova hrana zvuči lagano grozno, no kad malo zagrebete po takvoj izjavi, zapravo ćete se naći u raju voća i povrća.

Zašto? Zato što je bolje i zdravije jesti zdravo, a ne kuhano ili pečeno jer ćete tako dobiti najbolje od nutrijenata koji se kriju u tim plodovima.

Pa da vidimo što propuštate...

Ananas - zapečeni ananas ili ananas s roštilja je prava poslastica, ali ovo voće nudi najveće zdravstvene prednosti kada se jede sirovo. Svježi sok od ananasa odličan je za ublažavanje upala, piše The Healthy.

>> Zašto bi trebalo jesti sirovu hranu >>

Brokula - brokula sadrži velike količine antioksidativnog spoja zvanog sulforafan, koji može pomoći u sprječavanju raka, dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti, upala, depresije i drugih štetnih zdravstvenih stanja. Studija objavljena 2008. u časopisu Journal of Agricultural Food and Chemistry pokazala je da naša tijela brže apsorbiraju sulforafan kada brokulu jedemo sirovu, a ne kuhanu. Druga studija iz 2009. godine poakzala je da se kuhanjem ili prženjem ovog povrća smanjuju količine vitamina C koji brokula sadrži.

Borovnice - borovnice su pune antioksidansa koji se zovu flavonoidi, a najviše prednosti od ovog voća dobit ćete ako ih jedete sirove. Studija iz 2014. godine objavljena u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry pokazala je termička obrada borovnica smanjuje razinu polifenola.

>> Koja je hrana najbolja - sirova ili kuhana >>

Cikla - cikla se može jesti sirova, a puna je zdravih hranjivih tvari, poput pet osnovnih vitamina, kalcija, željeza, kalija i proteina. Cikla sadrži i dosta vlakana. No, kuhanjem ovo povrće gubi oko 25 posto folata i drugih vitamina i minerala.

Češnjak - češnjak također ima antitrombocitna sredstva, a to znači da i na njegova svojstva utječe toplina. Studija iz 2019. godine objavljena u časopisu Journal of Food Process Engineering pokazala je da toplina inaktivira enzim aliinazu koji se nalazi u češnjaku. Kuhanje češnjaka 20 minuta potpuno je potisnulo antibakterijsko djelovanje, a samo jedna minuta zagrijavanja u mikrovalnoj pećnici uništila je u potpunosti njegova svojstva koja pomažu u brobi protiv raka.

Luk - luk ima niz zdravstvenih prednosti, uključujući i velike prednosti u borbi protiv raka, zahvaljujući visokim koncentracijama flavonoidnog kvercetina. Sirovi luk dodatno pojačava svojstva, a kuahnjem se smanjuje djelovanje fitokemikalija u luku koji se bori protiv raka. Osim toga, luk sadrži antitrombocitna sredstva koja mogu spriječiti kardiovaskularne bolesti. Studija objavljena u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry pokazala je da ta svojstva luka slabe kad se luk zagrijava ili peče u pećnici.

>> Sirova hrana za ljepšu kožu >>

Kelj - kelj sadrži spojeve koji se zovu glukozinolati, a kada dođu u kontakt s enzimom mirozinazom, pretvaraju se u drugačiji spoj koji se bori protiv bolesti. no, studija iz 2016. godine pokazala je toplina inaktivira mirozinazu. Dakle, kuhani kelj nema ista svojstva u borbi protiv bolesti kao sirovi kelj.

Paprike - paprike su odlične za naš imunološki sustav, a imaju gotovo tri puta više vitamina C nego naranče. No, toplina uništava ključne hranjive tvari koje se nalaze u paprici. Osim toga, paprike su korisne i u borbi protiv oksidativne štete u stanicama koja može uzrokovati rak, dijabetes, Alzheimerovu i druge bolesti.

14.08.2021. 09:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    14.08.2021. 09:53
    špinat isto
Novi komentar
nužno
nužno