« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 5 mjeseci
ISPROBAJTE!

Najučinkovitije je kratko vježbanje na svježem zraku

Pozitivan učinak tjelovježbe na otvorenom je bio najizraženiji kod mladih i mentalno bolesnih osoba, posebice ako se tjelesna aktivnost odvijala u blizini vodenih površina

Vježbajte na otvorenom, to je najzdravije
Vježbajte na otvorenom, to je najzdravije (Shutterstock)
Više o

tjelovježba

,

redovito vježbanje

,

vježbanje na otvorenom

,

zdravlje

Samo 10 minuta žustre tjelesne aktivnosti potiče pozitivne metaboličke promjene koje traju najmanje jedan sat, sugeriraju nalazi istraživanja provedenog u Massachusetts General Hospital.

Utvrđeno je i kako su uočene biokemijske promjene najizraženije kod ispitanika koji su u dobroj tjelesnoj kondiciji te imaju idealnu tjelesnu masu.

U studiji je praćena prisutnost više od 20 metabolita povezanih sa staničnim stresom i sagorijevanjem kalorija, te reguliranjem koncentracije kolesterola i šećera u krvi.

Znanstvenici dodaju kako je riječ o dokazu da čak i kratkotrajna tjelesna aktivnost može imati pozitivan učinak na cijeli organizam.

Kako je jedno drugo istraživanje pokazalo, samo 5 minuta tjelovježbe na otvorenom može dovesti do poboljšnja mentalnog zdravlja.

Redovito prakticiranje aktivnosti poput hodanja ili vožnje biciklom moguće izravno povezati s brzim popravljanjem raspoloženja i samopouzdanja kod ispitanika.

Pozitivan učinak tjelovježbe na otvorenom je bio najizraženiji kod mladih i mentalno bolesnih osoba, posebice ako se tjelesna aktivnost odvijala u blizini vodenih površina, dodaju istraživači.

Uz to, najveća korist od tjelesne aktivnosti u prirodi je bila prisutna kod ispitanika koji su bili najviše izloženi stresu ili su inače najmanje tjelesno aktivni.

27.12.2015. 17:02:00
Novi komentar
nužno
nužno