objavljeno 27.12.2015. 17:02:00
ISPROBAJTE!

Najučinkovitije je kratko vježbanje na svježem zraku

Pozitivan učinak tjelovježbe na otvorenom je bio najizraženiji kod mladih i mentalno bolesnih osoba, posebice ako se tjelesna aktivnost odvijala u blizini vodenih površina

Vježbajte na otvorenom, to je najzdravije
Vježbajte na otvorenom, to je najzdravije (Shutterstock)

Samo 10 minuta žustre tjelesne aktivnosti potiče pozitivne metaboličke promjene koje traju najmanje jedan sat, sugeriraju nalazi istraživanja provedenog u Massachusetts General Hospital.

Utvrđeno je i kako su uočene biokemijske promjene najizraženije kod ispitanika koji su u dobroj tjelesnoj kondiciji te imaju idealnu tjelesnu masu.

U studiji je praćena prisutnost više od 20 metabolita povezanih sa staničnim stresom i sagorijevanjem kalorija, te reguliranjem koncentracije kolesterola i šećera u krvi.

Znanstvenici dodaju kako je riječ o dokazu da čak i kratkotrajna tjelesna aktivnost može imati pozitivan učinak na cijeli organizam.

Kako je jedno drugo istraživanje pokazalo, samo 5 minuta tjelovježbe na otvorenom može dovesti do poboljšnja mentalnog zdravlja.

Redovito prakticiranje aktivnosti poput hodanja ili vožnje biciklom moguće izravno povezati s brzim popravljanjem raspoloženja i samopouzdanja kod ispitanika.

Pozitivan učinak tjelovježbe na otvorenom je bio najizraženiji kod mladih i mentalno bolesnih osoba, posebice ako se tjelesna aktivnost odvijala u blizini vodenih površina, dodaju istraživači.

Uz to, najveća korist od tjelesne aktivnosti u prirodi je bila prisutna kod ispitanika koji su bili najviše izloženi stresu ili su inače najmanje tjelesno aktivni.

27.12.2015. 17:02:00
http://m.metro-portal.hr/najucinkovitije-je-kratko-vjezbanje-na-svjezem-zraku/95719/