« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 3 mjeseca
SJAJNO!

Koktel za bolje pamćenje

Koktel omega-3 masnih kiselina i vitamina grupe B kod pacijenata treće životne dobi utječe na poboljšanje njihova pamćenja i kognitivnih funkcija.

Losos i cjelovite žitarice - dobitna kombinacija
Losos i cjelovite žitarice - dobitna kombinacija (Shutterstock)
Više o

vitamin B

,

pamćenje

,

bolje pamćenje

,

omega-3 masne kiseline

Prehrana je važan čimbenik u održavanju zdravlja mozga i njegovih funkcija, pokazalo je još jedno zanimljivo istraživanje koje je utvrdilo da svojevrsni koktel omega-3 masnih kiselina i vitamina skupine B čini prava mala čuda za pamćenje.

Ranije studije pokazale su dobrobit vitamina grupe B u procesu usporavanja starenja mozga i sprječavanju slabljenja pamćenja, a novo istraživanje je otkrilo da grupa vitamina B, koje nalazimo u cjelovitim žitaricama, krumpiru, bananama, leći, paprikama, grahu i kvascu pojačava djelovanje omega 3 masnih kiselina, sadržanih u plavoj ribi, uljaricama i uljanoj repici, čineći na taj način iznimno koristan koktel za mozak.

Znanstvenici sa sveučilišta u Cape Townu, Oslu, Oxfordu i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima proveli su istraživanje na 250 starijih osoba s blažim kognitivnim problemima koje nisu utjecale na njihovo svakodnevno funkcioniranje, no koje su bez stalnog praćenja i odgovarajuće terapije mogli dovesti do nekog oblika demencije.

Svrha istraživanja bila je ustanoviti na koji način omega 3 i vitamini B djeluju međusobno i na koji način utječu na to da ne dođe do opadanje kognitivnih funkcija mozga, osobito pamćenja kod starijih osoba.

Svaki je sudionik istraživanja podvrgnut testu evaluacije kognitivnih funkcija i krvnom testu da bi se izmjerila razina dviju omega 3 masnih kiselina koje nalazimo u ribljem ulju.

Od 250 ispitanika, jedna je grupa tijekom dvije godine uzimala B vitamine, a druga placebo.

Pokazalo se da kod osoba koje su u organizmu imale vrlo nisku količinu omega 3 masnih kiselina dodatak vitamina B nije djelovao učinkovito na opadanje kognitivnih funkcija.

No kod osoba koje su imale visoku količinu omega 3, uz dodatak vitamina B kognitivne funkcije mozga značajno su poboljšane.

Istraživanje je temelj za daljnje studije o poboljšanju pamćenja i kognitivnih funkcija kod osoba treće životne dobi, zbog čega prof. David Smith kani kombinirati omega 3 i vitamine B kod pacijenata koji pate od blažih kognitivnih poteškoća, a nastojat će ustanoviti i utječe li spomenuti koktel na usporenje razvoja Alzheimerove boles

12.02.2016. 14:04:24
Novi komentar
nužno
nužno