« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
SJAJNO RJEŠENJE

Joga dovodi srce u red i uklanja tjeskobu

Pacijenti s atrijskom fibrilacijom spas mogu pronaći u jogi jer smanjuje broj epizoda nepravilnog ritma rada srca i ubažava simptome depresije

Joga
Joga (Shutterstock)
Više o

zdravlje

,

depresija

,

joga

,

srce

,

tjeskoba

,

atrijska fibrilacija

Novo američko istraživanje pokazalo je da joga može prepoloviti broj epizoda potencijalno opasnog nepravilnog otkucavanja srca poznatog kao atrijalna fibrilacija, te ublažiti simptome tjeskobe i depresije koji su često povezani sa spomenutim stanjem.

Ovaj zaključak nimalo ne čudi. naime, prijašnja su istraživanja iz čitavog svijeta već pokazala da joga sama po sebi pozitivno djeluje na opće zdravlje srca i kardiovaskularnog sustava jer snižava krvni tlak i razinu kolesterola. Međutim, ovo je prvo istraživanje koje je promatralo utjecaj na pacijente s atrijskom fibrilacijom.

„Ovi su rezultati važni jer brojne konvencionalne strategije tretmana za atrijsku fibrilaciju uključuju invazivne procedure ili lijekove s nepoželjnim nuspojavama", kazao je Dhanunjaya Lakkireddy, voditelj istraživanja i izvanredni profesor pri Sveučilištu Kansas, a citira ga Sunday Herald.

U istraživanju je sudjelovalo 49 pacijenata s poremećajem u ritmu rada srca i koji nisu imali nikakva tjelesna ograničenja niti su se ikada bavili jogom. Epizode nepravilnog ritma rada srca nadgledale su se tijekom šest mjeseci u sveučilišnoj bolnici.

U prva tri mjeseca pacijenti su mogli sudjelovati u bilo kojoj tjelesnoj aktivnosti po svojoj želji. Tijekom druga tri mjeseca prolazili su tečaj joge koji je uključivao vježbe disanja, klasične poze, meditaciju i opuštanje. Satovi joge trajali su po 45 minuta a vodio ih je profesionalac. Satovi su se održavali tri puta tjedno, a pacijentima se savjetovalo da naučeno svakodnevno prakticiraju kod kuće.

Ukratko, joga je smanjila učestalost epizoda nepravilnog rada srca za pola, smanjila intenzitet tjeskobe i depresije i poboljšala tjelesno funkcioniranje pacijenata, opće zdravlje, vitalnost, društvenost i mentalno stanje, zaključili su istraživači. kad se uzme u obzir činjenica da je jeftina, a vrlo korisna, Lakkireddy kaže kako bi se trebalo razmotriti službeno uvođenje joge u sklop tretmana za  atrijsku fibrilaciju i ostale probleme s radom srca.

Detalji istraživanja predstavljeni su na godišnjem skupu Američkog koledža za kardiologiju koji se održao u New Orleansu.

04.04.2011. 13:51:00
Novi komentar
nužno
nužno