« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 7 mjeseci
MLJAC!

Jaja su više nego sjajan doručak

Jedenje jaja pomaže u poboljšanju moždanih funkcija, zaključak je istraživanja koje se provodilo tijekom 22 godine

Slobodno jedite jaja, bez straha :)
Slobodno jedite jaja, bez straha :) (Shutterstock)
Više o

doručak

,

mozak

,

jaja

,

najbolji doručak

Stariji će se sigurno sjetiti reklame - svako jutro jedno jaje, organizmu snagu daje ... no, nije samo stvar u energiji, već i u očuvanju moždanih funkcija, tvrde znanstvenici.

Zaključci prethodnih istraživanja ukazivali su da jaja nisu dobra zbog kolesterola. Povezivalo ih se sa srčanim udarom, visokim krvnim tlakom i debljanjem koji oštećuju srce, arterije i krvotok te povećavaju rizik od Alzheimerove bolesti i demencije.

Finski znanstvenici analizirali su prehranu 2,497 muškaraca u dobi između 42. i 60. godina, koji nisu imali dijagnozu poremećaja pamćenja. Tijekom 22 godine, 337 je je razvilo neurološke poremećaje - većina Alzheimerovu bolest.

U studiji objavljenoj u American Journal of Clinical Nutrition, zaključili su da je za trećinu slučajeva kriv gen APOE4. Već prije faktor su istraživači otkrili da je taj gen krivac za veći rizik za kardiovaskularne bolesti i demencije, ali nije jamstvo da ćete ih zbog njega dobiti. 

Glavni istraživač, Jyrki Virtanen s University of Eastern Finland rekao je kako niti kolesterol niti unos jaja ne povećavaju rizik za demenciju ili Alzheimerovu bolest.

"Međutim, unos jaja povezan je s boljim rezultatima na neuropsihološkim testovima. Ta saznanja sugeriraju da prehrana bogata kolesterolom ili česta konzumacija jaja ne povećavaju rizik od demencije, čak ni kod osoba koje imaju genetsku predispoziciju."  

Jedno veliko jaje ima šest grama visokokvalitetnih proteina i antioksidanse lutein i zeaksantin, koji se nalaze u žumanjku jajeta, kao i vitamin E, D i A

Nedavno istraživanje u studenom otkrilo je da samo jedno jaje dnevno smanjuje rizik od moždanog udara za čak 12 posto.

Stoga, hitro na tržnicu po fina, domaća jaja i navalite!

13.01.2017. 09:01:00
Novi komentar
nužno
nužno