« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 4 mjeseca
EH, DA ...

Sve bolesti koje nose gadgeti

Kada dobijemo poruku na mobitelu, naš mozak reagira u trenutku - otpušta se dopamin i trenutačno postajemo sretniji i zadovoljniji, no to nosi i određene rizike ... dosta njih, zapravo

Možete li se skinuti s gadgeta?
Možete li se skinuti s gadgeta? (Arhiva)
Više o

nomofobija

,

SMS vrat

,

selfie lakat

,

hipertermija skrotuma

Sve je više ovisnika o društvenim mrežama, internetskom sadržaju, vezani smo za modernu tehnologiju i na poslu. A s blagodatima te moderne tehnologije pojavile su se i nove bolesti, upozoravaju stručnjaci.

"Naš mobitel može nam jako puno pomoći u životu, olakšati nam život, poboljšati njegovu kvalitetu, ali isto tako sa sobom nosi neke opasnosti kojih trebamo biti svjesni", kaže psihologinja Eva Jurković.  

Kada dobijemo poruku na mobitelu, naš mozak reagira u trenutku. Otpušta se dopamin i trenutačno postajemo sretniji i zadovoljniji. A o tim osjećajima možemo vrlo lako postati ovisni.

"Upravo zbog te ovisnosti koja nam se razvije o tom stalnom priljevu dopamina. Stalno provjeravamo ima li nešto novo na socijalnim mrežama. Upravo izostanak tog osjećaja sreće u nama izaziva tu anksioznost kad ostavimo mobitel doma", objašnjava psihologinja. 

A kad smo već kod poruka, liječnik opće prakse Milan Mazalin upozorava na opasnost od sljedeće bolesti - SMS vrat.

"Kroz određeni broj godina sigurno će se pojaviti problem sa vratnom kralježnicom, bolovima u vratu, bolovima u ramenima i u rukama. Oko sebe vidimo čitav niz, pogotovo mladih ljudi, ali i onih zrelijih kako su gotovo stalno na mobitelu kojeg drže nisko na krilu, tipkajući u jednom polupogrbljenom i pognutom stanju i to traje satima", rekao je Mazalin.  

Nomofobija je psihički poremeća - strah od gubitka ili gašenja pametnog telefona, koja se manifestira izraženom tjeskobom zbog odsustva omiljenog uređaja.

A s tim istim telefonom na dan opalimo i tko zna koliko fotki. Danas ne postoji čovjek koji ne zna što je selfie. Ali znate li da se od okidanja selfija možete razboljeti Zaboravite teniski lakat. U 21. stoljeću možemo dobiti selfie lakat!

"Kada zbog nekakvih neuobičajenih i prisilnih položaja tijela, pa tako i istezanja ruke kod selfija, može doći do određenih oštećenja, odnosno istegnuća i bolova u pojedinim dijelovima oko zglobova. Najčešće tetivama", kaže Mazalin. 

A na našem neobičnom popisu našla se i jedna muška bolest - hipertermija skrotuma - naime, učestalo držanje laptopa u krilu zagrijava testise. 

"Pretjerano zagrijavanje testisa se može kroz duže vrijeme loše odnositi na plodnost muškarca pa bi to svakako trebalo izbjegavati", kaže Mazalin. 

Kao i svi ovisnici, sigurni smo da i ovi o tehnologiji misle da mogu bez mobitela. Predlažemo vam mali eksperiment. Idući put kad idete na neko druženje, namjerno ostavite svoj mobitel doma i promatrajte kako to utječe na vas, vaše osjećaje i ponašanje. Ako budete jako nervozni, ne možete se opustiti i ne uživate u druženju, vjerojatno ste stvarno ovisni. 

13.01.2017. 11:01:00
Novi komentar
nužno
nužno