« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 godina i 6 mjeseci
SAVJETI

Hrana koja pomaže da bolje spavate

Što se može i smije jesti prije spavanja a da vam ne optereti želudac i pomogne vam da se lakše uljuljkate u san

Orasi će povisiti razinu serotonina i uspavati vas
Orasi će povisiti razinu serotonina i uspavati vas (Shutterstock)
Više o

spavanje

,

san

,

mliječni proizvodi

,

tuna

,

problemi sa spavanjem

,

dobar san

,

orasi

,

bademi

,

zelena salata

,

čaj od kamilice

Što se zapravo smije jesti prije spavanja kako bi vam pomoglo da lakše utonete u san? Iako stručnjaci uvijek napominju da nije dobro jesti tri sata prije spavanja, ima nekih namirnica koje su poželjan obrok navečer jer, osim što ne debljaju, pomažu da zaspete bez problema.

Naravno, na prvom su mjestu najčešći recepti za san bez problema - čaša toplog mlijeka ili čaj od kamilice, pa o njima nećemo previše pisati.

No, orasi su recimo zgodna tema, jer su odličan izvor triptofana, aminokiseline koja se u tijelu transformira u serotonin, hormon koji je ključan za dobar san. Kako uz to sadrže i melatonin, drugi element potreban za spavanje bez problema, par oraha kao grickalica uz televizor je najbolji odabir.

Uz orahe možete slobodno pomiješati i bademe, koji su bogati magnezijem. Istraživanja su pokazala da osobe s manjkom magnezija imaju problema sa spavanjem, pa neka i oni budu u zdjelici pri ruci. 

Tuna i losos bogate su vitaminom B6 koji sudjeluje u proizvodnji serotonina i melatonina, a uz njih to obilato sadrže i pistacija te sirovi luk. Kako salata ima laktucin, spoj koji opušta tijelo, jedna lagana salatica čini se odličnim izborom za večeru. 

Laku noć i ugodne snove!

30.11.2013. 21:30:00
Novi komentar
nužno
nužno